• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.06.2023

11:45

NEMCI SU NEŠTO OTKRILI, ŠOK PREOKRET U ISTRAZI SABOTAŽE NA SEVERNOM TOKU! Sumnjiva jahta naglo promenila kurs i ušla u vode ove zemlje, istražitelji zapanjeni - šta je "Andromeda" tražila tamo?!

AP PHOTO

Vesti

NEMCI SU NEŠTO OTKRILI, ŠOK PREOKRET U ISTRAZI SABOTAŽE NA SEVERNOM TOKU! Sumnjiva jahta naglo promenila kurs i ušla u vode ove zemlje, istražitelji zapanjeni - šta je "Andromeda" tražila tamo?!

Podeli vest

Nemački istražitelji bave se dokaznim materijalom koji sugeriše da su saboteri Severnog toka koristili Poljsku kao operativnu bazu za napad na gasovode u Baltičkom moru u septembru, objavio je danas "Volstrit džurnal" (WSJ).


Nemački istražitelji su u potpunosti rekonstruisali dvonedeljno putovanje jahte "Andromeda", duge 15 metra, za koju se sumnja da je korišćena u sabotaži gasovoda kojim se gas iz Rusije doprema u Evropu, prenosi američki list.

Istražitelji pokušavaju da otkriju zašto je jahta koja je korišćena za dizanje gasovoda u vazduh ušla u poljske vode, navodi se u izveštaju. Istraga je takođe pokazala da bi Poljska mogla biti centar logistike i finansiranja sabotažnog napada, dodaje list.

Utvrdili su da je jahta promenila svoj planirani kus i uplovila u poljske vode, piše WSJ citirajući podatke sa radio i navigacione opreme broda, satelitskih i mobilnih telefona, iz mejlova i prikupljene uzorcima DNK pronađenim na jahti, koje je Nemačka pokušala da poveže s najmanje jednim ukrajinskim vojnikom, preneo je Rojters.

Nemačka policija i kancelarija poljskog premijera nisu još odgovorili na zahtev britanske agencije za komentar navoda WSJ.

"Vašington post" je objavio ove sedmice da su SAD znale za ukrajinski plan da izvede napad na gasovode Severni tok, tri meseca pre nego što je cevovod oštećen podvodnim eksplozijama.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u sredu nemačkim medijima da Ukrajinci nisu izveli sabotažu gasovoda.

Foto: Reuters

Eksplozija na gasovodima Severni tok i dalje misterija

Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske, koje su potvrdile da su bile namerno izazvane, ali nisu mogli da utvrde ko je za njih odgovoran.

Rusija insistira da je neophodno sprovesti objektivnu međunarodnu istragu o eksplozijama na gasovodu, uz njeno učešće, kao i da su napadi na Severni tok i Severni tok 2 u septembru bili teroristički.

Početkom februara poznati američki istraživački izveštač Simor Herš izazvao je senzaciju tvrdnjama da su ronioci američke mornarice već u junu postavili eksplozivne naprave na gasovode. Kako je preneo WSJ, nemački istražioci su zaključili da je eksploziv korišćen u napadu HMX, poznat kao oktogen, bezbojna supstanca pogodna za uništavanje podvodne infrastrukture.

Nemački mediji su u martu izvestili o povezanosti s napadom jahte "Andromeda", koja pripada kompaniji sa sedištem u Poljskoj a u vlasništvu ukrajinskih državljana.  
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

RASKRINKANA CIA! ISTINA O SEVERNOM TOKU IZLAZI NA VIDELO! Vašington post sve objavio, znali su šta Ukrajinci spremaju, a na kraju...
Planeta

RASKRINKANA CIA! ISTINA O SEVERNOM TOKU IZLAZI NA VIDELO! Vašington post sve objavio, znali su šta Ukrajinci spremaju, a na kraju...

Američka CIA je još prošlog juna pomoću jedne evropske špijunske agencije saznala da šestorica pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga namerava da digne u vazduh gasovod Severni tok, koji je služio za transport prirodnog gasa severnim morem iz Rusije do Nemačke, preneo je Vašington Post pozivajući se na podatke koji su procureli na internet.

09.06.2023

09:27

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija