• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

30.07.2023

23:29

Rusija će okpoliti Harkov, Češka zaplenila imovinu ruskog biznismena Jevtušenkova! Počinju pregovori SAD- Ukrajina? (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Rusija će okpoliti Harkov, Češka zaplenila imovinu ruskog biznismena Jevtušenkova! Počinju pregovori SAD- Ukrajina? (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 522. dan.

Masovno granatiran Kujbiševski okrug

Kujbiševski okrug u Donjecku je pod masovnim granatiranjem Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je gradonačelnik tog grada Aleksej Kulemzin. Prema preliminarnim informacijama, ima žrtava - napisao je Kulemzin na Telegram kanalu.
Pozvao je stanovnike da što više ograniče kretanje ulicom.

Počinju pregovori SAD- Ukrajina?

Foto: EPA

 

 

Ukrajina će sledeće nedelje početi pregovore sa SAD o bezbednosnim garancijama, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.
- Ove garancije važe sve dok Ukrajina ne dobije članstvo u NATO, što je najpouzdanija garancija bezbednosti", rekao je Jermak i dodao da je reč o bilateralnom dokumentu.
Garancije su "konkretne i dugoročne obaveze koje će pomoći Ukrajini da pobedi i odbije rusku agresiju u budućnosti - rekao je Jermak.

Rat u Ukrajini se može okončati političkom odlukom

Rat u Ukrajini može se okončati političkom odlukom, saopštio je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.
- Trenutno smo u ćorsokaku, što nas tera da razmišljamo o dugom, ako ne i veoma dugom vremenskom okviru (za kraj rata). Ukrajinska kontraofanziva, kako su neki od nas pretpostavljali, naišla je na niz poteškoća. Ruski rovovi ometaju ofanzivne operacije. Stoga, politički izbor može odrediti kraj sukoba - istakao je on.

Rusija će ponovo okpoliti Harkov

Foto: AP/Reuters/Printskrin/Fotoilustracija

 

 

Ruska vojska će opkoliti Harkov kao rezultat serije velikih poraza ukrajinske komande u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor na svom Jutjub blogu.
- Rusi su probili odbranu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska i Limana i preuzimaju kontrolu nad putem koji će im omogućiti da se kreću na zapad ili severozapad, kako bi opkolili Harkov - predvideo je oficir.
Makgregor je ruski sistem utvrđenja nazvao kolosalnom preprekom, dubine desetinama kilometara. Prema njegovom mišljenju, ukrajinska komanda to nikada neće moći da probije. Pukovnik je trenutnu situaciju nazvao beznadežnom za Oružane snage Ukrajine.

(FOTO/VIDEO) Pristalice hunte u Nigeru prizivaju Rusiju i Putina, vagnerovci su već tu! Za Pariz i SAD to je noćna mora!

Češka zaplenila imovinu ruskog biznismena Jevtušenkova

Češke vlasti su zaplenile imovine ruskog biznismena Vladimira Jevtušenkova, vlasnika kompanije "Sistema", objavili su lokalni mediji.
Jevtušenkov je krajem juna uvršten na listu sankcija, a njegova imovina u Karlovim Varima procenjena je na više od 20 miliona dolara, prenose Vedomosti.
Prema pisanju čeških medija, blokirani su svi računi ruskog biznismena i ograničen je rad njegovog hotela "Savoy Westend" u Karlovim Varima.
Vrednost hotela se procenjuje na oko 4,6 miliona dolara.
U hotelu trenutno mogu da borave samo oni koji su uplatili boravak do kraja juna, a iz uprave hotela upozorili su da bi zaposleni mogli da ostanu bez posla.
Jevtušenkov je na udaru sankcija Velike Britanije od proleća 2022. godine, a u aprilu ove godine, London je uveo restriktivne mere protiv porodice Jevtušenkov - njegove supruge Natalije, sina Feliksa i ćerke Tatjane.

 

Ukrajinci zauzimaju Bahmut

Foto: ap/youtube

 

Ukrajinske snage izvele su kontraofanzivne operacije na najmanje tri dela fronta, navodi Institut za proučavanje rata (ISV).
Američki istraživački centar je rekao da trupe napreduju u nekim oblastima u svojoj dnevnoj proceni rata od 29. jula.
Geolocirane slike ISV potvrdile su da ukrajinske snage napreduju u blizini severozapadnog predgrađa Kurđumivka, oko osam milja jugozapadno od Bahmuta. Drugi snimci pokazuju kako ukrajinske trupe napreduju do položaja u blizini severnog predgrađa Prijutna u pograničnom regionu Donjeck-Zaporožje.

Putin ponovo zaledio NATO i SAD, ruska mornarica će ove godine dobiti 30 borbenih brodova!

Zašto je propala ukrajinska kontraofanziva?

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine je propala zbog potpune nekompetentnosti predsednika Vladimira Zelenskog, izjavio je potpukovnik Oružanih snaga SAD Toni Šafer u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru.
- Otvoreno priznati da stvari idu loše, isto je kao i upozoriti svog neprijatelja. 'Ako je to istina, hajde da to iskoristimo', i, sudeći po svemu, tako se i dogodilo. Rusi su se pažljivo, ali efikasno time okoristili - tvrdi stručnjak.
Prema njegovim rečima, ukrajinski lider je dozvolio ozbiljnu grešku, jer je redovno javno govorio o planovima Oružanih snaga Ukrajine da izvedu napad na određena područja, kao i o tome sa kakvim se problemima suočavaju, na primer, sa nedostatkom zapadnog naoružanja ili municije.
Šafer smatra da je ovakav nestručan način vođenja ofanzive naneo težak udarac Ukrajincima.
- Rusi su preduzeli mere kako bi sva ta ogromna borbena moć koju smo mi na Zapadu pružili Zelenskom bila upotrebljena apsolutno beskorisno - ocenio je potpukovnik.
On je takođe primetio da snage Zelenskog nisu usredsređene na jedan cilj, jer dva glavna komandanta njegove armije Valerij Zalužni i Aleksandar Sirski žele da napadnu iz potpuno različitih pravaca, cepajući time Oružane snage Ukrajine.

(VIDEO) Nije pitanje hoće li, već kad će! Rat Poljske i Belorusije može da krene, čeka se samo dobar povod!

Skidanje sovjetskih simbola sa
statue Majke domovine u Kijevu 

 

 

Počeli su radovi na zameni sovjetskog srpa i čekića ukrajinskim trozupcem na statui Majke domovine u Kijevu.
Ranije u julu, Državna inspekcija za arhitekturu i urbanizam Ukrajine saopštila je da je izdala dozvolu za zamenu amblema.

Medvedev: Da je kontraofanziva bila uspešna
morali bismo da upotrebimo nuklearno oružje

Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

 

 

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi Moskva morala da upotrebi nuklearno oružje da je kontraofanziva Kijeva bila uspešna.
Medvedev je na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama, čestitajući Dan mornarice Rusije, naveo da bi Rusija bila prinuđena da se osloni na sopstvenu nuklearnu doktrinu u takvom scenariju.
"Zamislite da je ofanziva, koju podržava NATO, uspela i da su oduzeli deo naše zemlje, onda bismo bili prinuđeni da, na osnovu pravila ukaza predsednika Rusije od 06. februara 2020, idemo na upotrebu nuklearnog oružja", istakao je Medvedev.
Prema njegovim rečima, jednostavno ne bi bilo drugog izlaza.
"Zato naši neprijatelji treba da se mole za naše ratnike. Oni ne dozvoljavaju da se rasplamsa globalni nuklearni požar", naveo je Medvedev.

Kolona ukrajinskih vozila spržena za manje od dva minuta! Upali u zamku Rusa (VIDEO)

Zelenski: Rat se vraća u Rusiju"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da se "rat vraća u Rusiju" nakon što su tri ukrajinska drona oborena iznad Moskve.
Zelenski je tokom posete gradu Ivano-Frankivsku rekao da se postepeno rat vraća na teritoriju Rusije - u "njene simbolične centre i vojne baze, i to je neizbežan, prirodan i apsolutno pravedan proces".
"Ukrajina postaje jača", dodao je Zelenski.
 

(VIDEO) Počelo je! Strava i užas na severu Ukrajine, Rusi jezivim oružjem razaraju sve do temelja!

Foto: Printscreen Twitter

 

 

 

Zelenski uništio sopstvenu ofanzivu! Amerikanci zgroženi, kako neko može biti ovoliko nesposoban?!

 

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije

Oružane snage Rusije odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Uspenovka u Zaporoškoj oblasti;

Oružane snage Rusije uspešno su odbile sedam napada ukrajinske vojske u donjeckom pravcu, uključujući u blizini Kleščejevke i Andrejevke;

Oružane snage Rusije uništile su u Dnjepropetrovskoj oblasti centar za obuku i punkt za skladištenje, održavanje i remont dronova Oružanih snaga Ukrajine;

PVO sredstva ruske vojske tokom prethodnog dana oborila su 44 ukrajinska drona;

Oružane snage Rusije sprečile su dejstva ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u oblasti naselja Čarivno u Zaporoškoj oblasti;

Oružane snage Ukrajine izgubile su u donjeckom pravcu gotovo 190 vojnika;

Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana izgubila gotovo 250 vojnika u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;

Oružane snage Rusije uništile su u DNR komandni punkt 100. brigade teritorijalne odbrane;
Vazduhoplovno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski helikopter Mi-8 u DNR;

Oružane snage Rusije uništile su gotovo 140 ukrajinskih vojnika u krasnolimanskom pravcu;

Oružane snage Rusije odbile su tri napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu u oblasti Kovaljovke u LNR i Serebrjanskog šumskog gazdinstva;

Oružane snage Rusije nastavile su ofanzivu u pravcu naselja Novoselovsko u LNR, tokom proteklog dana napredovale su 300 metara;

Vojska Rusije uništila je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u oblasti naselja Izbicko u Harkovskoj oblasti;

Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana izgubila preko 80 vojnika u kupjanskom pravcu.
 

 

Ako Ukrajina uradi ovo, "posejdon" će je zbrisati sa lica zemlje! Medvedev uputio najstrašniju pretnju Kijevu, Rusi idu na sve ili ništa!

 

Britanci pripremaju specijalce za zauzimanje Krima

 

Britanske trupe pripremaju ukrajinske specijalne snage za zauzimanje Krima do Božića, piše „Dejli ekspres“, pozivajući se na izvore.

„Stiglo je već više od 2.000 (ukrajijskih) vojnika. Operacija će uključivati vazdušne, kopnene i pomorske napade pomoću raketa dugog dometa koje su predale Velika Britanija, SAD i Nemačka“, ističe se u tekstu.

Obuka će se održavati u vojnom kampu u Oukhemptonu u Devonu, koji nije otvoren za druge vojne jedinice ili građane.
 

 

Ukrajini preti građanski rat! Zelenski ne da vlast, sve ide ka stravičnom krvoproliću!

 

Papa moli Ruse da obnove prehrambeni sporazum


Rimski papa Franja obratio se „svojoj braći“ i vlastima Rusije da obnove prehrambeni sporazum.

- Ne zaboravimo da se pomolimo za Ukrajinu, gde rat dovodi do uništenja svega, pa i žita... Pozivam svoju braću i vlasti Rusije da se vrate Crnomorskoj inicijativi kako bi se žito moglo bezbedno prevoziti - rekao je papa posle tradicionalne nedeljne propovedi.
 

 

(FOTO) Šta sprema Prigožin?! Otkriveno ko je misteriozni Afrikanac na slici sa šefom Vagnera!

 

Gutereš: Svi će platiti zbog obustavljanja sporazuma o žitu



Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da neće prestati da ulaže napore kako bi hrana i đubrivo iz Rusije i Ukrajine imali lakši pristup tržištima nakon obustavljanja prehrambenog sporazuma.

On je u intervjuu italijanskom listu „Republika“ ocenio da će nedostatak „miliona tona žita“ na svetskim tržištima dovesti do rasta cena.

Za to će, istakao je Gutereš, „platiti svi, posebno zemlje u razvoju i ugroženi slojevi stanovništva“.
 

 

(VIDEO) Veliki dan u Rusiji! Putin pokazao od čega se Zapadu ledi krv u žilama, prizor ostavlja bez daha!

 

Ukrajinske snage granatirale Brjansku oblast

 

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da su ukrajinske snage granatirale Klimovski okrug. Granate su pale na teritoriju uzgajivačnice svinja, a povređene su dve žene koje su prevezene u bolnicu.

Kasnije je gubernator rekao da je broj povređenih osoba u granatiranju porastao je na tri i njima se pruža medicinska pomoć.
 

 

(VIDEO) Rusi vrište i plaču, eksplozija digla celu Moskvu na noge! Opšta panika nakon napada drona na prestonicu Rusije!

 

 

Ruski dronovi kamikaze uništavaju ukrajinska utvrđenja i opremu

 

 

 

 

 

 

(VIDEO) Šok u Ukrajini! Zelenski došao glave svojim špijunima?! Uručio nagrade i otišao, a onda je doletela raketa!

Foto: Reuters

 

 

 

Svet u čudu, Putin ne veruje svojim očima! Nova bizarna taktika Ukrajinaca zaprepastila ruskog predsednika!

 

 

Ukrajina se sprema za juriš na Urožajnoje na spoju Zaporožja i DNR

Zamenik načelnika Nacionalne garde DNR Aleksandar Hodakovski o situaciji na ivici Vremevskog:

- Uprkos činjenici da pravac Staromajorskoe-Urožajnoje nije vojno strateški važan za neprijatelja, svaka pobeda koja se pravilno promoviše u medijima daje opšte strateške rezultate . Koncentrisanjem napora na zaporoškom pravcu i planiranjem udara na Energodar, što dodatno potvrđuje intenziviranje izviđanja na ovom području, neprijatelj nastoji da veže naše snage na drugim sektorima, sprečavajući nas da prebacimo pojačanje na važnija područja gde sudbina ovog segmenta rata zavisi od ishoda događaja - rekao je Hodakovski.

Foto: Printscreen/Telegram/RusVesna

 

 

Rusi srušili NATO principe ratovanja! Ukrajina krvari u paklu Zaporožja, samo ih čudo može spasiti!

 

Rusi potisnuli Ukrajince iz Staromajorskog


Ruske snage izvele su kontranapad i potisnule ukrajinsku vojsku iz sela Staromajorsko na zaporoškoj liniji fronta, izjavio je šef pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, Staromajorsko je faktički prešlo u sivu zonu.

- Sada se vode borbe ne toliko za samo naselje, koliko za kontrolu nad njegovim predgrađem - naglasio je Rogov.
 

 

Drhti planeta! Putin gubi strpljenje, Rusija spremna za rat sa NATO!

 

Analiza situacije na frontu od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪️ Ruske trupe su izvele ofanzivne operacije duž linije Svatovo-Kremena i gradske linije Avdejevka-Donjeck i postigle zaklane uspehe na liniji Svatovo-Kremena .

▪️ Ukrajinske snage izvele su kontraofanzivne operacije na najmanje 4 sektora fronta.

▪️ Ruske trupe su izvele ofanzivne operacije duž zapadne granice Donjecka i istočnih regiona Zaporožja i južno od Orehova.

▪️ Ruske trupe izvele su raketni napad na grad Dnjepar u Dnjepropetrovskoj oblasti.

▪️ Ukrajinske snage napale su rusku vojnu i logističku imovinu na Krimu.

▪️ Ukrajinske snage su izvele ofanzivne operacije duž linije Svatovo-Kremena, oko Bahmuta i duž gradske linije Avdejevka -Donjeck.

 

Probijaju put do Krima severnokorejskim raketama?! Fajnenšel tajms: Uskoro kreće velika operacija!

 

Grupa "Zapad" napreduje ka Kupjansku

 

Snage grupe snaga „Zapad“ Oružanih snaga Rusije su tokom ofanzivnih dejstava na kuzemovskom delu kupjanskog pravca zauzele dva uporišta, dve osmatračnice i tri zemunice Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Novoselovskog, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe pukovnik Sergej Zibinski.

On je dodao da je tokom kontrabaterijske borbe artiljerija uništila dve neprijateljske minobacačke posade kod naselja Rozovka i Steljmahovka.

Grupa „Zapad“ takođe je sprečila pokušaj ukrajinskih snaga da prebace rezerve na prvu liniju fronta u kupjanskom pravcu, a ukrajinske snage izgubile su oklopni transporter, rekao je Zibinski.
 

 

(VIDEO) Horor jutro u Rusiji! Žestok napad na centar Moskve, eksplozije zatresle rusku prestonicu!

 

Sprečen snažan napad na Krim

 

Sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa 25 bespilotnih letelica tipa aviona na objekte na teritoriji poluostrva Krim, javljaju ruski ratni dopisnici.

▪️ Dejstvom protivvazdušne odbrane uništeno je 16 ukrajinskih bespilotnih letelica.

▪️ Još devet ukrajinskih dronova potisnuto je elektronskim ratovanjem i, ne dostižući cilj, srušilo se u Crno more kod rta Tarhankut.

▪️ Usled osujećenog terorističkog napada nema žrtava i materijalne štete.

 

Ukrajinska vojska potvrdila je da je u subotu izvela napad na most Čonhar.

Taj most povezuje poluostrvo Krim sa delom Hersonske oblasti koji je zauzela Rusija.

Potvrda Uprave za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine usledila je nakon što su ruski opunomoćenici na okupiranim teritorijama Hersonske oblasti optužili Ukrajinu da je krstarećim raketama u subotu rano ujutru napala mosta i prugu, koja povezuje grad Džankoj na Krimu i Heničesk u Hersonskoj oblasti, prenosi Kijev independent.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je protivvazdušna odbrana „oborila sedam projektila Storm Shadow“.

Džankoj, železničko čvorište na severu Krima, nalazi se oko 75 kilometara južno od lučkog grada Heničeska i oko 35 kilometara od mosta Čonhar.

 

Zaustavljeni ukrajinski napadi

Ruska vojska zaustavila je sve napade ukrajinskih snaga na zaporoškoj liniji fronta, rekao je lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

 

Ukrajinski general: Ruska vojska ne da ni pedalj zemlje

Ruska vojska se žestoko bori za svaki pedalj zemlje, izjavio je komandant kopnenih jedinica Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, a prenosi „Gardijan“.

- Protivnik se besno drži za svaki centimetar, otvarajući intenzivnu artiljerijsku i minobacačku vatru - rekao je general.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vučić se lavovski bori da spreči usvajanje rezolucije! Ministar Vesić: Pokazali smo kako jedna mala zemlja može da se izbori za svoje interese
Politika

Vučić se lavovski bori da spreči usvajanje rezolucije! Ministar Vesić: Pokazali smo kako jedna mala zemlja može da se izbori za svoje interese

Rezolucija o Srebrenici, koja će se naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, sramna je, jer nema za cilj pomirenje u regionu, već raspirivanje sukoba i da Srbija ostane obeležena kao zemlja koja je činila genocid, a srpski narod kao genocidan, izjavio je danas član Predsedništva Srpske napredne stranke i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić, ističući da predsednik Aleksandar Vučić u Njujorku vodi lavovsku borbu za srpke ineterese, protiv usvajanja tog dokumenta.

21.05.2024

08:57

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi
Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi

Danas se u Višem sudu u Beogradu nastavlja suđenje u krivičnom postupku protiv bračnog para Kecmanović, Vladimira i Miljane, čiji je sin Kosta 3. maja prošle godine ubio devet učenka i radnika obezbeđenja OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, a odmah potom biće održano i pripremno ročište u parničnom postupku koji je pokrenuo dečak koji je ranjen u masakru.

21.05.2024

08:25

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasja
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasja

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija