• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: yugsn.ru/Fakti/Informer

03.08.2023

06:15

(VIDEO) Kazahstan pravi "srednji koridor" i zabija nož u leđa Rusiji! Osveta Moskve zavisi od Kine i Irana!

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) Kazahstan pravi "srednji koridor" i zabija nož u leđa Rusiji! Osveta Moskve zavisi od Kine i Irana!

Podeli vest

Kazahstan pokušava da iza leđe Rusije realizuje projekat Transkaspijskog međunarodnog transportnog koridora (TMTK) koji je poznat i kao Srednji koridor koji je počeo da funkcioniše 2017. godine. Osim toga, Astana povećava izvoz nafte preko Azerbejdžana želeći time da diversifikuje izvoz energenata neruskim transportnim koridorima.

Kazahstan, Azerbejdžan i Turska igraju duplu igru koja nije povoljna za Rusiju. Ipak, Moskva ima svoje adute koji će na kraju oslabiti pozicije Kazahstana u Centralnoj Aziji.

Dupla igra

Srednji koridor je postao važna maršruta između Evrope i Azije jer je ponudio značajne ekonomske povoljnosti i skratio vreme tranzita. TMTK otvara nove mogućnosti za robne tokova u Aziji jer omogućuje dotur robe na Bliski Istok, Severnu Afriku i Mediteran zahvaljujući integraciji lučkih konekcija u Turskoj.     

Trenutno Kazahstan iza leđa Rusiji pokušava da poveća transport robe iz Kine u Evropu preko Centralnoafričke Republike, Azerbejdžana i Turske.  

- Nameravamo sistematski da povećamo obim prevoza robe tim maršrutama i izađemo na nivo do 500 000 kontejnera godišnje do 2030. godine - izjavio je predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev u govoru na prvom samitu Saveta za saradnju država Centralne Azije i Persijskog zaliva u Džedi u Saudijskoj Arabiji.

Osim toga, vlada Kazahstana odlučila je da ide i korak dalje. Ima nameru da ubrzano poveća kapacitete naftovoda "Baku-Tbilisi-Džejhan" s ciljem "diversifikacije izvoza" energenata po neruskim maršrutama.

Bez obzira na nepoštenu igru Astane, Bakua i Ankare koju očigledno ne vode u interesu Moskve, Rusija ima instrumente da na to utiče.

Rusija može, u saradnji sa Kinom, da potpuno odustane od paralelnog uvoza sa teritorije Kazahstana. Na osnovu podataka glavne carinske uprave NRK, robna razmena između Rusije i Kine za prvo polugodište 2023. godine povećala se više od 40 posto. Takav uspon za Kinu je bio najznačajniji među svim ostalim trgovinskim partnerima: obrt NRK sa Singapurom, porastao je za 23, a sa Kanadom svega za 17 procenata.

Postoje perspektive i za razvoj rusko-iranskog koridora iz Kaspijskog mora "Sever-Jug". To pomaže da ove države uspostave izvoz poljoprivrednih proizvoda namenjenih tržištima Bliskog Istoka.

Luka Čabahar

S tim ciljem Iran i Rusija se ujedinjuju i pristupaju tešnjoj koordinaciji u infrastrukturnim projektima takvim kao što su železnički i drumski putevi. Šta više, koridor "Sever - Jug" dobija zasluženu pažnju i razvoj. Bez obzira na teškoće, Rusija je spremna da ulaže u dalji razvoj trgovinskog koridora koji u skoroj budućnosti može biti osnovni trgovniski put za uvoz robe u RF.

Ovome treba dodati da je Uzbekistan doneo odluku o izgradnji terminala u iranskim lukama Bender Abas i Čabahar. Direktor Centra za istraživačke inicijative Ma'no, Bahtijor Ergašov, smatra da je to značajan prodor i dodaje da sledeći zajednički projekat mora biti modernizacija železničkog terminala Tedžen-Serahs gde se zamenjuju železničke osovine sa sovjetskog koloseka na iranski i obrnuto.

Ergašov poziva da sve zemlje, Centralne Azije, Kina i Rusija, u budu uključene u tu ideju. Zajedničkim naporima zainteresovanih država biće omogućeno da se formira multimodalni transportni koridor.

- To može biti zajednički projekat sa učešćem Irana, država Afrike, Rusije i Kine. I ako izgradnja železničke pruge Čabahar-Zahedan uz modernizaciju prelaza Tedžen-Serahs, dobićemo ozbiljni multimodalni transportni koridor sa izlazom na okeansku luku Čabahar" - zaključuje direktor Direktor Centra za istraživačke inicijative Ma'no iz Taškenta.

Analitičari američkog časopisa Foreign Policy ističu da realizacija te inicijative radikalno smanjuje zavisnost Rusije od Turske i daje joj mogućnost da poveća izvoz žitarica i fosilnih goriva zaobilazeći Bosforski prolaz.

Ističemo da je ne malo važno da razvoj maršrute prema Čabaharu takođe, uz visoki nivo verovatnoće, isključuje učešće Turkemenije u projektu TMTK što će značajno oslabiti pozicije Kazahstana u Centralnoj Aziji.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Mirovni pregovori o Ukrajini bez najvažnijeg aktera - Rusije! Ovo može da smisli samo američki mozak!
Da nije glupo, bilo bi...

Mirovni pregovori o Ukrajini bez najvažnijeg aktera - Rusije! Ovo može da smisli samo američki mozak!

Rat koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije u Ukrajini ne može se rešiti bez učešća Moskve i bez uzimanja u obzir njenih bezbednosnih interesa. Takođe, ima mišljenja i da je cilj mirovnog samita u Džedi da „pogura" Rusiju ka pregovorima sa Kijevom, a da Vašington to pokušava da postigne „tuđim rukama" i uz pomoć ruskih saveznika i prijatelja iz BRIKS.

02.08.2023

17:21

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.
Politika

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević obišao je danas radove na izgradnji završnog sloja asfalta na prvoj deonici Dunavskog koridora kod petlje Požarevac i najavio da će ta brza saobraćajnica biti završena u septembru 2025. godine, što je 15 meseci pre ugovorenog roka.

26.06.2024

14:03

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!
Politika

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje se odvojeno sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

13:59

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija