• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.09.2023

17:36

Sat otkucava, Ukrajinci imaju još dva meseca! Ovo je opasan trenutak za Ruse

Printscreen

Vesti

Sat otkucava, Ukrajinci imaju još dva meseca! Ovo je opasan trenutak za Ruse

Podeli vest

Ukrajinska kontraofanziva je dugo bila u zastoju, a linije fronta kao da se nisu pomerale. Ali sada je Ukrajina napravila prodor duž važnog južnog fronta kod Zaporožja.

Oružane snage uspele su da probiju prvu liniju odbrane Rusa, saopštila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar. Vojska, kako je rekla, nastavlja ofanzivna dejstva u rejonu Melitopolja.

- Naše snage su imale uspeha kod Novodanilivke i Novoprokopivke - rekla je ona. Reč je o manjim gradovima u Zaporoškoj oblasti. Osim toga, Kijev je ponovo zauzeo tri kvadratna kilometra u blizini grada Bahmuta na istoku zemlje u kojoj se vode borbe. Ukrajinska kontraofanziva počela je još u junu. Kijev želi da oslobodi regione Zaporožje, Donjeck, Lugansk i Herson, kao i poluostrvo Krim, koje je Moskva anektirala 2014. godine.

Trenutno se trupe nalaze između prve i druge linije odbrane Rusije na jugu, rekao je brigadni general Oleksander Tarnavskij, komandant u regionu Zaporožja, za Obzerver, nedeljno izdanje britanskog Gardijana. Poslednjih dana već se govorilo o uspesima ukrajinske vojske oko grada Robotine. Ruske trupe trenutno pokušavaju kontranapadima da povrate izgubljene teritorije, piše Dojče vele.

Foto: Tanjug/AP

Tenkovi na frontu

Zašto je proboj bio tako težak?

Prvobitno se očekivao mnogo brži prodor, ali je napredak ukrajinske kontraofanzive dugo bio sputan ogromnim minskim poljem u regionu. To je otežavalo evakuaciju ranjenih i komplikovalo napredovanje, kaže ukrajinski general Tarnavski. A kako je vojni analitičar Alan Oru rekao američkom magazinu Nevsveek, NATO nije adekvatno opremio ili obučio Ukrajince.

Zašto je iskorak bio moguć uprkos svim poteškoćama?

Razlog bi mogao biti stanje ruske vojske. Prema rečima komandanta ruskog bataljona Aleksandra Hodakovskog, njegovi vojnici su bili pod „ekstremnim fizičkim i psihičkim stresom braneći jugoistočne oblasti“. On je rekao da su vojnici stalno izloženi ukrajinskoj artiljerijskoj vatri. Hodakovski je izrazio sumnju da će „iscrpljene ruske trupe moći da odbiju buduće napade ukrajinske ofanzive na ove prednje sektore“, navodi se u izveštaju američkog istraživačkog centra za proučavanje rata (Studi of Var – ISV).

Foto: youtube.com

Selo Robotine

Kako se ocenjuje napredak?

Proboj se, po mišljenju stručnjaka, može smatrati pozitivnim za Ukrajince. Ukrajinski general Tarnavski kaže da su ruske trupe već potrošile oko 60 odsto svojih resursa i vremena na prvim linijama fronta. Za drugu i treću liniju odbrane može se očekivati samo 20 odsto sredstava. O napretku ukrajinskih oružanih snaga govorio je i Američki institut za proučavanje rata ISV, dok se, prema njihovoj oceni, situacija za ruske trupe pogoršava.

To nije „holivudski prodor“, već rupa u ruskoj odbrani, rekao je vojni ekspert Markus Keup za nemačku javnu radiodifuziju ZDF. Prema njegovim rečima, ta pukotina je verovatno široka pet do deset kilometara, "i onda kroz tu pukotinu transportuju teški materijal, odnosno svoje rezerve". Ukrajinci upravo sada pokušavaju da zatvore tu pukotinu. Dakle, ovo je veoma opasan trenutak za Ruse, rekao je Keup.

Kako se sve moglo nastaviti?

Kako je izvestio general Tarnavski, ukrajinska vojska napreduje ka okupiranim gradovima Tokmak i Melitopolj na Azovskom moru. Još nije saopšteno koliko je prostora do sada osvojeno. Cilj je doći do Azovskog mora, udaljenog oko 90 kilometara, i preseći ruske trupe.

Prema rečima vojnog stručnjaka Markusa Keupa, Tokmak je od centralnog značaja, jer kroz ovo područje prolazi nekoliko važnih puteva i važna železnička pruga. Tamo bi ruska logistika mogla biti veoma efikasno prekinuta, rekao je Keup za ZDFheute. Tokmak je, kako je rekao, nešto kao osmatračnica za područje do obale Crnog mora. Čim bi Ukrajina stigla do obale Crnog mora i granatirala Krim, rat bi za Ruse bio taktički izgubljen, kaže Keup.

Prema bezbednosnom analitičaru Kristijanu Molingu, Ukrajinci imaju još oko dva meseca pre nego što vreme spreči velika kretanja. Međutim, kako je naveo za nemački časopis Štern, mnogo se dobija ako se napravi prodor na jug, „kako bi se čitavo kopno do Azovskog mora držalo pod artiljerijskom vatrom“. To bi, kako je rekao, otežalo snabdevanje ruskih trupa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31