• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.10.2023

21:52

(UŽIVO) "Atakams" je upotrebljen - Kijev priznao! Crnomorska flota uništtila ukrajinski čamac, Rusi imaju novi dron

EPA/Reuters

Vesti

(UŽIVO) "Atakams" je upotrebljen - Kijev priznao! Crnomorska flota uništtila ukrajinski čamac, Rusi imaju novi dron

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 601. dan

Rusi imaju novi dron

Ruska kompanija "Grupa zaštite JUTA" napravila je dron "Strekoza" za otkrivanje i uklanjanje mina sa daljinskom elektronskom detonacijom.

Pomoć ide Ukrajini, bez obzira na Bliski istok

Evropska unija neće prestati da podržava Ukrajinu zbog još jedne eskalacije sukoba na Bliskom istoku, izjavila je šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare nakon hitnog video-sastanka šefova država i vlada zemalja EU o palestinsko-izraelskom sukobu.

Foto: Tanjug/AP

Fon der Lajen i Zelenski

- Neki misle da bi nas ovi događaji mogli odvući od pomoći Ukrajini. Dokazaćemo im da nisu u pravu. Već pripremamo novi program budžetske pomoći (Kijevu). Ostaćemo uz naše ukrajinske prijatelje dok god bude potrebno - rekla je ona.

Bajden traži 100 milijardi

Američki predsednik Džozef Bajden planira da zatraži od Kongresa oko 100 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu i zaštitu američke granice, javila je agencija Blumberg, pozivajući se na izvore.

Agencija dodaje da se detalji ovog zahteva još razrađuju.

"Atakams"-om do povećanog borbenog potencijala Kijeva

Američka administracija predala je Ukrajini taktičke rakete "atakams" dometa 165 kilometara, navodi se u pisanoj izjavi rukovodioca pres službe Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson.

- Smatramo da će to značajno povećati borbeni potencijal Ukrajine bez rizika za našu borbenu gotovost - ističe se u saopštenju.

Oboren ukrajinski dron

Ruska PVO je oborila ukrajinski dron u Belgorodskoj oblasti. Nema štete ni žrtava.

Crnomorska flota uništava!

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je u Crnom moru večeras avijacija Crnomorske fote otkrila i uništila bespilotni čamac ukrajinske vojske.

Potvrda - "atakams" je upotrebljen

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je da je ukrajinska vojska primenila američke rakete "atakams".

Foto: Tanjug

Zelenski o "atakams" raketama

Zelenski traži od Gruzije da u Južnoj Osetiji i Abhaziji otvori drugi front i udari na Rusiju! Iz Osetije mu poručili da je lud!

Kojim se to Kijev raketama opremio?

Taktičke rakete „atakams“ koje je Kijev tajno dobio pre nekoliko dana od Vašingtona, opremljene su kasetnom bojevom glavom, javila je agencija Asošiejted pres, pozivajući se na izvore.

Agencija napominje da zbog zabrinutosti američke administracije zbog moguće eskalacije tenzija u odnosima sa Rusijom, rakete „atakams“ koje se isporučuju Kijevu imaju nešto manji domet, ali su opremljene kasetnom bojevom glavom.

Kako je za AP objasnio neimenovani visoki američki zvaničnik, isporuka raketa namerno je izvršena tajno. Prema planovima SAD, o tome je trebalo da se sazna nakon prve upotrebe ovih raketa.

Nova meta za rusku artiljeriju! Ukrajini stiglo više "abramsa" nego što su SAD obećale - Kijev sada ima sve, neka se pokažu!

 

Vladimir Rogov: Kasetne bombe M74 korišćene u noćašnjim napadima na Berdjansk 

- Kasetna municija M74 od američkih balističkih raketa „atacms“ otkrivena je u Berdjansku u Zaporoškoj oblasti nakon noćašnjih udara Oružanih snaga Ukrajine - izjavio je za Sputnjik predsednik javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Foto: Priontskrion

Rogov o napadima na Berđansk

- Ukrajinski borci su u Zaporoškoj oblasti dobili su američke rakete ‘atacms’… Prema zvaničnoj verziji, pregovori o predaji raketa tek su u toku, ali ono što se desilo još jednom potvrđuje da su svi ti razgovori o pregovorima samo još jedna predstava i šou, tačnije operacija informativnog pokrivanja i legalizacija isporuka - ocenio je Rogov.

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe su sinoć preliminarno izvele kombinovani udar, koristeći ‘atacms’ i ‘glsdb’ na Berdjansk.

Sastali se Putin i Orban!

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Viktor Orban

Ukrajinski poslanik Gonšarenko: Američke rakete ATAMCS korišćene u napadima na Berdjansk i Zaporošku oblast

Poslanik ukrajinske Rade Aleksej Gončarenko izjavio je da su američke rakete ATACMS već stigle u Ukrajinu i da su korišćene za napad na Berdjansk i Zaporošku oblast.

Potom je i američki list „Volstrit džurnal“, pozivajući se na dobro informisane izvore, objavio da je manja količina tog naoružanja tajno isporučena Ukrajini poslednjih dana.

Foto: wikimedia.org

o ovoj raketi je reč

Peskov brutalno zapušio usta Zapadu! Tiče se optužbi da Pjongjang isporučuje oružje Rusiji, pomenuo i obaveštajne službe!

 

Ukratko s brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu iznosili su 270 poginulih i ranjenih;

- Ruske oružane snage su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine na kranolimanskom                pravcu, neprijatelj je izgubio oko 115 vojnika i 8 jedinica tehnike;

- Ruske oružane snage su odbile četiri napada u zaporoškom pravcu; za samo jedan dan ovde je        ubijeno oko 110 ukrajinskih vojnika i uništeno 7 tenkova;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu su iznosili oko 150 vojnika;

- Ruske oružane snage odbile su 9 napada ukrajinskih jedinica kod Orehova-Vasiljevke i                  Andrejevke, na donjeckom pravcu; 

- Ruska PVO je oborila ukrajinski helikopter Mi-8;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su do 485 vojnika na donjeckom pravcu;

- Ruske oružane snage pogodile su Oružane snage Ukrajine u 117 okruga;

(VIDEO) Horor snimak iz Ukrajine! Vojnici mislili da se Rus predao, a onda je odjeknula strašna eksplozija!

Portparol grupe Istok Oleg Čehov: Ruska armija osujetila rotaciju OSU na južnodonjeckom pravcu

- Jedinice grupe Istok, uz artiljerijsku podršku, osujetile su četiri pokušaja rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Novomihajlovke, Staromajorskog i južno od Novodarovke - rekao je on.

Uporedo sa tim, artiljerija Oružanih snaga Rusije uništila je dve izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine kod Urožajnog i Staromajorskog, kao i skladište municije severno od Nikoljskog.
Pored toga.

Na meti samohodnog minobacača Tulipan našla su se utvrđenja i rovovi protivnika u području Novomihajlovke.

Tokom kontrabaterijske borbe, neprijatelj je izgubio haubice Msta-B i Giacint-B i tri minobacačke posade.

Pored toga, avijacija je pogodila položaje 79. jurišne vazdušno-jurišne brigade u Novomihajlovki, 58. motorizovane brigade u području Urožajnog i 128. brigade teritorijalne odbrane u rejonu Staromajorskog i severno od Prijutnog.

(VIDEO) Stigao Putin! Sve oči uprte u Peking! Incijativa "Pojas i put" menja svet iz korena, više ništa neće biti isto!

Oboreni ukrajinski dronovi na prilazu Krimu

- Osam bespilotnih letelica oboreno je ili potisnuto na prilazu Krimu - izjavio je krimski lider Sergej Aksjonov.

Foto: Shutterstock

Mapa Krima

Rusi najavili osvetu! Nad našim glavama vodiće se brutalan rat! Zapad će zbog ovog poteza platiti strašnu cenu!

 

Priveden stanovnik Krima zbog saradnje sa ukrajinskim obaveštajcima

Jedan stanovnik Krima je priveden zbog saradnje sa ukrajinskim specijalnim službama: on je sam kontaktirao SBU i preneo podatke o situaciji na poluostrvu, uključujući i vojnu. Druga oblast njegovog rada bila je spremanje skladišta municije.

Gotovo je! Zapad priznao, ruši se front! Ukrajina nije svesna šta je sada čeka, Putin rešio da završi posao!

Borbe na krilu Bahmuta: Ruska vojska uništava neprijateljske položaje

Artiljerci grupe snaga „Jug“ uništavaju položaje Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Soledar-Bahmut kod mesta Sporno.

 

 

 

Drama! Tramp razara Ukrajinu na ključnom frontu! Zapad u šoku zbog neočekivanih dešavanja, ako se ovako nastavi...

 

Eksplozije u Odesi

Serija eksplozija odjeknula je u Odesi, javljaju lokalni mediji.

 

Uzbuna! Šok na Zapadu, kako je Putinu ovo uspelo?! Rusija dobila neočekivanog saveznika, ništa više neće biti isto!

 

Ruska grupa "Centar" nanela teške poraze Ukrajini

Jedinice grupe „Centar“ osujetile su šest pokušaja napada Oružanih snaga Ukrajine u području Torskog rejona i Serebrjanske šume krasnolimanskom pravcu, rekao je portparol grupe Aleksandar Savčuk.

- Na krasnolimanskom pravcu grupe Centar, artiljerija i jurišni avioni osujetili su šest pokušaja napada jurišnih odreda 63 i 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 12. brigade za specijalne operacije „Azov“ (teroristička organizacija, zabranjena u Rusiji) u oblasti Torskog i Serebrjanske šume - rekao je Savčuk.

Prema njegovim rečima, gubici ukrajinskih snaga iznosili su oko 60 vojnika. Uništeno je borbeno oklopno vozilo Kozak i kamionet, dodao je Savčuk.

Savčuk je istakao da je avijacija iz grupe Centar izvela napade na komandne centre i osmatračnice Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Serebrjanka, DNR.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija