• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Blic

28.10.2023

19:04

Hitno na jug! U Gazu stiglo naređenje: U toku kopnena invazija, oglasila se vojska Izraela (VIDEO)

EPA/Shutterstock

Vesti

Hitno na jug! U Gazu stiglo naređenje: U toku kopnena invazija, oglasila se vojska Izraela (VIDEO)

Podeli vest

On je napomenuo da je „ovo rat“, ali da je IDF delovao kontrolisano i strateški, sa određenim ciljevima kao vodiljama.

Izraelske odbrambene snage (IDF) ušle su u Gazu i u toku je kopnena invazija, rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari u subotu ujutro. U međuvremenu je izraelska vojska pozvala stanovnike Gaze da se "relociraju na jug".

- Ušli smo u Gazu i širimo operacije - rekao je Hagari, dodajući da nema izveštaja o povređenima, prenosi "Džeruselem post".

IDF je pretio potpunom kopnenom invazijom više od dve nedelje, ali zbog kombinacije razloga – nekih poznatih, a nekih nepoznatih – potpuni upad se nije desio do sinoć.

IDF je u četvrtak poslao trupe unutar Gaze da napadnu mete Hamasa - i na kopnu i preko mora. Trupe su ušle i izašle iste večeri.

Međutim, u petak uveče, Hagari je rekao da IDF trupe proširuju svoje operacije.

- U poslednjih nekoliko sati, ozbiljno smo pojačali naše napade u Gazi - rekao je on tokom večernjeg brifinga, napominjući da se napadi dešavaju iz vazduha, mora i sa kopna.

On je danas naglasio da su "snage i dalje na terenu i nastavljaju borbu" i da "nijedan vojnik do sada nije povređen" u proširenoj kopnenoj operaciji u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska objavila je snimak za koji tvrdi da prikazuje njene kopnene snage u Gazi, ali britanski BBC ističe kako tu informaciju još nije proverio. Snimak prikazuje desetine izraelskih tenkova i drugih vozila.

 

 

Izraelska vojska saopštila je da sprovodi akciju u cilju "eliminisanja terorističke grupe Hamas i vraćanja u Izrael talaca koje oni drže" u Pojasu Gaze.

Hagari je saopštio da se akcija sprovodi u skladu sa postavljenim ciljevima, a koji su, kako je naveo, uništenje Hamasa, zaštita izraelskih granica i državni napori da se vrate taoci.

Saopštenje stanovnicima: "Bežite na jug"

Izraelske odbrambene snage objavile su "hitnu poruku za stanovnike Gaze" u kojoj pozivaju civile iz severne Gaze da se privremeno presele na jug.

- Pažnja, stanovnici Gaze. Ovo je hitan vojni savet od izraelskih snaga. Zbog vaše bezbednosti urgiramo na sve stanovnike severnog dela Gaze i grada Gaze, da se privremeno relociraju na jug Pojasa. Povratak u severnu Gazu biće moguć kada se završe intenzivna neprijateljstva - rekao je portparol u video poruci.

- Vaš prozor za delovanje se zatvara, pomerite se na jug zbog sopstvene bezbednosti - dodao je on.

 

 

- Ovo nije samo predostrožnost, ovo je hitna molba - rekao je.

Ova naredba došla je nakon što je Izrael objavio da je "u toku kopnena invazija".

Likvidirana dva komandanta Hamasa

Portparol je dodao da ce Izrael dozvoliti kamionima koji nose hranu, vodu i lekove ulazak u Gazu, prenosi Rojters.

Hagari je saopštio da je likvidacija dvojice komandanta Hamasa, koji su poginuli u izraelskim vazdušnim napadima tokom noći, "dobar napredak koji pomaže snagama da se bori protiv slabijeg neprijatelja, navodi Tajms of Izrael.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su u vazdušnom napadu tokom noći ubile komandanta pomorskih snaga Hamasa u gradu Gazi, Rateba Abu Sahibana kao i komandanta vazduhoplovnih snaga Isama Abu Rukbeha

Hamas je danas saopštio da su njegovi borci u Pojasu Gaze spremni da se suprotstave napadima Izraela "svom snagom", nakon što je izraelska vojska pojačala vazdušne i kopnene operacije u ovoj enklavi.

Palestinska militantna organizacija, koja vlada Gazom, saopštila je da se njeni borci sukobljavaju sa izraelskim trupama u pograničnim oblastima, nakon što je Izrael izvestio o pojačanim napadima na enklavu, prenosi Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija