• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA

28.10.2023

22:10

Crne slutnje se obistinjuju! Svet na ivici sukoba hrišćana i muslimana? Erdogan zapretio ratom "krsta i polumeseca"

EPA, Reuters

Vesti

Crne slutnje se obistinjuju! Svet na ivici sukoba hrišćana i muslimana? Erdogan zapretio ratom "krsta i polumeseca"

Podeli vest

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je zapadnim zemljama ratom „krsta i polumeseca“, rekao je on na velikom mitingu podrške Palestini u Istanbulu.

- Zapade, apelujem na tebe! Hoćeš li da izazoveš novi rat između krsta i polumeseca? Ako se za to trudiš, znaj: ovaj narod nije mrtav, on je čvrsto na nogama. Mi smo ispunjeni istom odlučnošću kao u Libiji , u Karabahu, znajte da smo takvi na Bliskom istoku - naglasio je on.

Prema rečima turskog lidera, zapadne zemlje su odgovorne za masakr u pojasu Gaze, jer su „mobilisale sve snage, uključujući medije, da legitimišu izraelske ratne zločine“. On je takođe nazvao premijera jevrejske države Benjamina Netanjahua pravim teroristom.

Pored toga, Erdogan je prokomentarisao rezultate glasanja o rezoluciji UN , napominjući da je „samo 13-14 zemalja” podržalo stav Tel Aviva.

- Dakle, Izraele , osuđen si da budeš sam na svetu i posle toga ćeš biti osuđen na propast šta god da uradiš. UN su učinile dobar korak usvajanjem ove rezolucije - rekao je turski predsednik.

On se takođe žalio na članove opozicije koji Hamas smatraju teroristima. Prema njegovom mišljenju, nije palestinski pokret, već Izrael koji se ponaša kao grupa.

Palestinsko-izraelski sukob

Nova runda bliskoistočnog sukoba počela je nakon što je Izrael bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze 7. oktobra ujutro. Nakon masovnog granatiranja, borci Hamasa ušli su u granična područja na jugu jevrejske države, gde su otvorili vatru i na vojne i na civile, a takođe su uzeli taoce.

Vojno krilo pokreta, Brigade Al-Kasam, objavilo je operaciju Al-Aksa poplava.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi u pojasu Gaze. Nekoliko dana nakon napada, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civile, u enklavi.

Pored toga, Tel Aviv je najavio potpunu blokadu Gaze: obustavljene su isporuke vode, hrane, struje, lekova i goriva.

Broj žrtava u Pojasu Gaze premašio je 7,3 hiljade, oko 20 hiljada ljudi je povređeno. U Izraelu je umrlo više od 1,4 hiljade ljudi, među njima više od 20 Rusa. Još četiri ruska državljana se smatraju nestalima. Pored toga, prema različitim procenama, Hamas može da zadrži do 250 ljudi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija