• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

06.11.2023

19:05

Iran preti ratom SAD ako ne zaustave masakr u Gazi! Moćna sila na Bliskom istoku više nema strpljenja

Fotoilustracija

Vesti

Iran preti ratom SAD ako ne zaustave masakr u Gazi! Moćna sila na Bliskom istoku više nema strpljenja

Podeli vest

Iran je zapretio ratom Americi ukoliko pod hitno ne zaustavi masakr u Pojasu Gaze, u kojem je izraelska vojska u potpunosti opkolila grad Gazu i tako severni deo te palestinske teritorije odsekla od južnog dela.

Zvaničnici Teherana prete ozbiljnim posledicama Vašingtonu, koji nijednom dosad nije pozvao na prekid neprijateljstava između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Ništa od obećanja

Iranski ministar odbrane Muhamed-Reza Aštijani rekao je da će se SAD suočiti s posledicama kakve nikad nisu osetile ako odmah ne obustave krvoproliće u Pojasu Gaze, koje traje već mesec dana i u kojem je stradalo više od 10.000 stanovnika te palestinske enklave.

- Naš savet Amerikancima je da odmah zaustave rat u Gazi i sprovedu prekid vatre, inače će biti teško pogođeni - rekao je Aštijani.

Istovremeno, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani optužio je američku vladu da podržava izraelske "ratne zločine".

- Zločinačka dela Izraela, uz potpunu podršku Sjedinjenih Država, prikazuju arogantan duh Vašingtona, koji podstiče mržnju među narodima širom sveta - kazao je Kanaani.

Pretnje Teherana Americi upućene su tri dana nakon što je Vašington poslao poruku Iranu da će tražiti prekid vatre u Pojasu Gaze. To je otkrio iranski ministar spoljnih poslova Husein Amirabdolahijan, koji je naglasio da uprkos tome Vašington u praksi podržava genocid nad Palestincima.

- Američka strana nam je pre tri dana poslala poruku u kojoj je navela da SAD nastoje da uspostave primirje u Palestini i da su već preduzele mere u tom pogledu. Međutim, Vašington u praksi samo podržava genocid nad Palestincima. Nadamo se da će Sjedinjene Države promeniti spoljnu politiku u vezi s palestinsko-izraelskim sukobom što je pre moguće i da će prestati da podržavaju izraelski režim - rekao je Amirabdulahijan.

Netanijahu: Ovo je rat civilizacije protiv varvarstva

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je juče da njegova zemlja ne vodi samo sopstveni rat protiv palestinske militantne grupe Hamas, budući da je to i "bitka civilizacije protiv varvarstva".
- Ako civilizacija ne prevlada, prevladaće varvarstvo, to je i vaša bitka - rekao je Netanijahu tokom sastanka s bugarskim premijerom Nikolajem Denkovim u Jerusalimu.
Netanijahu je nazvao Hamas "najdivljijim neprijateljem" kojeg su Jevreji videli još od Holokausta. Denkov se saglasio da je potrebno "iskoreniti Hamas" i pozvao je na oslobođenje talaca, ali i na omogućavanje isporuke pomoći Gazi.

U međuvremenu, sukob između Izraela i Hamasa postaje sve oštriji. Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da su snage jevrejske države u potpunosti opkolile grad Gazu.

- Pešadijska brigada Golani opkolila je grad Gazu, stigla do mora i drži položaje. Grad Gaza je, takođe, opkoljen i s juga. U stvari sada postoji sever Pojasa Gaze i jug. Još funkcioniše koridor duž kojeg se stanovnici severa enklave i Gaze mogu kretati ka jugu - kazao je Hagari.

Spremni za Hezbolah

On je dodao da vojska izvodi opsežne udare u Pojasu Gaze.

- Sada su široko rasprostranjeni udari na terorističku infrastrukturu ispod zemlje i iznad nje - istakao je Hagari.

S druge strane, načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi kazao je da su snage jevrejske države spremne da u svakom trenutku krenu na sever, ka granici s Libanom, gde se prethodnih dana vode borbe između Izraela i Hezbolaha.

- Postavili smo cilj da znatno obnovimo bezbednosnu situaciju na granicama, ne samo ka Pojasu Gaze. Izraelska vojska je u svakom trenutku spremna na ofanzivu na severu, gde se Izrael graniči s Libanom. Shvatamo da to može da se desi i verujemo da je naša odbrana jaka - rekao je Halevi.

Tinejdžer ubijen nakon što je izbo dvoje policajaca

Neimenovani Palestinac, tinejdžer star samo 16 godina, juče je nožem izbo dvoje službenika izraelske granične policije u Jerusalimu, pre nego što ga je policija ubila. Odmah je uhapšen još jedan osumnjičeni, a nadležni kažu da se njegova veza s napadačem i samim napadom istražuje.
Kako je saopštila izraelska policija, tinejdžer, stanovnik istočnog Jerusalima, izbo je nožem izraelske policajce - muškarca i ženu, i to kod Herodove kapije u starom gradu u Jerusalimu. Odmah nakon toga je ubijen, a njegov saučesnik uhapšen.
Žena policajac je teško ranjena i u kritičnom je stanju, dok je muškarac lakše povređen i stabilno je.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada
Politika

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada

Mađarska će tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i voditi međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana u okviru svojih nastojanja da ubrza proširenje EU u tom regionu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

26.06.2024

12:58

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija