• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.12.2023

17:42

Teška godina dolazi! Ukrajina na pragu egzistencijalnog pitanja: Sve nade ulaže u Zapad, inače...

EPA

Vesti

Teška godina dolazi! Ukrajina na pragu egzistencijalnog pitanja: Sve nade ulaže u Zapad, inače...

Podeli vest

Ukrajinska ekonomija može izdržati narednih nekoliko meseci dok ne stigne strana pomoć, ali će 2024. sigurno biti teža nego ove godine i Kijev će morati da se više oslanja na sopstvene resurse, ocenio je u utorak Rojters.

Ukrajina se nada da će sledeće godine pokriti budžetski deficit od 43 milijarde dolara, uglavnom uz pomoć strane finansijske pomoći, uključujući 18,5 milijardi evra iz Evropske unije i više od 8 milijardi dolara iz američkog paketa koji uključuje vojnu pomoć.

Te pakete trenutno blokiraju republikanci u Kongresu SAD i Mađarska u Evropskoj uniji, ali bi na kraju trebalo da prođu, iako ostaje znak pitanja oko finansijske pomoći SAD.

Otkako je Rusija izvršila napad na Ukrajinu u februaru 2022, Kijev je većinu svog novca usmerio u odbranu i vojsku, dok je potrošnja na sve ostalo - od penzija do socijalnih transfera - pokrivena desetinama milijardi dolara inostrane pomoći. U 2024. Kijevu će možda nedostajati nekoliko milijardi dolara, ali bi deficit od 10 milijardi stvorio poteškoće za makroekonomsku stabilnost i sprovođenje programa Međunarodnog monetarnog fonda.

MMF, koji je ovog meseca odobrio Ukrajini novu tranšu kredita od 900 miliona dolara, zahteva čvrste finansijske garancije za narednih 12 meseci, pa bi značajan pad spoljnog finansiranja mogao da dovede u pitanje njegov program.

Foto: Tanjug/AP

Vašington

Popunjavanje budžetske rupe moglo bi da natera Ukrajinu da podigne poreze, što bi bilo kontraproduktivno za privredu, ili čak da štampa novac za budžet, što takođe nosi ozbiljne rizike.

Guverner ukrajinske centralne banke Andrij Pišnji jasno je stavio do znanja da je štampanje novca krajnja mera koju on ne planira ove godine. Ukrajina takođe treba da pronađe način za restrukturiranje oko 20 milijardi dolara međunarodnog duga u narednoj godini. Ministarstvo finansija se nada da će u potpunosti obezbediti inostrano finansiranje, ali dodaje da će, ukoliko rat potraje duže, „scenario uključivati potrebu prilagođavanja novim uslovima“.

Ekonomija će rasti, ali su rizici veliki

Ukrajinska ekonomija je na putu da ove godine raste za oko pet odsto, nakon što je potonula za skoro trećinu prethodne godine. Inflacija je pala na jednocifrenu cifru, devizne rezerve su blizu najviših nivoa do sada, a inostrana pomoć ove godine redovno stiže.

Ukrajinske i strane kompanije prilagodile su se novoj ratnoj realnosti, a neke čak najavljuju i nove proizvodne pogone u centralnim i zapadnim regionima. Nestle je, na primer, uložio 40 miliona švajcarskih franaka u novi pogon u zapadnom regionu Volin, a nemački Bajer planira da uloži 60 miliona evra u proizvodnju semena kukuruza u centralnom regionu Žitomir.

Foto: Pixabay

 

Ali uprkos skromnim znacima oporavka ove godine, proizvodnja je i dalje niža nego što je bila pre rata, dok su rizici i druga ograničenja i dalje visoki. Milioni Ukrajinaca ostali su u inostranstvu nakon što su pobegli od invazije, a mnoge kompanije pate od nedostatka radnika, posebno na visokokvalifikovanim poslovima.

Ekonomiju ometaju i pokušaji Rusije da blokira Crno more, iako je ukrajinski brodski put uspostavljen ovog leta uprkos opstrukcijama Moskve podstakao izvoz robe i mogao bi da podstakne rast sledeće godine, kažu ekonomisti.

Investiciona kuća ICU sa sedištem u Kijevu predviđa usporavanje privrednog rasta u 2024. na pet odsto, nakon povećanja od 5,8 odsto ove godine. U narednoj godini očekuje se i povećanje inflacije. Kijev će takođe sigurno ostati zavisan od inostranog finansiranja uprkos zabrinutosti da bi zapadna finansijska podrška mogla da jenjava, kažu ekonomisti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija