• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.02.2024

18:02

Arktički stražar zaledio SAD! Rusija pušta zastrašujuće "medvede" u lov na vaše nuklearne podmornice (VIDEO)

Društvene mreže

Vesti

Arktički stražar zaledio SAD! Rusija pušta zastrašujuće "medvede" u lov na vaše nuklearne podmornice (VIDEO)

Podeli vest

Rusija je sprema da iskoristi mogućnosti svojih dalekometnih protivpodmorničkih aviona Tu-142 kako bi obezbedila stalni nadzor duž Severnog morskog puta. Ovo je deo napora da se otkriju sve neprijateljske nuklearne podmornice koje se mogu nalaziti u blizini, piše "Izvestija".

Kako su za "Izvestiju" saopštili izvori ruskog Ministarstva odbrane, očekuje se da će avioni Tu-142, koji su deo avijacije Severne flote, igrati vitalnu ulogu u ovoj operaciji. Ovaj potez je u skladu sa ključnim ciljem Rusije da zaštiti interese svog arktičkog regiona.

Tu-142 Medvedi 

Avion Tu-142, poznat po svom dalekom dometu letenja, dizajniran je da efikasno patrolira Severnim morskim putem uz smanjenje potrebe za čestim zaustavljanjima. Ove impresivne letelice imaju fenomenalan domet leta od preko 5.000 kilometara.  

Ovoliko dalek domet omogućava pomenutim avionima da obavljaju produžene letove, obezbeđujući konzistentan nadzor nad područjima čiji "postioci" mogu da budu neprijateljske podmornice. Ruski pilot i stručnjak za vazduhoplovstvo Igor Malikov, istakao je suštinsku ulogu koju vazdušno osmatranje igra u zaštiti priobalnih teritorija.  

Posebno je pohvalio višestruku prirodu aviona Tu-142, ističući njegovu sposobnost da detektuje različite morske objekte, uključujući i podmornice.

Malikov je takođe naglasio neophodnost poboljšanja regionalnih baza i infrastrukture, kako bi se Rusija suprostavila pretnjama protivnika koji potencijalno pokušavaju da dobiju pristup ruti.

Severnomorski put

Pored odgovornosti za nadzor, avioni Tu-142 su ključni u pružanju podrške tokom vanrednih situacija duž Severnog morskog puta.

Suočeni sa povećanom aktivnošću duž rute, Malikov je istakao potrebu da se pojačaju operacije potrage i spasavanja, kao i da se minimalizuju nepredviđeni rizici, ali i pre svega zaštiti pomorski saobraćaj u arktičkim vodama.  

Razgovarajući o operativnoj logistici, Malikov je istakao važnost strateškog postavljanja baza na poluostrvu Kola i u Vologdi. Ovo pozicioniranje omogućava avionu Tu-142 da efikasno pokrije ogromna prostranstva Arktika, zatim održi "budni nadzor" nad Severnim morskim putem.  

Malikov, takođe, ističe hitnost ovakvih mera, pozivajući se na pokušaje neprijateljskih država da dobiju pristup ruti.

Razlog povećanog prisustva Rusije

Jasan dokaz eskalirajućih napora Rusije da zaštiti svoje teritorijalne interese u ključnom arktičkom regionu obeleženo je raspoređivanjem aviona Tu-142. Severni morski put (NSR), "vitalna arterija" koja povezuje Evropu i Aziju, prolazi kroz arktički region. Pilot, pre svgea, stavlja naglasak na njegov strateški značaj!

Kako klimatske promene nastavljaju da otapaju arktički led, NSR postepeno postaje održiva ruta za komercijalne brodove, nudeći bržu rutu između Azije i Evrope nego što su to do sada bili tradicionalni putevi. Strateški značaj Severnog morskog puta dodatno raste usled nadmetanja za kontrolu nad bogatim resursima Arktika: naftom, gasom i mineralima!

Ulozi eskaliraju s obzirom na potražnju na Arktiku koja dolazi iz Rusije, Kanade, Danske (preko Grenlanda) i Norveške, i podstiču konkurenciju da iskoristi pomenute vredne resurse.

 

Sloboda plovidbe

Sjedinjene Države i nekoliko drugih suverenih smatraju da su ovlašćenja koju Rusija ima nad Severnim morskim putem [NSR] preterana i da nisu u skladu sa međunarodnim pravom. Ali, uprkos tome što ruta prvenstveno prolazi kroz ekskluzivnu ekonomsku zonu Rusije, zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Državama i nekoliko evropskih zemalja, insistiraju na slobodi plovidbe koja omogućava nesmetan prolaz u međunarodnim vodama.  

Za razliku od toga, Rusija zahteva od stranih brodova da dobiju dozvole i da prate određene smernice za navigaciju NSR, snažno potvrđujući svoj autoritet i navodeći zabrinutost za bezbednost u arktičkom regionu kao razlog.  

Tokom protekle decenije, očigledna je posvećenost Rusije uspostavljanju infrastrukture na Arktiku i razvoju komandnog centra za nadgledanje Severnog morskog puta. 

Posle specijalne vojne operacije

Ipak, nakon Ruskog udara na Ukrajinu, zemlja je značajno povećala svoje vojno prisustvo u ovom regionu. U poslednjem mesecu 2023. godine, ruski mediji su objavili formiranje jedinstvenog vazduhoplovnog korpusa u okviru Severne flote.  

Suprotstavljanje pretnji od vazdušnih, kopnenih, površinskih i podmorničkih snaga u cilju obezbeđenja Severnog morskog puta je njihov glavni prioritet. Ovaj ekskluzivni korpus objedinjuje 279. i 100. puk pomorske avijacije, pojačan svestranim avijacijskim pukom opremljenim transportnim avionima An-12 i An-26, zajedno sa protivpodmorničkim avionima Il-38N.

Zaista, helikopteri Ka-27, Ka-29 i Mi-8AMTŠ/MTV-5 dodatno su pojačali snagu korpusa. Ruske arktičke vojne baze su videle da avijacija ovog svestranog vazduhoplovnog korpusa prednjači sa radom.  

Važno je napomenuti da su lovci poput Su-33 i MiG-29KR iz pukova pomorske avijacije započeli misije sa aerodroma Rogačevo na Novoj Zemlji kako bi zaštitili Severni morski put i druge arktičke teritorije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija