• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.02.2024

12:40

Histerija u Ukrajini! Koga ovo Putin dovlači na front?! Alarmantan izveštaj obaveštajaca digao javnost na noge!

Reuters/Printscreen/Telegram/Rybar

Vesti

Histerija u Ukrajini! Koga ovo Putin dovlači na front?! Alarmantan izveštaj obaveštajaca digao javnost na noge!

Podeli vest

Ukrajinski obaveštajci izneli su nedavno eksplozivne tvrdnje, navodeći da stranka Jedinstvena Rusija, kojom upravlja Vladimir Putin, pravi privatnu armiju. Naziv jedinice koja je u pripremi je "Hispanjola", a pretežno će je činiti fudbalski huligani.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (GUR) saopštila je da partija Jedinstvena Rusija regrutuje svoju „privatnu armiju“, plaćeničku armiju Hispanjola.

Kako piše Kijev independent, Hispanjola je prethodno bila deo ruske militantne dobrovoljne jedinice Vostok bataljon, sačinjene od fudbalskih huligana.

Ukrajina: To su plaćeni huligani

Dodaje se da je od 2023. godine, Hispanjola pod kontrolom Jedinstvene Rusije, koju kontroliše Vladimir Putin, i da se vodi kao privatna vojna kompanija, navodi vojna obaveštajna služba iz Kijeva.

Prema GUR-u, jedinicu čine fudbalski ultrasi, radikali i neonacistički simpatizeri, ali takođe regrutuje i građane iz siromašnijih ruskih regiona i teritorija Ukrajine.

Foto: Printscreen

 

GUR, takođe, tvrdi da regrutni centri Hispanjole u Ukrajini nude volonterima 2.400 dolara mesečno za učešće u borbenim dejstvima, ali uz uslov da budu na frontu bar šest meseci.

Takođe im je obećano između milion i tri miliona rubalja (10.920 dolara – 32.760 dolara) u slučaju da budu ranjeni i pet miliona rubalja (54.600 dolara) u slučaju da poginu na frontu, dodala je ukrajinska vojna obaveštajna služba.

Putin daje državljanstvo strancima

Takođe, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o izdavanju ruskog državljanstva strancima koji su potpisali ugovor o služenju vojnog roka u Oružanim snagama Ruske Federacije, objavljeno je u dokumentu na zvaničnom ruskom portalu za dobijanje pravnih informacija.

Ruski pasoš moći će da dobiju i stranci koji služe u vojsci pri Oružanim snagama ili vojnim formacijama tokom rata u Ukrajini, kao i vojnici koji se penzionišu u tom periodu.

Isto pravo na rusko državljanstvo ostvaruju supružnici i deca stranih boraca. Vojnici koji apliciraju za pasoš Ruske Federacije moraju dostaviti dokumente koji dokazuju da su potpisali ugovor na najmanje godinu dana, kao i da obave obaveznu registraciju otisaka prstiju, dok su njihovi supružnici dužni da prođu lekarski pregled uz uverenje koje potvrđuje odsustvo psihoaktivnih supstanci ili zaraznih bolesti.

Nakon što je Rusija mobilisala 300.000 muškaraca u septembru 2022. godine, Kremlj je negirao potrebu za dodatnom mobilizacijom, a ovakav potez, prema tvrdnjama, predstavlja podsticaj za strane borce da se priključe ruskim snagama u Ukrajini.

Misteriozne privatne armije

U julu ove godine, Biznis Insajder je objavio da Putin formira mrežu misterioznih privatnih vojnih kompanija širom Rusije kako bi se zaštitio od još jedne pobune poput one Vagnerove.

Planovi za privatne vojne kompanije, ili „specijalna preduzeća“, navedeni su u novom zakonu koji podiže starosnu granicu za rusku vojsku, tvrdi dalje ovaj medij.

Foto: Foto: Printscreen

 

Taj potez ima za cilj suzbijanje sabotaže i unutrašnjih pretnji, navodi se u saopštenju predsednika Dumskog odbora za odbranu Andreja Кartapolova, navodi se u članku.

Izmene su usledile nekoliko nedelja nakon pobune Vagnerovih plaćenika, kada su borci ove paravojne formacije 23. juna preuzeli kontrolu nad gradom Rostov na Donu, a zatim su krenuli na Moskvu pre nego što su je, kroz razgovor sa zvaničnim Kremljom, ustanak zaustavljen.

Prema promenama zakona, Putinove milicije bi bile pod komandom regionalnih guvernera, delovale bi po Putinovom nalogu i bile bi naoružane od strane ruskog Ministarstva odbrane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija