• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.04.2024

17:46

(UŽIVO)U toku bombardovanje Sumija! Uzbuna u celoj oblasti ovog grada, ali i Harkovu

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO)U toku bombardovanje Sumija! Uzbuna u celoj oblasti ovog grada, ali i Harkovu

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 778. dan.

Veliki udar! Rusi upotrebili svoje najjače bombe

 

Ukrajina i Letonija potpisale bezbednosni sporazum

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i predsednik Letonije Edgars Rinkevičs potpisali su bezbednosni sporazum, objavio je danas na Telegramu šef ukrajinskog predsedničkog kabineta Andrej Jermak.

Letonija je deveta zemlja sa kojom je Kijev potpisao bezbednosni sporazum, a prva je bila Velika Britanija, podsetio je Jermak, nakon čega je naveo da su sporazumi potpisani i sa Nemačkom, Francuskom, Danskom, Kanadom, Italijom, Holandijom i Finskom.

Prema njegovim rečima, Riga će od sada Kijevu pružati vojnu pomoć u iznosu od 0,25 odsto svog BDP-a na godišnjem nivou. Pored toga, Letonija se obavezuje na desetogodišnju podršku Ukrajini u sferi sajber bezbednosti, uklanjanja mina i bespilotnih tehnologija. 

Samo ove godine, Riga će za Kijev izdvojiti oko 112 miliona evra vojne pomoći, poručio je Zelenski.

 

Uzbuna!

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.

 

Francuska mornarica spremno kreće u rat?! Pariz najavio pomorske borbe: Neprijatelji žele da unište nas i Zapad, ali...

 

 

Kuleba: Imaju, a ne daju Kijevu

Zapadni partneri imaju više od sto protivvazdušnih raketnih sistema "patriot" u svom arsenalu, ali odbijaju da daju Kijevu barem 5-7 sistema, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu za Rojters.

- Zar je to tako veliki problem? Da li je zaista nemoguće obezbediti Ukrajinu ovim minimalnim zahtevom - upitao je ministar.

Kuleba je u intervjuu rekao da će na svakom sastanku sa kolegama iz NATO-a pokretati pitanje raketnih sistema „patriot“.

- Naši partneri su nam dali svoje različite sisteme (protivvazdušne odbrane). Mi to cenimo, ali to jednostavno nije dovoljno s obzirom na razmere vojnih operacija - zaključio je ukrajinski ministar.
 

Odgovor na američku provokaciju! Rusija ukida moratorijum na rakete srednjeg i malog dometa

 

Rusija: Napad na energetske objekte Ukrajine odgovor za napad na našu energetiku

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruske oružane snage sprovele masovan napad na ukrajinske energetske objekte, kao odgovor na pokušaje Ukrajine da ošteti rusku energetsku industriju.

- Reagujući na pokušaje kijevskog režima da nanese štetu naftnoj i gasnoj industriji i energetskim objektima Rusije, Oružane snage Ruske Federacije su večeras izvršile masovni napad visoko preciznim oružjem dugog dometa iz vazduha i mora, kao i iz bespilotnih letelica, protiv objekata gorivnog i energetskog kompleksa Ukrajine. Svi objekti su pogođeni - navodi se u sapštenju ministarstva, prenosi RIA.

Dodaje se da je "kao rezultat toga poremećen rad ukrajinskih preduzeća vojne industrije, poremećeno je prebacivanje rezervi u područja borbenih dejstava i otežano snabdevanje vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine gorivom".

Ranije danas je ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko saopštio da je Rusija tokom jutra izvršila napad na energetsku infrastrukturu u regionima Harkova, Zaporožja, Lavova i Kijeva. U Harkovskoj oblasti je zbog toga bez struje ostalo više od 200.000 korisnika. U napadima je u potpunosti uništena termoelektrana Tripolski u Kijevskoj oblasti, a iz naftne i gasne kompanije Naftogaz je saopšteno da će, uprkos napadu na dva podzemna skladišta gasa, ti objekti nastaviti sa radom.

 

Ukrajina: Četiri žrtve ruskog bombardovanja u Nikolajevu, petoro povređenih

Četvoro civila je ubijeno i petoro je povređeno u raketnom napadu Rusije u gradu Nikolajevu, saopštila je danas Južna komanda ukrajinske vojske.

U objavi na društvenoj mreži Telegram navodi se da su oštećene i stambene zgrade i automobili u okolini. Zabeležena su oštećenja i na industrijskim objektima, a u toku je dalja istraga o posledicama napada.

 

Hitno! Oglasila se ruska vojska: Napali smo, ovo je osveta za sve! Masivni udari paralisali vojsku, industriju, snabdevanje...

 

Dnevni brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

Jedinice Južne grupe snaga ruske vojske poboljšale su položaj duž linije fronta na donjeckom pravcu;

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 520 vojnika na donjeckom pravcu;

Uništena je lansirna platforma PVO sistema S-125 Oružanih snaga Ukrajine;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 266 ukrajinskih dronova i četiri projektila višecevnog raketnog sistema „hajmars“ i „uragan“;

Oružane snage Rusije odbile su tokom dana osam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu;

Od početka Specijalne vojne operacije ruski vojnici uništili su 500 ukrajinskih PVO sistema;

Oružane snage Ukrajine izgubile su na južnodonjeckom pravcu gotovo 105 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su na avdejevskom pravcu gotovo 275 vojnika;

Grupa snaga „Istok“ poboljšala je položaj duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije su na kupjanskom pravcu zauzele povoljnije položaje i uništile formacije brigada teritorijalne odbrane i nacionalne garde Ukrajine.

 

(VIDEO) Drama u Kijevu! Rusija uništila najmoćniju elektranu! Ukrajina na kolenima, stotine hiljada ljudi bez struje širom zemlje!

 

Izuzetno snažna eksplozija u Hersonu

Izuzetno snažna eksplozija odjeknula je u delu Hersona koji je pod kontrolom ukrajinske vojske i to u području železničke stanice, izjavio je koordinator proruskog gerilskog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev.

- Ceo kraj je otcepljen, čekamo dodatne informacije. Eksplozija je bila veoma snažna - rekao je on.

 

Rusija menja taktiku! Metod "hiljadu rezova" ledi krv u žilama! Ukrajinu posle ovog čekaju još strašnije žrtve!

 

Ruska PVO oborila 12 ukrajinskih dronova

Tokom prethodne noći nad teritorijom Ruske Federacije oboreno je ukupno 12 ukrajinskih dronova.

Ukrajinske snage su pokušale da izvedu napade dronovima avionskog tipa na objekte u Kurskoj,

Tambovskoj, Belgorodskoj, Brjanskoj i Lipeckoj oblasti Rusije.
 

(VIDEO) Horor jutro! Putin sručio sve na Ukrajinu! Rakete i dronovi razarali Kijev i druge velike gradove!

 

Strašni gubici Kijeva na kupjanskom pravcu

U Kovšarovci na kupjanskom pravcu ukrajinske snage su formirale dodatnu bolnicu jer je sve više povređenih vojnika, saopštio je potpukovnik u penziji iz LNR Andrej Maročko.

Kako je rekao, zbog nedostatka medicinskog transporta i zbog velikog protoka ranjenih, ukrajinska vojska je počela da evakuiše svoje vojnike i civilnim transportima.

 

Šta sad?! Tramp odgovorio Zelenskom, ovo nije očekivao! Strah od Putina, neprikladna situacija, ili nešto treće?!

 

Avijacija napala položaje Kijeva na južnodonjeckom pravcu

Ruska avijacija izvela je napade lovcima-bombarderima Su-34 na utvrđenja Kijeva na južnodonjeckom pravcu, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

Napad je izveden navodećim bombama ODB-500 koje omogućavaju da se izvode precizna gađanja sa bezbedne razdaljine.

 

(VIDEO) Haos u Rusiji! Žestok okršaj terorista i specijalaca! Militanti opkoljeni, odbijaju da se predaju!

 

Sirene za uzbunu od ranih jutarnjih sati, odjekuju eksplozije

Uzbuna za vazdušnu opasnost od ranih jutarnjih sati bila je na snazi u Kijevu i širom ukrajinske teritorije, a mediji su izveštavali o snažnim eksplozijama koje su odjekivale i u Harkovskoj i Zaporoškoj oblasti.

Prema rečima predstavnika lokalnih vlasti, u Harkovu i Zaporožju su odjeknule serije snažnih eksplozija usled čega je zaustavljen i gradski saobraćaj i metro. Eksplozije su takođe odjekitvale i u Lavovskoj, Ivano-Frankovskoj i Volinskoj oblasti.

U Kijevskoj oblasti vlasti tvrde da je pogođen objekat kritične infrastrukture iako nije precizirano da li je reč o vojnom ili objektu koji je deo ukrajinske elektro mreže.

Takođe, mediji su saopštili i da su dve ukrajinske termoelektrane teško oštećene u sinoćnom bombardovanju, ali se ne precizira gde se one nalaze.
 

 

(VIDEO) Probijen front! Prelomni momenat u Ukrajini! Pala moćna trvđava Pervomajsko, Rusi izbijaju na poslednu liniju odbrane!

 

Nove informacije o bombardovanju u Odesi

U ruskom raketnom napadu na oblast Odese poginule su četiri osobe, uključujući 10-godišnju devojčicu, a povređeno je još sedmoro ljudi, saopštio je guverner Odeske oblasti Oleg Kiper.

- Rusija je napala Odesku oblast balističkim raketama Iskander-M od 18 do 18.30 po lokalnom vremenu - rekao je Kiper ne precizirajući koliko je raketa pogodilo region, prenosi Kijev independent.

Među povređenima je bio i muškarac u teškom stanju kome su amputirani donji udovi. U napadu su oštećeni transportna infrastruktura i kamioni, navodi Kiper.

U Odesi je u toku dana prijavljeno više eksplozija, a saobraćajna infrastruktura je jutros dva puta pogođena, pri čemu su dva zaposlena povređena, saopštile su Južne odbrambene snage.
Zelenski obelodanio „plan“

Kijev priprema plan nove kontraofanzive u koji želi da uključi i rušenje Krimskog mosta, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

 

Auuu! Šta im rade Putin i Kim! Ameri dovedeni do ludila: Ovo mu niko nije dao...

 

Bombardovana transportna infrastruktura u Odesi

Transportna infrastruktura u Odeskoj oblsti bila je meta današnjih gađanja ruske vojske, a prema navodima ukrajinskih medija, oštećena je i jedna benzinska pumpa.

Takođe, ukrajinski mediji su javili i da je u Odeskoj oblasti odjeknulo više eksplozija.

 

Daj sve odmah! Zelenski napravio šokantan zaokret! Zapad ga primorao da promeni ploču: Spremni smo...

 

Uzbuna za vazdušnu opasnost širom istočne Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u četiri istočne ukrajinske regije, u Harkovskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kaok se navodi, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u 17.25 po lokalnom vremenu, a za sada nema informacija o metama gađanja i o nanetoj šteti ukrajinskim vojnim i energetskim objektima.

 

Rusija više nema milosti! Ova država će platiti ogromnu cenu: Granica preko noći postala linija konfrontacije!

 

Napad dronom na Kursk, među poginulima i deca

Tri osobe, uključujući dvoje dece, poginule su danas kada je ukrajinski dron pogodio automobil u selu Apanasovka u ruskoj Kurskoj oblasti, rekao je regionalni guverner Roman Starojt.

„Ukrajinski bespilotni avion bacio je eksplozivnu napravu na civilni automobil u selu Apanasovka, okrug Korenevski, poginulo je troje ljudi koji su se u tom trenutku nalazili u automobilu, uključujući dvoje dece“, napisao je on na Telegram kanalu, prenosi RIA.

Ukrajinske oružane snage redovno granatiraju ruske pogranične teritorije, izvode udare bespilotnim letelicama i sprovode sabotaže. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija