• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.06.2024

23:26

(UŽIVO) Ukrajinska odbrana kod Harkova se urušava! Kijev ne može da sačuva Odesu i obalu Crnog mora!

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) Ukrajinska odbrana kod Harkova se urušava! Kijev ne može da sačuva Odesu i obalu Crnog mora!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 829. dan.

(VIDEO) Svi u rat, da izginete! Vriska i suze majke ne dotiču Zelenskog, snimak je dokaz da mu životi Ukrajinaca ništa ne znače!

 

 

Ukrajinci udarili po Zaporožju! Američko oružje ne prestaje da dejstvuje! Scene su tragične, ginu deca, žene...

 

Poligon smrti! Ruski "kinžali" su bunkere sa NATO oficirima u Ukrajini okrenuli naopačke! Gledamo jedan od najjačih napada

 

 

Kijev gubi Odesu, obalu Crnog mora?

Kijev će izgubiti kontrolu nad Odesom i obalom Crnog mora, Vladimir Zelenski nije osoba koja može da spase Ukrajinu, rekao je penzionisani pukovnik američke vojske Lorens Vilkerson u intervjuu za Jutjub kanal Dialogue Vorks.

Prema njegovim rečima, režim Zelenskog će uskoro izgubiti Odesu i njen pristup Crnom moru. Zelenski bi mogao, uprkos pritisku SAD, da pokuša da sačuva ono što je ostalo od Ukrajine, ali on jednostavno nije osoba koja je sada potrebna zemlji, prenose RIA Novosti.

Ranije je američki biznismen Ilon Mask  savetovao  ukrajinskim vlastima da počnu pregovore sa Rusijom pre nego što Ukrajina izgubi izlaz na Crno more. Prema njegovim rečima, ako se sukob nastavi, Kijev može da izgubi kontrolu nad Odesom.

 

Sužava se krug! Ruska vojska pravi omču ukrajinskim vojnicima, mapa fronta se menja velikom brzinom!

 

Statua Prigožina postavljena na njegovom grobu u Sankt Peterburgu

Bronzana statua bivšeg vođe plaćeničke grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći u avgustu 2023. godine, dva meseca nakon neuspelog pokušaja pobune protiv ruskih vlasti, otkrivena je danas na njegovom grobu u Sankt Peterburgu. Desetine pristalica prošlo je pored impozantne statue Prigožina koja ga prikazuje kako stoji, a neki od njih ostavili su bukete cveća, prenosi Moscow Times.

Nekoliko njih je bilo obučeno u vojne uniforme i lica su im bila pokrivena. Prigožin, koji se obogatio početkom 2000-ih zahvaljujući ugovorima za snabdevanje hranom ruske vojske, osnovao je plaćeničku grupu „Vagner“ 2014. Ona je u početku bila zadužena za tajne operacije Kremlja u Africi i na Bliskom istoku pre nego što je mobilisana na front u Ukrajini početkom 2022.

Foto: EPA

 

Iako se nekada smatrao bliskim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Prigožin je pao u nemilost ruskih vlasti nakon što je naredio svojim ljudima da marširaju na Moskvu u junu 2023. godine, preuzevši kontrolu nad štabom ruske vojske u Rostovu, u južnom delu zemlje.

Prigožin je optužio komandu ruske vojske za nesposobnost u vođenju rata u Ukrajini i korupciju, kao i za prikrivanje stvarne situacije na frontu. Dva meseca kasnije, u avgustu 2023. godine, Jevgenij Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći između Moskve i Sankt Peterburga. Kremlj je negirao da ima bilo kakve veze sa incidentom.

Putin je kasnije javno nazvao Prigožina "talentovanom" osobom koja je, međutim, činila "greške". Mnogi borci "Vagnera" su od tada integrisani u rusku vojsku ili druge strukture.

Već nekoliko meseci u centru Moskve, u blizini zidina Kremlja, postavljeno je improvizovano spomen obeležje u čast "Vagneru", Jevgeniju Prigožinu i njegovom zameniku Dmitriju Utkinu, koji je takođe poginuo u padu aviona. Bivši šef "Vagnera", koji je bio veoma popularan među pristalicama invazije na Ukrajinu u svojoj domovini, danas bi napunio 63 godine.

Ludost je ratovati sa Rusijom, 90 miliona Amerikanaca poginuće u prvih par minuta! Pentagon sproveo istraživanje

 

Ruska PVO dejstvuje 

PVO je oborila ukrajinsku protivbrodnu raketu "neptun" i dva drona iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

Najteže će biti presresti britanski "banši džet 80+"! Odobreno! Ovo je lista oružja koje će koristiti za napade po Rusiji

 

Kritično!

Dnjeparska hidroelektrana, pod kontrolom ukrajinske vojske u Zaporožju, je u kritičnom stanju nakon noćnog udara, rekao je šef administracije Ivan Fjodorov.

 

(VIDEO) Prvi napad na Rusiju sa američkim oružjem! Odzvanjaju ekplozije, ovaj grad je meta!

 

Bez promene

SAD nisu promenile svoj stav po pitanju statusa Vladimira Zelenskog, bez obzira na istek njegovog mandata i neodržavanje izbora u Ukrajini, rekli su za Sputnjik u Stejt departmentu.

 

Evropa spremna na sukob sa celim istokom! I misli da će pobediti! Orbanovo upozorenje odzvanja Budimpeštom

 

Ukrajinska odbrana se ruši

Ukrajinska odbrana na Harkovskom pravcu se ruši, smatra britanski vojni ekspert Aleksandar Merkuris.

- Ukrajinski vojnici na ugovor o kojima smo toliko slušali u toj oblasti su izgleda doživeli krah. Prema najnovijim informacijama, ruske jedinice su prodrle u njihova uporišta - rekao je on na svom blogu na Jutjubu.

Kako je dodao, Ukrajinci su pokušali da zadrže svoje pozicije, ali su praktično pod opsadom u Volčansku.

- Tokom Harkovske operacije Zelenski je vikao na svoje generale, uveren da mu ne govore istinu o situaciji u toj oblasti - naveo je on.
 

Kluni bi da progoni Ruse, ali naleteo je na Medvedeva! E, ovo će "netalentovani" dobro da zapamti! Ovako će se završiti!

 

Zelenski traži podršku Kijevu na bezbednosnom samitu u Singapuru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je danas u Singapur gde se održava bezbednosni samit "Šangri-La dijalog", u nastojanju da prikupi podršku Kijevu u jeku ruske ofanzive.

Zelenski je izašao iz belog Audija ispred luksuznog hotela u kome se održava "Šangri-La dijalog" i brzo ušao u predvorje, koje je bilo krcato odbrambenim zvaničnicima iz celog sveta, novinarima i gostima hotela. Zelenski bi trebalo da se učesnicima bezbednosnog samita obrati sutra oko 11.30 po lokalnom vremenu, saopštio je Međunarodni institut za strateške studije, koji je organizator događaja.

On se na marginama samita sastao sa predsednikom Indonezije Prabovom Subjantom sa kojim je razgovarao o pravcima bilateralne saradnje, kao i o napretku u primeni ukrajinske Formule mira. Ukrajinski lider je u objavi na platformi Iks rekao da će "održati niz sastanaka, posebno sa predsednikom Singapura Tarmanom Šanmugaratnamom i premijerom Lorensom Vongom, predsednikom Istočnog Timora Hozeom Ramos-Hortom, američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i singapurskim investitorima".

 

Ako Zelenskom kod Amerikanaca ova smicalica prođe, Rusija prekida rat u Ukrajini i kreće dalje! "Shvatiće da SAD..."

 

Zelenski: Namera Trampa da prekine rat u Ukrajini pomoću ustupaka može biti opasna

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da namera republikanskog predsedničkog kandidata i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da prekine rat u Ukrajini pomoću ustupaka može biti opasna ne samo za Ukrajinu, već i za poziciju SAD u svetu, jer, kako je naveo, ruski predsednik Vladimir Putin nema nameru da se zaustavi ako pobedi u ratu.

Zelenski je rekao u intervjuu za Gardijan da je uveren da se Putin neće zaustaviti u Ukrajini i da će ići dalje ako dobije rat. Zelenski je ocenio da mogući dogovor Trampa sa Putinom o prekidu rata u Ukrajini neće zaustaviti ruskog predsednika u osvajanju i da bi to značilo da je Tramp gubitnik, prenela ja agencija RBC Ukrajina.

- I tada će Putin krenuti dalje, shvatajući da SAD više nisu tako veliki igrači, a onda će drugi autoritarni lideri drugih zemalja ući u arenu. Ovo je treći svetski rat - naveo je Zelenski.

Tramp je više puta izjavljivao da će navodno moći da prekine rat u Ukrajini za nekoliko dana direktnim kontaktom sa Putinom. Tramp je nedavno dao iznenađujuću najavu tokom jednog od svojih sastanaka sa potencijalnim donatorima kampanje, rekavši da bi navodno "bombardovao Moskvu i Peking, ako Rusija napadne Ukrajinu ili Kina izvrši invaziju na Tajvan".

 

Skandalozno! Džordž Kluni šokirao celu Rusiju! Ovo planira njegova fondacija, hitno reagovao Kremlj!

 

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

▪Oružane snage Rusije izvele su intenzivni napad na objekte ukrajinskog energetskog sistema, kao odgovor na pokušaje Kijeva da ošteti ruske energetske objekte;

▪Južna grupa Oružanih snaga Rusije poboljšala je situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 660 ljudi;

▪Oružane snage Rusije pogodile su skladišta zapadnog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine;

▪Severna grupa Oružanih snaga Rusije nastavila je napredovanje u dubinu odbrane Oružanih snaga Ukrajine, izvela je napade na ljudstvo i opremu osam brigada;

▪Ruske oružane snage su napale grupu tehničkih stručnjaka koji su davali zadatke ukrajinskim jurišnim bespilotnim letelicama;

▪Jedinice Severne grupe odbijale su pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;

▪Grupa Centar Oružanih snaga Rusije poboljšala je taktičku poziciju i odbila šest kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;

▪Ruski sistemi PVO oborili su 62 ukrajinske bespilotne letelice, 14 projektila hajmars i tri bombe Hamer;

▪Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 240 vojnika u zoni odgovornosti Severne grupe Oružanih snaga Rusije;

▪Jedinice Severne grupe Oružanih snaga Rusije uništile su sistem hajmars tokom protivbaterijskoj boja;

▪Jedinice zapadne grupe zauzimale su povoljnije položaje i odbijale po jedan kontranapad dnevno;

▪Jedinice Zapadne grupe pogodile su formacije četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine, uključujući Azov (teroristička organizacija zabranjena u Ruskoj Federaciji);

▪Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 450 vojnika u zoni odgovornosti Zapadne grupe;

▪Grupa Oružanih snaga Rusije „Istok“ zauzela je povoljnije pozicije, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 120 ljudi.

 

Udarno! Iz Kijeva javili: Francuzi krenuli za Ukrajinu! Obistinile se najcrnje slutnje, da li gledamo početak još strašnijeg rata?!

 

Poljska podigla avione

Operativna komanda poljskih oružanih snaga saopštila je da je poljska vojska u noći 1. juna podigla avione u vezi sa aktivnošću ruske dalekometne avijacije u Ukrajini.

Post o podizanju aviona u vazduh objavljen je u 5:17 na društvenoj mreži Iks. U njemu se navodi da su poljske i savezničke letelice podignute zbog „aktivnih vazdušnih i raketnih napada na ciljeve koji se nalaze na ukrajinskoj teritoriji“.

Tri sata kasnije komanda je izvestila da su avioni sleteli. U novom postu se navodi da je noć 1. juna bila „duga i napeta za ceo poljski sistem protivvazdušne odbrane“.

 

Ovo se retko viđa! Ukrajinac šokirao svet: Tenkom uleteo u ruske linije i doneo neočekivanu odluku! "Okrenite oružje..."

 

Ruski sistemi uništili dva ukrajinska drona

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su još dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

 

(VIDEO) Brutalna osveta Rusije Americi! Razaranje trajalo satima: Bombarderi pucali iz sveg oružja, "kalibri" se obrušili na Lavov!

 

Pogođen vojni aerodrom i drugi objekti

Vojni aerodrom i drugi objekti pogođeni su u subotu uveče u blizini grada Strija u Lvovskoj oblasti Ukrajine, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

- Grad Strij, Lavovska oblast bio je meta serije napada na vojne ciljeve u noći 1. juna - rekao je sagovornik agencije.

Prema podacima pokreta, izvedena su četiri napada na ciljeve na području grada. Neki od njih su pogodili vojni aerodrom i vazdušnu bazu koja se na njemu izgradila za prijem lovca F-16. Na udaru su se našli i skladišta municije bivšeg inžinjerijskog bataljona.

Pored toga, napad je izveden i na fabriku za remont vagona gde se mogla nalaziti zapadna tehnika.

Na meti je bio i PVO koji se nalazio u blizini aerodroma.

 

 

Pobeda decenije! Putin dobio neočekivane vesti sa Zapada! Huti odradili svoj deo posla, neprijatelji Rusije traže spas od Moskve!

 

Evakuacija u Harkovskoj oblasti

Ukrajinske vlasti počele su evakuaciju stanovnika na zoločevskom pravcu u Harkovskoj oblasti, saopštio je načelnik Zoločevske seoske vojne uprave Viktor Kovaljenko.

Prema njegovim rečima, u Ukrajini je počela evakuacija lokalnog stanovništva iz nekih naselja u blizini Harkova. Između ostalog, Ukrajinci će morati da napuste pogranična naselja na zoločevskom pravcu.

Kovaljenko je pojasnio da će lokalni stanovnici biti poslati svojim porodicama i najmilijima. Biće im pružena i neophodna finansijska pomoć. Osim toga, Kovaljenko je priznao da postoji mogućnost prinudne evakuacije Ukrajinaca.

 

Ludnica na frontu! Ukrajinci dronovima napali sopstvene vojnike! Rekacija komandira oduševila sve: Uzeo je mitraljez i zapucao...

 

Grupa "Sever" pogodila mesto punjenja višecevog lansera "grad"

Artiljerci ruske grupe „Sever“ vatrom iz višecevnog raketnog sistema „Uragan“ pogodili su mesto gde su vojnici Oružanih snaga Ukrajine punili municijom višecevne sisteme BM-21 „Grad“ u jednom od pozadinskih rejona ukrajinske vojske kod Harkova, rekao je komandant posade grupe „Uragan” sa kodnim imenom „Karat”.

- Naši izviđači su otkrili cilj – punkt za punjenje BM-21 (višecevni sistem „Grad“) i mi smo za tri i po minuta ispalili četiri projektila, spakovali se i otišli u skrovište - rekao je „Karat“.

On je naveo da se mesto gde su se punili neprijateljski sistemi nalazili 25 kilometara od prve linije fronta.

 

 

Konačno! Putin otkrio tajnu koju je dugo čuvao! Svet je ovo čekao, evo kako je zapravo sve počelo: Pitao sam ih...

 

Hronika specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

U roku od 24 sata ruske trupe su pogodile ciljeve u Kijevu i Harkovu. Kijev je izveo kombinovani napad na luku Kavkaz, kao i druge elemente gorivno-energetskog kompleksa na Krasnodarskoj teritoriji i objekte u drugim regionima.

Na Slobožanskom pravcu vode se teške borbe severno od Lipca i u Volčansku. Ruske trupe identifikuju i uništavaju opremu i koncentracije trupa Oružanih snaga Ukrajine u pograničnim oblastima Harkovske oblasti, nanose štetu raspoređenim neprijateljskim rezervama.

U pravcu Bahmuta, ruske oružane snage jurišaju na istočnu periferiju Časovog Jara i napadaju neprijateljske položaje zapadno od rezervata prirode Stupki-Golubovskie-2.

Na Donjeckom pravcu u Krasnogorovki, ruske trupe su tokom bitke zauzele zgradu gradske uprave u centru grada, nastavljajući ofanzivu u pravcu severa.

U pravcu Vremjevskog, ruske oružane snage potiskuju neprijatelja na severnoj i istočnoj periferiji Staromjerskog i odbijaju neprijateljske napade u Urožajnom.

 

Udarno! Rusija zbrisala tri bunkera puna NATO oficira?! Šokantan udar na zapadu Ukrajine, čekali F-16, a sa neba došlo...

 

MMF dodeljuje novu tranšu pomoći Kijevu

Međunarodni monetarni fond i ukrajinske vlasti postigli su preliminarni sporazum na radnom nivou o dodeli nove tranše finansijske pomoći Kijevu u iznosu od 2,2 milijarde dolara, saopštio je MMF.

 

Haos u Beloj kući! Bajdenova ekipa zaratila oko Rusije! Svet strahuje od najgoreg, ako pobedi Blinkenova struja...

 

Poginulo petoro civila u DNR

Petoro civila je poginulo, a troje je ranjeno u ukrajinskom granatiranju DNR, saopštio je predsednik Republike DNR.

 

(VIDEO) Kakav snimak! Ode MiG u paramparčad! Rusi pronašli grupu letelica, pa lansirali "iskander" - rezultat je jasan!

 

Politiko: U Evropi kao uoči Velikog rata

Aktuelna situacija u Evropi umnogome liči na onu uoči Prvog svetskog rata (porast nacionalizma, nasilje, socijalna nejednakost) a atentat na slovačkog premijera treba da bude alarm, smatra analitičar „Politika“, praveći paralelu sa atentatom na Franc Ferdinanda 1914. godine.

 

Ceo svet strepi! Najvažnija odluka u istoriji Evrope! Zastrašujuća najava Orbana: Pred nama je da izaberemo, rat ili mir...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija