• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.06.2024

08:10

Pobeda decenije! Putin dobio neočekivane vesti sa Zapada! Huti odradili svoj deo posla, neprijatelji Rusije traže spas od Moskve!

Shutterstock/Pixabay/Reuters

Vesti

Pobeda decenije! Putin dobio neočekivane vesti sa Zapada! Huti odradili svoj deo posla, neprijatelji Rusije traže spas od Moskve!

Podeli vest

Napadi jemenskih Huta u Crvenom moru primoravaju zapadne prevoznike da razmotre korišćenje Severnog morskog puta, koji većinu kontroliše Rusija, navodi magazin Foreign Policy.

"S sve većim troškovima i strahom da će biti pogođeni bespilotnim letelicama i projektilima Huta, neki otpremnici razmatraju Arktik kao alternativu, gde topljenje leda postepeno otvara nove mogućnosti duž takozvanog Severnog morskog puta", navodi se u publikaciji.

Novinari su primetili da arktička klima postaje toplija četiri puta brže nego na drugim mestima na planeti. Nove rute među ledom koji se topi na Severnom morskom putu omogućiće prevoznicima da skrate rutu od nekih evropskih luka do Azije za osam hiljada kilometara u poređenju sa Sueskim kanalom.

Međutim, Foreign Policy strahuje da će sukob Zapada sa Rusijom postati prepreka za komercijalne špeditere. Katažina Žišk, istraživačica u Centru za strateške i međunarodne studije, istakla je u intervjuu da Moskva posvećuje veliku pažnju arktičkom regionu i tamo održava moćnu Severnu flotu.

"Veći deo Severnog morskog puta - oko 70 odsto Arktika - kontrolišu ruske vlasti, a da bi koristili rutu, brodovi moraju da dobiju dozvolu od Rusa i da im plate tranzitne takse", napominje američko izdanje.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Novak je u januaru rekao da će plovidba Severnim morskim putem od 2024. godine postati celogodišnja.

Prema prognozama ruske vlade, obim transporta Severnim morskim putem povećaće se na oko 40 miliona tona do 2024. godine. Generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihachov, sa svoje strane, veruje da će godišnji obim transporta dostići 220 miliona tona do 2035. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. je bio potpuno uračunljiv! Maloletni ubica hladnokrvno prijavio masakr
Veštaci na potezu

Kosta K. je bio potpuno uračunljiv! Maloletni ubica hladnokrvno prijavio masakr

Snežana Dunjić, punomoćnik porodice Dukić čija je ćerka Adriana ubijena 3. maja prošle godine u masakru u OŠ "Vladislav Rinikar", predložila je danas u nastavku parničnog postupka protiv porodice Kecmanović da se veštacima, koji će procenjivati ponašanje maloletnog ubice Koste K., dostavi i audio snimak njegovog razgovora sa operaterom policije kada je prijavio zločin.

20.06.2024

15:33

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50