• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.06.2024

09:40

Bomba! Rusi se oglasili o ulasku Turske u BRIKS! Vesti zatresle Zapad, Erdogan okreće leđa NATO savezu?!

Reuters

Vesti

Bomba! Rusi se oglasili o ulasku Turske u BRIKS! Vesti zatresle Zapad, Erdogan okreće leđa NATO savezu?!

Podeli vest

Rusija pozdravlja navodnu želju Turske da postane deo grupe zemalja BRIKS-a, izjavio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov, rekavši da će ta tema biti na dnevnom redu sledećeg samita te organizacije.

Peskov je rekao da postoji pojačano interesovanje različitih država za BRIKS - grupu koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Etiopija, Iran, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati - ali je dodao da je malo verovatno da bi ta grupacija mogla u potpunosti da zadovolji sve zainteresovane države.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan doputovao je u ponedjeljak u Peking, u posetu na najvišem nivou jednog turskog zvaničnika Kini, članici BRIKS-a od 2012, preneo je Rojters. Fidan je razgovarao sa kineskim kolegom Vang Jijem i drugim zvaničnicima.

Peskov je rekao da je malo verovatno da će BRIKS moći da izađe u susret svim zainteresovanim državama

Tokom razgovora u Centru za Kinu i globalizaciju u ponedeljak, Fidanu je postavljeno pitanje da li bi Turska htela da se pridruži BRIKS-u, na šta je odgovorio: “Mi bismo, naravno, voleli, zašto ne bismo?”. On, međutim, nije dalje elaborirao.

Turska državna novinska agencija Anadolija citirala je Fidana da je Ankara takođe zainteresovana za saradnju sa članicama BRIKS-a i da će prisustvovati planiranom sastanku te grupe sledeće sedmice u Rusiji.

Rojters piše da nije jasno hoće li će Ankara preduzeti korake da se priključi grupi BRIKS, pošto ranije nije izrazila želju da se i formalno pridruži, piše Rojters.

Turska, članica NATO-a, poslednjih godina je na udaru svojih zapadnih saveznika zbog veza sa Rusijom, pri čemu su neki komentarisali da se njena “osovina” udaljava od zapadnog vojnog saveza.

Ankara je to odbacila, rekavši da ostaje posvećena članica alijanse i da se drži cilja punopravnog članstva u Evropskoj uniji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani
Politika

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

U francuskom gradu Troyesu održana je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na stradale, prognane i nestale Rome na Kosovu i Metohiji. Burhan Osmani, organizator i inicijator ovog događaja, podsetio je prisutne na teške okolnosti u kojima su se Romi našli tokom rata na Kosovu i Metohiji u drugoj polovini 1990-ih godina, kada su Albanci hteli da otcepe južnu srpsku pokrajinu.

21.06.2024

19:42

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!
Politika

Otkriveno! Evo kada će biti izabran novi gradonačelnik Beograda!

Predsednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević, zakazao je 2. sednicu Skupštine grada Beograda za ponedeljak, 24. jun, u 10 časova. Mesto održavanja sednice je zgrada Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6, u velikoj sali u prizemlju. Na dnevnom redu ove sednice naći će se izbor gradonačelnika Beograda, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

21.06.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51