• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.06.2024

16:10

Rusija na nogama! Makron povukao radikalan potez! Šokantno pismo stiglo desetinama zapadnih zemalja: Pozivam vas...

Reuters/shutterstock

Vesti

Rusija na nogama! Makron povukao radikalan potez! Šokantno pismo stiglo desetinama zapadnih zemalja: Pozivam vas...

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron pokušava da formira koaliciju zapadnih zemalja za zajedničko slanje vojnih instruktora u Ukrajinu, prenosi nemački Velt am zontag, pozivajući se na diplomatske izvore.

Prema pisanju lista, prošle nedelje načelnik Generalštaba francuskih oružanih snaga Tjeri Burkard poslao je pismo desetinama zapadnih zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Poljsku, Holandiju, Dansku i Švedsku, u kojem ih je pozvao da učestvuju u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika na teritoriji Ukrajine kao deo multinacionalne „koalicije voljnih“. Međutim, ovo pismo nije poslato Nemačkoj: izvori Velta su pojasnili da je to zbog demonstrativnog oklevanja nemačke vlade da pošalje svoje trupe u Ukrajinu u bilo kom obliku.

Sagovornici lista su rekli i da bi misija u Ukrajini uz učešće vojnih instruktora, prema Makronovom planu, mogla da bude sprovedena pod okriljem već postojeće Misije EU za obuku u Ukrajini (EUMAM). Međutim, da bi se to dogodilo, mandat misije mora da se promeni, podseća Velt. To je vrlo moguće: na leto bi trebalo da se revidiraju parametri misije, a u novembru će morati da se produži.

Izvori napominju da se do sada Pariska inicijativa suočavala sa otporom u većini zemalja. Tako su vlade Nemačke, Italije i Španije izrazile bojazan da bi slanje vojnih instruktora moglo stvoriti značajan rizik od eskalacije i uvući Zapad „još dublje“ u sukob. Mađarska je, pak, krajem maja izjavila da Ukrajina nema šanse da pobedi Rusiju.

Rasprava o mogućem raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajinu počela je krajem februara, kada francuski predsednik Emanuel Makron prvi put nije isključio ovu opciju. U martu je izjavio da postoji mogućnost kopnene operaciju protiv ruske vojske. Uslovi za slanje zapadnih trupa u Ukrajinu su da da zahtev stigne od Kijeva i u slučaju proboja fronta, precizirao je Makron početkom maja.

Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima međunarodnih novinskih agencija 5. juna rekao da su zapadni vojni instruktori i savetnici već prisutni na teritoriji Ukrajine i da, na njihovu nesreću, trpe gubitke. Kremlj je upozorio da strano vojno osoblje koje obučava ukrajinske oružane snage na teritoriji zemlje nije zaštićeno od napada i da ono „nema imunitet“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija