• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

09.06.2024

19:30

Sa Trampom će u zatvor i telohranitelji! Evo kako bi izgledali robijaški dani bivšeg lidera SAD?!

Tanjug AP

Vesti

Sa Trampom će u zatvor i telohranitelji! Evo kako bi izgledali robijaški dani bivšeg lidera SAD?!

Podeli vest

Bivši predsednik SAD Donald Tramp suočiće se sa izricanjem kazne 11. jula i možda će završiti iza rešetaka nakon što je prošle nedelje proglašen krivim po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa prvog stepena. Ono što je "pitanje svih pitanja" jeste kako bi izgledao život Donalda Trampa iza rešetaka?!

Sudija Vrhovnog suda Njujorka Huan Merčan jasno je stavio do znanja Trampu da je spreman da ga zatvori ako smatra da to zakon nalaže.

- Na kraju krajeva, imam posao koji treba da obavim, a deo tog posla je da zaštitim dostojanstvo pravosudnog sistema - rekao je sudija.

Zatvor je opcija

Trampovo potpuno odsustvo kajanja takođe može uticati na Merčanovu odluku da ga pošalje u zatvor. Stariji saradnik Instituta "Brukings" Norma Ajzen veruje da postoje dobre šanse da Tramp bude u zatvoru, ali da kazna ne bi bila duža od godinu dana.

- To nisu dobre vesti na Menhetnu, jer se te kazne služe u zatvoru, a ne u državnom zatvoru. Zatvor za grad Menhetn je Rajkers. To nikako nije sjajna vest za bivšeg predsednika - rekla je Ajzen.

Ostrvo Rikers je, podsetimo, zloglasna kaznena ustanova za koju postoje brojne optužbe za kršenje ljudskih prava.

S obzirom na to da bivši američki predsednik nikada ranije nije stavljen iza rešetaka, ne postoji model koji bi zvaničnici mogli da slede i teško je predvideti šta bi se moglo dogoditi. Jedina sigurna stvar jeste da bi pripadnici tajne službe koji štite Trampa kao bivšeg predsednika SAD morali sa njim u zatvor.

Profesor emeritus na "Džon Džej" koledžu za krivično pravo Martin Horn ističe da će biti važno držati bivšeg predsednika i sadašnjeg predsedničkog kandidata na bezbednoj udaljenosti od ostalih zatvorenika.

- Morate da ga zaštitite od drugih zatvorenika koji bi, iz raznih razloga, možda želeli da dođu do njega. Bilo da mu naude ili samo da dobiju njegov autogram - rekao je Horn.

Mnogo problema

Postoji još jedan velik problem kad je reč o ljudima koji bi trebalo da štite Trampa. Agenti tajne službe će verovatno insistirati da svoje vatreno oružje uvek drže sa sobom. Kao bivši predsednik, Tramp ima pravo na zaštitu tajne službe danonoćno, ali je oružje u zatvorima i zatvorskim objektima zabranjeno zbog rizika da bi moglo pasti u pogrešne ruke.

Frka zbog mobilnog telefona

Jedno od pitanja sa kojim se suočava američki kazneni sistem jeste da li Trampu dozvoliti da tokom robije koristi mobilni telefon. Nije tajna da se oni uveliko krijumčare zatvorenicima. Ipak, oni bi bili velik bezbednosni rizik i za Trampa i za zatvorske službenike. Šta ako Tramp izgubi telefon, ili mu ga neko ukrade. On bi mogao pasti u pogrešne ruke.
- Ne vidim šta bi bilo opravdanje da se napravi izuzetak za njega i da mu se dozvoli da poseduje mobilni telefon u zatvoru - poručuje profesor Horn.

Sarena Taunsend, bivša zamenica komesara za istrage u Popravnom odeljenju grada Njujorka, a sada advokat odbrane, ističe da bi Tramp bio najbolje tretiran zatvorenik koji je ikada postojao na ostrvu Rikers. Ipak, to što bi Tramp imao poseban tretman moglo bi da izazove probleme sa drugim zatvorenicima, koji bi mogli da se žale da zbog Trampa nisu mogli da dobiju, na primer, vreme za tuširanje, rekreaciju ili hranu na vreme.

Hrana je tek poseban problem. Robijaši je dobijaju iz zatvorske kuhinje, što znači da bi agenti Trampove tajne službe morali da pregledaju njegovu hranu. Ne bi valjalo da otruju bivšeg lidera SAD, i to u zatvoru.

Biće u jedinici za zarazne bolesti

Profesor Horn smatra da, ipak, postoji mesto u Rajkersu gde bi mogli da smeste Trampa i da ga i agenti čuvaju.
- Rajkers ima zgradu koja se veoma dobro uklapa u tu svrhu. Izgrađena je devedesetih kao jedinica za zarazne bolesti, a radi se o nizu malih zgrada. Svaka zgrada ima samo pet ili šest ćelija u sebi, a svaka ćelija je samostalna. Ima svoj tuš, klimatizovana je i ima neku vrstu pretprostora koji može da se koristi za držanje zatvorenika na oku, a da se ne bude sa njima u ćeliji - objasnio je Horn.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija