• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.06.2024

16:10

(VIDEO) EU je ideja nacista! Lazanski pre 10 godina uzdrmao sve govorom o Uniji! Njegove reči iz dana u dan postaju sve jasnije!

shutterstock/Informer

Vesti

(VIDEO) EU je ideja nacista! Lazanski pre 10 godina uzdrmao sve govorom o Uniji! Njegove reči iz dana u dan postaju sve jasnije!

Podeli vest

U govoru iz 2015. godine, srpski novinar Miroslav Lazanski izneo je ozbiljne kritike na račun Evropske unije, tvrdeći da je ona nastala od nacističkih ideja.

- Da li u EU imate neke stvari koje već sad izazivaju strah? Unija pokazuje vrlo benevolentan stav prema pojavi nacizma. Ako danas imate u baltičkim državama marševe naslednika neonacističkih formacija iz Drugog svetskog rata, a EU kaže da je to izraz demokratije, to je dosta zabrinjavajuće - rekao je Lazanski.

U svom govoru, Lazanski je otišao korak dalje, tvrdeći da je ideja Evropske unije zapravo ideja nacista.

- To je ideja Hitlera, ideja njegovih Gebelsa. To je ideja ekonomske zajednice. Nacisti su 1937. godine u Minhenu održali konferenciju koja se zvala Zajednički evropski ekonomski prostor od Atlantika do Urala. Predviđena je jedna zajednička moneta, Nemačka "Rahjs Zlatna Marka." - izjavio je on.

 

 

 

Lazanski je istakao i sličnosti između EU i nacističkog koncepta zajedničkog evropskog prostora, pominjući organizaciju TOT, koju je uporedio sa današnjim multinacionalnim kapitalom.

- Organizacija TOT pljačkala je sva prvenstvena bogatstva okupiranih zemalja. Hitler je porušio sve granice u Evropi. Putovalo se od Pariza do Varšave bez velikih graničnih formalnosti, samo uđe Gestapo i pregleda pasoše. To je EU - rekao je on.

Pored toga, Lazanski je istakao da su nacisti zapravo osmislili ideju zajedničkog evropskog ekonomskog prostora i jedinstvene valute, a ne lideri EU iz sredine 20. veka.

- Musolini i njegov ministar finansija govorili su o tome. Šta je zajednički evropski ekonomski prostor? Šuman i moneta. Nisu oni izmislili ideju Evropske unije. To je postojalo u 30-im godinama - navodi Lazanski.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija