• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

11.06.2024

22:09

Bajden naoružava naciste iz 'Azova'! Vašington vuče poteze koji mogu izazvati opasne posledice

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

Bajden naoružava naciste iz 'Azova'! Vašington vuče poteze koji mogu izazvati opasne posledice

Podeli vest

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena odlučila je da naoruža ukrajinski neonacistički bataljon "Azov", u očajničkom pokušaju da pobedi Rusiju na bojnom polju.

Stejt department je zbog toga ukinuo zabranu snabdevanja te grupe američkim oružjem, koja je bila na snazi šest godina, upravo zbog povezanosti sa nacističkom ideologijom.

Prošli proveru

Američki zvaničnici tvrde da je "Azov" prošao proveru na osnovu "zakona Leahi", koji zabranjuje da vojna pomoć SAD ide stranim jedinicama koje krše ljudska prava.

"Nakon temeljnog pregleda, ukrajinska 12. brigada specijalnih snaga 'Azov' prošla je proveru Leahija. Stejt department nije našao nikakve dokaze o kršenjima ljudskih prava", navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Zvaničnici SAD odbili su medijima u toj zemlji da otkriju kad je zabrana ukinuta i da li je američko oružje već stiglo do "azovaca". Američki mediji dodaju da je režim u Kijevu, koji je ukidanje zabrane naoružavanja "Azova" tretirao kao prioritet tokom svojih lobističkih napora, odbio da komentariše najnoviju odluku Vašingtona. Osim toga i komandanti "Azova" nisu želeli da se oglašavaju tim povodom.

Novi američki potez je, međutim, i te kako sporan. "Azov" je, naime, osnovan kao dobrovoljački bataljon 2014. godine i učestvovao je u ratu protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su odlučile da se otcepe od Ukrajine nakon puča u Kijevu. Glavni borci jedinice bili su aktivni i bivši članovi ultranacionalističkih i neonacističkih grupa, kao i ekstremno desničarski fudbalski huligani.

Peskov: Vašington ne preza ni od čega

Foto: EPA/SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se Vašington neće zaustaviti ni pred čim, uključujući upotrebu neonacista, kako bi naškodio Rusiji.
- Ova iznenadna promena stava Vašingtona prema 'Azovu' dokazuje da bi američki zvaničnici pristali na bilo šta u svojim pokušajima da 'obuzdaju' Rusiju, koristeći ukrajinski narod kao oruđe. Oni čak koketiraju i sa neonacistima - rekao je Peskov.

Suosnivač bataljona Andrej Bilecki bio je član jedne rasističke organizacije dvehiljaditih. Od tada je ublažio svoju retoriku i negirao veze sa neonacizmom. Ipak, mnogi borci "Azova" i dalje imaju nacističke tetovaže po telu i nose simbole povezane sa Trećim rajhom. Ta jedinica i sada koristi obeležja sa simbolom "volfsangel", koji je upotrebljavalo nekoliko nemačkih divizija tokom Drugog svetskog rata, uključujući 2. SS pancer diviziju "Rajh". Od 2015. godine "Azov" je priključen Nacionalnoj gardi Ukrajine, sastavljenoj od dobrovoljačkih jedinica, i značajno je porastao tokom godina. Svetsku slavu je stekao 2022, tokom borbe za Marijupolj, na kraju koje su "azovci" bili primorani da se predaju Rusima.

Sad je sve prihvatljivo

Veza te ukrajinske jedinice sa nacističkom ideologijom u jednom trenutku zasmetala je i Vašingtonu. Tako je Kongres SAD 2018. zabranio isporuku oružja "Azovu", optužujući ga za zastupanje rasističkih, ksenofobnih, ultranacionalističkih stavova. Ro Kana, demokrata iz Kalifornije, rekao je tada da su "prevlast belaca i neonacizam neprihvatljivi i da im nije mesto u našem svetu".

Liga za borbu protiv klevete (ADL), koja se bori protiv antisemitizma i prati grupe koje šire mržnju, opisala je tu jedinicu 2019. godine kao "ukrajinsku ekstremističku grupu" sa vezama sa američkom neonacističkom organizacijom "Atomvafen divizijom" i sličnim rasističkim pokretima u Evropi. Liga je, međutim, od tada promenila svoj stav, te je krajem 2022. navela da više ne smatra "Azov" krajnje desničarskom grupom kakva je nekada bila.

Rusija šalje vojne brodove i nuklearnu podmornicu na Kubu

Foto: Russian Tanjug/Defense Ministry Press Service via AP

 

Glavnokomandujući ruske mornarice Aleksandar Mojisejev izjavio je juče da će odred ruskih vojnih brodova danas stići na Kubu, praktično pred vrata Sjedinjenih Država. On je dodao da će se ta poseta dogoditi u sklopu međunarodne saradnje Rusije i Kube, te se u narednih nekoliko nedelja očekuje serija zajedničkih vojnih vežbi dve države.
- Ovaj odred predvodiće frigata sa modernim naoružanjem, a u njemu će biti i nuklearna podmornica - naveo je Mojisejev.
Kubansko ministarstvo spoljnih poslova otkrilo je da će fregata "Admiral Gorškov" i nuklearna podmornica "Kazanj" pristići u luku kod Havane uz pratnju dva pomoćna broda. U saopštenju je istaknuto da nijedan od brodova ne prevozi nuklearno oružje i da njihov dolazak na ostrvo ne predstavlja nikakvu pretnju za region.
S druge strane, SAD su objavile da ne vide dolazak malog broja ruskih aviona i brodova na Kubu kao pretnju, ali je istaknuto da će američka mornarica pratiti situaciju. Dva američka razarača, dva broda sa sonarnom opremom i nuklearna podmornica pratiće sve vreme ruske brodove.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!
Live TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!

Evropsko prvenstvo u fudbalu liči na Olimpijske igre u Minhenu održane 1936. U savremenom društvu doživeli smo to da u jednoj navodno demokratskoj državi u sred Evrope 50.000 ljudi skandira "ubi Srbina" i "Srbe na vrbe" i da niko na to ne reaguje. O ovoj temi, ali i o temi tajnih društava, odnosno onih koji upravljaju procesima u celom svetu govorio je u emisiji "Info veče" govorio je profesor Bojan Dimitrijević, ekonomista.

20.06.2024

22:17

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)
Live TV

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon posete Severnoj Koreji, obišao i Vijetnam. Po dolasku je otišao u predsedničku palatu gde se sastao sa vijetnamskim predsednikom Toom Lamom. Ovo je peta Putinova poseta Vijetnamu, a prva posle 2017. godine. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su Mihail Zvinčuk, vojni bloger i autor projekta "Ribar" i Vladimir Prebiračević iz srpsko-ruskog centra "Majak". Putem vajber uključenja uživo u program javio se i ratni reporter Igor Damjanović.

20.06.2024

19:07

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50