• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.06.2024

05:47

Bože, sačuvaj! Skandalozna izjava iz SAD zatresla Rusiju! Ovako Vašington pravda stravično kršenje svih mogućih pravila!

Reuters/Shutterstock

Vesti

Bože, sačuvaj! Skandalozna izjava iz SAD zatresla Rusiju! Ovako Vašington pravda stravično kršenje svih mogućih pravila!

Podeli vest

Glavna sekretarka Ministarstva finansija SAD Dženet Jelen izjavila je da postoje pravni osnovi za preusmeravanje prihoda od zamrznutih ruskih sredstava u korist Ukrajine, dodavši da između Moskve i Vašingtona traje "borba volje".

- Ni na koji način to nije krađa... Ne postoji pravni problem - rekla je Jelen u intervjuu za televiziju ABC.

Prema njenim rečima, prihodi od zamrznutih ruskih sredstava se akumuliraju na međunarodnoj finansijskoj platformi u Belgiji, dok sama sredstva ostaju "zaplenjena", iako generišu profit.

Jelen je takođe uverena da između Zapada i Rusije postoji "borba volje" u vezi sa ovim sredstvima. Prema njenim rečima, Rusija veruje da će zapadna koalicija "popustiti i prestati da pruža Ukrajini potrebne resurse." "A mi na ovaj način pokazujemo sposobnost i volju da to činimo," rekla je Jelen o odluci G7 u vezi sa zamrznutim sredstvima.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 su zamrznule skoro polovinu deviznih rezervi Rusije, otprilike 300 milijardi evra. Više od 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije Euroclear, jedne od najvećih svetskih klirinških sistema.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je zamrzavanje ruskih sredstava u Evropi krađom, naglašavajući da EU cilja ne samo na sredstva privatnih lica, već i na državne resurse Rusije. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će Rusija odgovoriti u slučaju konfiskacije zamrznutih ruskih sredstava na Zapadu. Prema njegovim rečima, Rusija takođe ima mogućnost da ne vrati sredstva koja zapadne zemlje drže u Rusiji.

Zemlje G7 su u petak, u saopštenju nakon samita u Italiji, zvanično potvrdile nameru da Ukrajini do kraja godine obezbede kredite u iznosu od oko 50 milijardi dolara, koji će biti otplaćeni iz prihoda od ruskih zamrznutih sredstava. "Sedmorica" su takođe zahtevala od Rusije da isplati 486 milijardi dolara za navodnu štetu nanetu Ukrajini.

U maju je predsednik Rusije Vladimir Putin izdao ukaz kojim se imovina SAD ili s njima povezanih lica u Rusiji može zapleniti po sudskoj odluci kao kompenzacija za štetu u slučaju konfiskacije ruskih sredstava ili sredstava Centralne banke Rusije u Sjedinjenim Državama. Prema tom dokumentu, Rusija i Centralna banka imaju pravo da se obrate sudu u slučaju neosnovanog oduzimanja njihovih prava na imovinu usled odluka vlasti i sudova SAD. Sud zatim može doneti odluku o utvrđivanju takve činjenice i o kompenzaciji štete.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija