• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.06.2024

21:46

Otkriveni detalji paklene zavere?! CIA pokušala da uništi Severni tok 2? Nemci većaju o sledećoj meri!

Shutterstock, EPA Images

Vesti

Otkriveni detalji paklene zavere?! CIA pokušala da uništi Severni tok 2? Nemci većaju o sledećoj meri!

Podeli vest

Nemački državni parlament Meklenburg-Zapadna Pomeranija održao je zatvorenu sednicu parlamentarne komisije koja ispituje stvaranje fonda za podršku izgradnji Severnog toka 2. Tokom sednice saslušana su svedočenja dve neimenovane osobe iz lokalnih ekoloških organizacija.

Nemački državni parlament je navodno čuo svedočenje o mešanju SAD da spreče izgradnju vodećeg gasovoda Severni tok 2 iz Rusije 2021.

Predsednik poslaničke grupe SPD u državnom parlamentu Meklenburg-Zapadna Pomeranija, Tomas Kruger, tvrdio je da su američki obaveštajci pokušali da ometaju izgradnju Severnog toka 2 za vreme predsednika Donalda Trampa radeći direktno u Nemačkoj, pozivajući se na svedočenja neimenovanih svedoka.

- Oba svedoka su danas svedočila da su predstavnici američkih tajnih službi vodili aktivnu kampanju sa ekološkim udruženjima u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji kako bi sprečili izgradnju Severnog toka 2 i ponudili svoju podršku - rekao je on.

Jedan od svedoka je takođe ukazao da mu je direktno prišao predstavnik obaveštajnih službi i kasnije se sastao sa njim na teritoriji savezne države, pravdajući svoje postupke „ interesima SAD.

Foto: EPA

 

To jasno daje do znanja: tokom Trampove administracije, američka vlada je takođe koristila sredstva tajne službe da se suprotstavi Severnom toku 2 direktno u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji kako bi nametnula svoje interese - rekao je Kruger.

Ranije je saopšteno da je komisija pozvala bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera i premijerku savezne države Manuelu Švesig kao svedoke povodom stvaranja fonda za podršku izgradnji gasovoda.

U Nemačkoj ih smatraju bivšim lobistima za izgradnju Severnog toka 2. Tačni datumi saslušanja tek treba da budu objavljeni.

U januaru 2021, parlament Meklenburg-Zapadne Pomeranije je većinom glasova odobrio predlog vlade za stvaranje fonda za podršku gasovodu Klimastiftung MV.

Njen cilj je bio da podrži projekte za „zaštitu klime“ i očuvanje prirode. Švezig je naveo da će fond imati ograničen mandat da podrži završetak Severnog toka 2.

Foto: EPA

 

Nemački mediji tvrde da je ovu strukturu finansirao Gasprom i da je delovala kao posrednik u sklapanju ugovora sa kompanijama spremnim da završe gasovod neposredno pre terorističkih napada na njih.

Pojašnjava se da se sve ovo navodno dogodilo mimo američkih sankcija.

Handelsblat je ranije izvestio da je aktuelni nemački kancelar Olaf Šolc , kao ministar finansija 2020. godine, predložio tajni dogovor sa SAD da spreči sankcije protiv gasovoda koji je tada bio u izgradnji.

Severni tok 2 ide od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke i sastoji se od dva niza ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Foto: EPA

 

Njegova izgradnja je u potpunosti završena u septembru 2021. godine, a u toku su radovi na njegovom pokretanju, uključujući tehničke mere i dobijanje regulatornih saglasnosti, pre svega od nemačkih vlasti.

Međutim, nakon što je Rusija priznala suverenitet DNR i LNR u februaru 2022. godine, Berlin je obustavio sertifikaciju.

Pored toga, Ministarstvo finansija SAD je istovremeno uvelo sankcije operateru projekta Nord Stream 2 AG i njegovom izvršnom direktoru Matijasu Varnigu.

Eksplozija je 27. septembra 2022. onesposobila jedan od dva niza Severnog toka 2 , dok je drugi ostao neoštećen.

Istog dana, eksplozije su uništile oba niza paralelnog izvoznog gasovoda Severni tok.

Rusko tužilaštvo pokrenulo je postupak za međunarodni terorizam povodom eksplozija.

Nemačko tužilaštvo istražuje incident, ali još nisu objavljeni privremeni rezultati.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam
Politika

Vesić: Srbija nikada neće tolerisati terorizam

Srbija neće tolerisati terorizam i oštro će se obračunavati sa terorističkim grupama poput ove koja stoji iza napada koji se dogodio ispred ambasade Izraela u Beogradu, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infratrukture Goran Vesić uz poruku da je važno sačuvati mir u našoj zemlji i sankcionisati one koji taj mir pokušavaju da ugroze.

01.07.2024

19:19

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Zoran Marjanović i Indi u vezi? Uhvaćeni kako razmenjuju nežnosti!
Estrada

Zoran Marjanović i Indi u vezi? Uhvaćeni kako razmenjuju nežnosti!

Već neko vreme po gradskim kuloarima kruže priče da je najpoznatiji udovac Zoran Marjanović u šemi s pevačicom Indirom Indi Aradinović, s kojom je imao uspešnu saradnju kada joj je komponovao pesme za prvi album, a kasnije i hit "Bato, bre", koji ju je podigao na vrh estradne scene, saznaje Kurir.

01.07.2024

19:39

Srbija