• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.07.2024

22:06

Udarno! Gore svetski mediji: Putin dao ponudu za podelu Krima! U Vašington poslao ministra unutrašnjih poslova?!

Reuters/AP/Printscreen/Fotomontaža

Vesti

Udarno! Gore svetski mediji: Putin dao ponudu za podelu Krima! U Vašington poslao ministra unutrašnjih poslova?!

Podeli vest

Prema novom iznenađujućem mirovnom planu, ruski predsednik Vladimir Putin je spreman da deli suverenitet nad Krimom sa Ukrajinom, piše "Dejli Mejl".

Prema izvorima iz Moskve i Kijeva, ruski predsednik je poslao svog ministra unutrašnjih poslova, Vladimira Kolokolceva, u SAD sa novim predlozima za okončanje rata. Iako je Kolokolcev pod sankcijama, dozvoljeno mu je da uđe u SAD, navodno kako bi prisustvovao sastanku šefova policije UN-a.

"Međutim, ovo je bila samo maska koja mu je omogućila da otputuje u Vašington specijalnim avionom iz Putinove predsedničke flote kako bi američkoj vladi preneo stvarne zahteve za mirovni sporazum", navodi Dejli Mejl.

Ukrajinski televizijski novinar Dmitrij Gordon izjavio je da je dobio detalje ovog paketa od "naših obaveštajnih izvora", dok je ruski Telegram kanal Gosdumskaja - koji tvrdi da ima insajderske izvore u Moskvi - zasebno izvestio o sličnom setu Putinovih zahteva.

- Glavni cilj posete Kolokolceva bio je da preda ruski mirovni plan američkim vlastima - rekao je Gordon, ističući da je to Putinov plan "za okončanje rata.

Zahtevi uključuju da se Ukrajina potpuno povuče iz regiona Donjecka i Luganska, koji su sada delimično anektirani od strane Rusije.

S druge strane, Rusija bi predala nuklearnu elektranu Zaporožje i obližnji grad Energodar Ukrajini. Takođe bi razmotrio mogućnost prenosa regiona Hersona i Zaporožja pod kontrolu Ukrajine.

Krim bi postao "specijalno demilitarizovana administrativna teritorija sa dvostrukom subordinacijom Ukrajini i Ruskoj Federaciji".

- Ukrajina mora preuzeti međunarodne pravno obavezujuće garancije da neće blokirati snabdevanje vodom Krima - rekao je Gordon, čitajući iz dokumenta.

Ovaj navodni mirovni plan otkriva složene pregovore i predloge koji bi mogli oblikovati budućnost regiona, dok ostaje nejasno kako će na njih reagovati međunarodna zajednica i sami zaraćeni akteri.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija