• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.07.2024

22:40

Istorijski poraz NATO! Rusija ih zauvek isterala iz ovog dela sveta: Alijansa krenula u vojnu avanturu, završilo se katastrofalno!

Shutterstock

Vesti

Istorijski poraz NATO! Rusija ih zauvek isterala iz ovog dela sveta: Alijansa krenula u vojnu avanturu, završilo se katastrofalno!

Podeli vest

Rusija je osujetila planove NATO da uspostavi vojnu pomorsku bazu u Azovskom moru i sprovodi vojne avanture, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Nikolaj Patrušev.

- Nastojeći da osiguraju prisustvo svojih brodova u lukama Azovskog mora, NATO je pokušao da kompenzuje krah planova od pre deset godina koji su predviđali podizanje vojno-pomorske baze Alijanse u Sevastopolju i pretvaranje Krimskog poluostrva u stalnu bazu američki i savezničkih snaga - rekao je Patrušev u intervjuu za „Rusku gazetu“.

On je dodao i da brodovi zapadnih država ne mogu slobodno da ulaze u azovske luke.
Ukrajina je, prema njegovim rečima, izgubila izlaz na Azovsko more jer strategija pomorske bezbednosti te zemlje ne odgovara realnosti.

- O kakvim misijama i vežbama ukrajinskih pomorskih snaga u Azovskom moru može biti govora ako Azovsko more sada pripada Ruskoj Federaciji, odnosno, Ukrajina je i faktički i pravno izgubila izlaz na Azovsko more - dodao je on.

On je u intervjuu rekao da su zemlje NATO pod izgovorom osiguravanja bezbednosti u Crnom moru preplavili tu oblast oružjem a to predstavlja opasnost kako za Rusiju tako i za druge zemlje regiona.

Prema njegovim rečima, „neselektivno miniranje priobalne oblasti od strane ukrajinskih snaga pod kontrolom Zapada“ ugrožava civilne brodove, a posebnu opasnost za obalsku infrastrukturu i brodove predstavljaju bespilotni čamci zbog prekida rada GPS navigacije.

Ističući na poslednjem samitu NATO da podržavaju slobodu kretanja brodova u Crnom moru, antiruski blok je praktično pokazao svoje ambiciozne planove za jačanje vojnog prisustva u tom regionu i jačanja konfrontacije, smatra Patrušev.

Pored toga, SAD nameravaju da u zemljama Crnomorskog regiona podižu logističke centre za brže isporuke oružja Ukrajini i raspoređivanje oružja velikog dometa, naveo je on.
Patrušev je takođe rekao da zemlje NATO nastoje da ograniče nacionalne interese suverenih država i da potčine Svetski okean.

- Nastavljajući drsko da povećavaju broj vojno-pomorskih baza izvan svoje teritorije, zemlje NATO nastoje da ograniče nacionalne interese suverenih država i da Svetski okean pretvore u sferu svog uticaja i kontrole - naveo je on.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potpisao ukaz kojim na snagu stupa odluka saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o strategiji pomorske bezbednosti zemlje. Glavni zadaci straegije su izgradnja pomorskih snaga i obezbeđivanje stalnog prisustva NATO u Crnom moru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija