• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

29.07.2024

18:40

Putin neće nasesti na jeftine trikove! Rusija ubeđena da Ukrajina ne želi "pošten dogovor"

reuters/tanjug

Vesti

Putin neće nasesti na jeftine trikove! Rusija ubeđena da Ukrajina ne želi "pošten dogovor"

Podeli vest

Kijev i Zapad čine sve da obezbede predah u ratu sa Moskvom, pa su se naprasno setili da Putinu ponude pregovore o završetku rata, jer ruska vojska trenutno gazi na frontovima širom Ukrajine!

Reč je o taktičkom triku na koji Putin neće nasesti! Ovako u najkraćem izgledaju reakcije Kremlja na navodne ponude Ukrajine da se okončaju neprijateljstva!

Smešni pokušaji

Pomoćnik predsednika Rusije Nikolaj Patrušev smatra da su te priče, blago rečeno, smešne, tim pre jer je i dalje na snazi dekret ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o zabrani pregovora sa Rusijom, prenose "RIA novosti".

- Drugo, u specijalnoj vojnoj operaciji mi sada imamo prednost, Zapad i Ukrajina su zainteresovani da obnove svoje snage, potreban im je predah. Zato sve te izjave imaju upravo taktičku prirodu predaha - smatra Patrušev.

Prema njegovim rečima, Kijev ne preduzima ništa za vođenje mirovnih pregovora.

I ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenjuje kako nema smisla slušati priče ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe o perspektivi pregovora sa Moskvom. To što oni rade, naveo je Lavrov, govori upravo suprotno.

Šef MSP Rusije navodi da nije prvi put da Kuleba priča kako je Ukrajina spremna na pregovore sa Rusijom.

- Pre toga je govorio sasvim suprotne stvari, a sada priča o pregovorima. Zelenski je pomenuo spremnost da na kraju sedne sa ruskim predstavnicima. Ne slušam ih, da budem iskren - rekao je

Lavrov na konferenciji za novinare u Laosu, nakon sastanka ministara spoljnih poslova Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN).

On je dodao da ga je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji obavestio o razgovorima sa Kulebom.

- Vang Ji nam je ispričao kako su protekli njegovi razgovori sa Kulebom i smatramo da je kineska pozicija ostala nepromenjena - dodao je ruski ministar, a prenosi list "Izvestija".

Čeka se Tramp

Vojni analitičari ističu da pregovora Moskve i Kijeva neće biti pre početka 2025. godine. Oni navode da su eventualno razgovori o miru u Ukrajini uslovljeni rezultatima predstojećih izbora u brojnim značajnim zemljama sveta, pre svega, predsedničkim izborima u SAD.

Moskva će odgovoriti nuklearkama

Foto: EPA/Shutterstock/wikipedia

 

Ako SAD rasporede visokoprecizne rakete u Nemačkoj, Rusija će smatrati da moratorijum na raspoređivanje njenih raketa srednjeg i kratkog dometa više ne važi, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin.
Moskva je identičnu poruku poslala i povodom raspoređivanja američkog nuklearnog oružja u zemljama jugoistočne Azije i upozorila na povećane rizike za bezbednost celog regiona. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je istakao da su u tom regionu već prisutni elementi nuklearnog odvraćanja u okviru projekta AUKUS (trilateralni odbrambeni savez Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država), prema kojem će nuklearne podmornice biti opremljene tehnologijama koje bi trebalo da budu pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Osim toga, SAD i Južna Koreja imaju sporazum o zajedničkom nuklearnom odvraćanju.

I predsednik Češke Petr Pavel smatra da razgovora o miru neće biti u bliskoj budućnosti. On dodaje i da je nemoguće voditi pregovore o okončanju rata u Ukrajini bez Rusije, ali da u proces traženja mira mora biti uključena i Kina.

- Kina mora da preuzme veću odgovornost za mirovno rešenje - rekao je češki lider za agenciju CTK, prenosi Radio Prag interenešenel.

Rusi će ih pobiti zbog američkih F-16,
Ukrajinci na zapadu zemlje prestravljeni!

Foto: pixabay.com

 

Stanovnici Starokonstantinova na zapadu Ukrajine strahuju od dolaska lovaca F-16, piše "Interija". Očekuje se da će avioni biti stacionirani na lokalnom aerodromu, što će grad učiniti metom za rusku vojsku.
Starokonstantinov ima 34.000 stanovnika i nalazi se na Volinju otprilike na pola puta od Kijeva do granice sa Poljskom. U njemu je velika vojna vazduhoplovna baza, zbog čega je grad više puta bio meta ruskih vazdušnih napada. Stanovnici strahuju da će dolazak F-16, ako ih smeste na obližnjem aerodromu, povećati intenzitet bombardovanja.
Iz očiglednih razloga Ukrajina zvanično ne imenuje mesta na koja planira da rasporedi F-16. Međutim, sve informacije govore da se upravo Starokonstantinov smatra jednom od najboljih lokacija za F-16. Aerodrom je iz sovjetskih vremena sa betonskim i delimično ukopanim hangarima za avione koji su mogli uspešno da zaštite F-16 od vazdušnih pretnji.
Podsetimo, od trenutka kada su Rusi objavili nameru da unište lovce F-16 na aerodromima, napadi na bazu Starokonstantinov značajno su intenzivirani.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Idealni termini za putovanje u Grčku! Ovo je tačna satnica za izbegavanje gužve na putu
Društvo

Idealni termini za putovanje u Grčku! Ovo je tačna satnica za izbegavanje gužve na putu

Preko dana je vruće, noću nezgodno za vožnju, na sve to i sezona godišnjih odmora zbog koje se stvaraju gužve na granicama i čeka i po nekoliko sati kako bi se ušlo u Severnu Makedoniju, pa zatim i u Grčku... - zato svi pokušavaju da izračunaju koje je najbolje vreme za polazak na more, ali i kada je najbolje krenuti kući, da ne bismo satima dangubili na granicama.

29.07.2024

19:08

TV

Da li treba vratiti obavezni vojni rok u Srbiju? Kapetan Dragan ima interesantno rešenje za našu omladinu!
Live TV

Da li treba vratiti obavezni vojni rok u Srbiju? Kapetan Dragan ima interesantno rešenje za našu omladinu!

2011. ukinuto je obavezno služenje vojnog roka. Nakon toga krenulo je nešto što se bliži savremenim normama. Da li se u Srbiju vraća obavezno služenje vojnog roka? Kakve će biti mogućnosti, a kakvi modeli služenja u emisijij "Otvoreni studio" govorili su Dragan Vasiljković iz fondacije "Kapetan Dragan", Mile Rosić ispred udruženja heroja Košara i Paštrika i pukovnik u penziji Sreten Egerić.

29.07.2024

18:43

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija