• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.08.2024

16:40

Evropa u pripravnosti! Šta ako Ukrajinci unište Sudžu?! Žestoke borbe u samom naselju, ako pogode gasnu stanicu...

Printskrin Tik tok

Vesti

Evropa u pripravnosti! Šta ako Ukrajinci unište Sudžu?! Žestoke borbe u samom naselju, ako pogode gasnu stanicu...

Podeli vest

Iako su ukrajinski i američki mediji izvestili da je ukrajinska vojska preuzela kontrolu nad ključnom gasnom stanicom Sudža u Kurskoj oblasti, ruski izvori to opovrgavaju. Sada mnogi zapadni mediji postavljaju pitanje: Da li je u ovom trenutku kontrola nad stanicom presudna za protok gasa ka Evropi?

Prema podacima ruskih medija, kroz Sudžu je prošle godine prošlo oko 14,65 milijardi kubnih metara gasa, što predstavlja polovinu ukupnog izvoza ruskog gasa u Evropu.

Glavna funkcija merne stanice je evidentiranje potrošnje gasa i merenje pokazatelja njegovog kvaliteta. Gubitak kontrole nad stanicom može postati razlog za proglašavanje više sile i obustavu isporuke gasa od strane „Gasproma“, navodi letonski portal „Meduza“.

Pre upada ukrajinskih snaga u Kursku oblast, Rusija je zahtevala da joj se omogući transport gasa i preko merne stanice Sohranovka u Donjeckoj oblasti, koja je pod kontrolom vojnih snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Međutim, ukrajinska strana nije odobrila taj pravac jer ne kontroliše mernu stanicu Sohranovka, koja je „južna stanica“ na istom gasovodu kao i Sudža, koju takođe nazivaju „severnom stanicom“.

Turski tok

Ruski mediji su najviše zainteresovani za pitanje da li bi problemi s tranzitom gasa mogli nastati i u oblasti oko Kurska. Analitičar ruskog Fonda za energetsku bezbednost Igor Ješkov izjavio je da su problemi sa snabdevanjem gasom unutar Rusije malo verovatni zbog bitke za Sudžu.

- Ovo je pretnja isključivo izvoznoj infrastrukturi. Za domaće tržište, ukoliko i postoji pretnja, za sada je samo u začetku. Ako snabdevanje preko Sudže prestane, 'Gasprom' će jednostavno smanjiti proizvodnju gasa za sličan iznos i, shodno tome, neće plaćati poreze i izvozne carine. Međutim, iznosi nisu toliko veliki da bi se moglo govoriti o riziku od šire ekonomske nestabilnosti - objasnio je Ješkov.

Stručnjak je takođe komentarisao scenario u kojem bi Sudža mogla biti blokirana, nakon čega bi kupci gasa poput Slovačke i Mađarske pokušali da dobiju ruski gas zaobilaznim putem. Ješkov je naveo da postoji opcija tranzita preko Turskog toka i dalje Balkanskom rutom, ali je naglasio da to nije realna opcija.

- Postoji stari gasovod, takozvani Transbalkanski, koji je išao od severa prema jugu. Može se rekonfigurisati u suprotnom smeru tako da gas teče iz Turske preko Bugarske i Rumunije. Međutim, već sada su berzanske cene, podstaknute rizicima, porasle na 450 dolara za 1000 kubnih metara. To je najviša cena od početka 2024. godine. Ne isključujem mogućnost da cene porastu na 600 ili 700 dolara ako se snabdevanje preko Sudže zaustavi, iako su pre toga cene padale. Takav rast cena bi se dogodio prvi put dok Austrija i Slovačka ne počnu da koriste gas iz svojih podzemnih skladišta i ne uspostave novu logistiku - dodao je ekspert.

Ješkov je potvrdio bojazan ruskih medija da bi blokada Sudže predstavljala najveći problem za Moldaviju, za koju bi rešenje takođe mogao biti Turski tok, ali sa istim cenovnim rizicima kao i u slučaju Centralne Evrope.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nataša Jovanović: Marinika Tepić je organizator protesta
Politika

Nataša Jovanović: Marinika Tepić je organizator protesta

Članica Glavnog odbora SNS i narodna poslanica Nataša Jovanović oglasila se povodom jučerašnjeg protesta, optužujući Mariniku Tepić, za organizaciju okupljanja koje je, prema njenim rečima, imalo za cilj podrivanje legitimno izabrane vlasti u Srbiji.

11.08.2024

17:48

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23