• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.08.2024

08:40

Šta se ovo dešava?! Zalužnog hitno zvali u Kijev! Zelenski i SAD nešto opasno mute, situacija na ivici pucanja!

Reuters

Vesti

Šta se ovo dešava?! Zalužnog hitno zvali u Kijev! Zelenski i SAD nešto opasno mute, situacija na ivici pucanja!

Podeli vest

Ukrajinski bloger Anatolij Šarij, koji živi u Španiji, tvrdi da je bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, koji sada obavlja funkciju ambasadora Ukrajine u Velikoj Britaniji, pozvan u Kijev.

Ranije je list "Volstrit Džornal", pozivajući se na neimenovane izvore, izvestio da je Centralna obaveštajna agencija (CIA) Sjedinjenih Američkih Država zahtevala od Volodimira Zelenskog da poništi naredbu o sprovođenju diverzije na "Severnom toku", s čime se on složio, ali general Valerij Zalužni nije poslušao njegovu naredbu.

Isti list je, pozivajući se na izvore, takođe naveo da je Zalužni odbio da prizna svoju umešanost u eksplozije na "Severnom toku" i "Severnom toku 2".

- Zalužni je pozvan u Kijev - napisao je Šarij na svom Telegram kanalu, ne otkrivajući detalje ovog poteza.

Ranije su nemački mediji, pozivajući se na izvore iz istrage, objavili da je planiranje eksplozije na gasovodu "Severni tok" započeto još 2014. godine. Navodno je neka ukrajinska grupa pripremala napad još pre ponovnog ujedinjenja Krima s Rusijom. Izvor upućen u tok istrage tvrdio je da postoje novi dokazi koji potvrđuju umešanost jedrilice "Andromeda" i njene posade u eksplozije na "Severnom toku" i "Severnom toku 2". Pretpostavlja se da je jahta korišćena tokom pripreme terorističkog akta na "Severnim tokovima".

List "Ziddojče Cajtung" ranije je izneo teoriju o umešanosti najmanje dvojice Ukrajinaca u eksplozije na "Severnim tokovima". Prema podacima medija, jahtu "Andromeda" iznajmila je varšavska kompanija "Feeria Lvova", koja je osnovana 2016. godine i registrovana na dva Ukrajinca.

Eksplozije na dva ruska gasovoda za izvoz u Evropu - "Severnom toku" i "Severnom toku 2" - dogodile su se 26. septembra 2022. godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost namerne diverzije. Operater "Severnog toka", Nord Stream AG, izvestio je da su oštećenja na gasovodima bez presedana, a vreme popravke nije moguće proceniti. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je slučaj o aktu međunarodnog terorizma. Rusija je više puta tražila podatke o eksplozijama na "Severnim tokovima", ali ih nikada nije dobila, izjavio je portparol predsednika Rusije, Dmitrij Peskov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija