• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.08.2024

14:11

Oštar odgovor iz Moskve! Zaharova: Vi ste potomci nacista u krvi vam je da mrzite Ruse!

Reuters/Printscreen Twitter/Shutterstock

Vesti

Oštar odgovor iz Moskve! Zaharova: Vi ste potomci nacista u krvi vam je da mrzite Ruse!

Podeli vest

Letonija podstiče sukob u Ukrajini snabdevajući Kijev stotine bespilotnih letelica, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Isporuke ipak neće promeniti krajnji ishod neprijateljstava, dodala je Zaharova.

Letonski ministar odbrane Andris Spruds otkrio je prošle nedelje da je ta baltička nacija pripremila još jednu pošiljku od 500 bespilotnih letelica domaće proizvodnje za Ukrajinu.

Saopštenje je usledilo nakon što je letonsko ministarstvo odbrane početkom jula saopštilo da će Kijevu obezbediti čak 2.500 borbenih bespilotnih letelica u vrednosti od ukupno 4 miliona evra (4,4 miliona dolara) u roku od mesec dana, kao deo napora zapadne koalicije sa dronovima.


U intervjuu za RIA Novosti u sredu, Zaharova je nagovestila da nema ništa iznenađujuće u vezi sa isporukom, s obzirom na ono što je nazvala duboko ukorenjenom rusofobijom letonskih elita

- Lokalni politički establišment se gotovo u potpunosti sastoji od ideoloških naslednika nacističkog Vafen SS, koji mrze Rusiju na genetskom nivou i pokušavaju da s njom poravnaju istorijske račune - rekla je portparolka.

Isporuka dronom samo potvrđuje povećano učešće Letonije u ukrajinskom sukobu, izjavila je Zaharova.

Foto: EPA

 

- Riga namerno doliva ulje na vatru i provocira geografsko širenje neprijateljstava i otvoreno likuje činjenicom da režim Vladimira Zelenskog koristi letonsko oružje za ubijanje civila i granatiranje ruskih gradova. Međutim, „neprijateljske“ akcije Letonije „mogu samo da produže agoniju kijevskog režima i neće uticati na rezultate specijalne vojne operacije - rekla je Zaharova i dodala da će svako ko je umešan u zločine protiv Rusije na kraju biti kažnjen.

Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog ponovnog oživljavanja nacističke ideologije u baltičkim državama, kao i onog što doživljava kao kršenje prava ruskog govornog stanovništva u regionu.

Rusija je takođe rekla da je „denacifikacija“ Ukrajine jedan od ključnih ciljeva njene tekuće vojne kampanje.

Ukrajina je rutinski koristila bespilotne letelice za udare dugog dometa na ruske gradove, pri čemu su mnogi napadi bili usmereni na kritičnu društvenu i energetsku infrastrukturu, kao i na stambene zgrade.

Moskva je dosledno osuđivala zapadne isporuke oružja Kijevu, tvrdeći da one čine Zapad direktnim učesnikom u neprijateljstvima.

Kako se ratovanje bespilotnim letelicama pojavilo kao jedna od ključnih dimenzija ukrajinskog sukoba, Letonija je u maju objavila plan za stvaranje „armije bespilotnih letelica“, signalizirajući svoju nameru da uloži 20 miliona evra u tu svrhu samo 2024. godine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Mama nisi sama - 720.000 dinara za samohrane roditelje
Društvo

Mama nisi sama - 720.000 dinara za samohrane roditelje

Fondacija Humana srca je početkom juna pokrenula konkurs „Mama nisi sama“, namenjen svim samohranim roditeljima. Pravo na učešće su imali svi samohrani roditelji, koji su se prijavljivali popunjavanjem obrasca, kao i prilaganjem relevantne dokumentacije i dokaza o statusu samostalnog vršenja roditeljskog, odnosno starateljskog prava.

21.08.2024

15:28

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

Godinu dana je jeo samo ribu! Otišao po rezultate pa zajedno sa doktorom zanemeo - Šok!
Otišao po rezultate pa zajedno sa doktorom zanemeo - Šok!

Godinu dana je jeo samo ribu! Otišao po rezultate pa zajedno sa doktorom zanemeo - Šok!

Pol Grinberg, američki pisac i zaljubljenik u ribolov, odlučio je da sprovede nesvakidašnji eksperiment - godinu dana jeo je ribu za svaki obrok. Nakon ovog neobičnog izazova, otišao je na lekarski pregled, a rezultati su bili neočekivani. Doktor je bio posebno zatečen jednim od nalaza, i to ga je nateralo na dodatno razmišljanje.

21.08.2024

15:00

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija