• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.08.2024

17:25

Italijani se pobunili?! Salvini: Nećemo vam dozvoliti da nas uvučete u treći svetski rat!

Shutterstock

Vesti

Italijani se pobunili?! Salvini: Nećemo vam dozvoliti da nas uvučete u treći svetski rat!

Podeli vest

Zapadne pristalice Ukrajine mogle bi da izazovu treći svetski rat obezbeđujući Kijevu oružje koje može da se koristi za gađanje ciljeva na ruskom tlu, rekao je zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini.

Ruski zvaničnici tvrde da je ukrajinska vojska koristila oružje koje je isporučilo Zapad u svom upadu u Kursku oblast. Nekoliko zapadnih medija je nedavno objavilo članke sa sličnim tvrdnjama.

Jedan broj pristalica Kijeva takođe je javno dao zeleno svetlo za upotrebu oružja koje su obezbedili na ruskom tlu.

Govoreći u sredu za medijsku kuću Il Sussidiario, Salvini, koji je i ministar infrastrukture i saobraćaja i predvodi stranku Lega Nord (Severna liga), rekao je da bi „slanje oružja za napad i ubijanje takođe na ruskoj teritoriji bila katastrofa, predvorje dramatičnog svetskog sukoba“.

Zamenik premijera je dodao da njegova desničarska partija nema ništa protiv pružanja „humanitarne i vojne pomoći kako bi Ukrajini dala mogućnost da se odbrani“.

Foto: EPA

 

Uoči izbora za Evropski parlament u junu, Salvini je pozvao Italijane da ne dozvole levičarskim partijama da pobede, jer bi one, zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, učinile izgled trećeg svetskog rata opasno realnom.

- Snažno tražim da se glasa protiv rata, da se izoluju opasni bombarderi poput Makrona - rekao je tada.

Salvini je takođe pohvalio italijansku vladu zbog njenog čvrstog stava protiv onih u Evropi koji govore o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajinu, pošto je prethodno kritikovao francuskog predsednika što je to odbio da isključi.

Zamenik premijera je takođe u junu izjavio da „više nećemo odobravati slanje bilo koje vrste oružja osim ako ne budemo sigurni da to oružje neće biti korišćeno za napad i ubijanje unutar Rusije“.

- To bi bio incident koji nas vodi pravo ka Trećem svetskom ratu - rekao je on.

Foto: Reuters

 

Krajem maja, ministar odbrane Gvido Krozeto citirao je italijanski ustav, ističući da oružje koje Italija isporučuje Ukrajini može da se koristi samo na teritoriji zemlje.

Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani je ponovio ovo, rekavši novinarima: „mi se ne borimo protiv Rusije. Mi branimo Ukrajinu, to nije isto.

Otprilike u isto vreme, Salvini je opisao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga kao „opasnog gospodina“ nakon što je predložio da se Kijevu dozvoli da napadne ciljeve duboko u Rusiji zapadnim oružjem.

I premijerka Đorđa Meloni izrazila je nevericu „zašto je Stoltenberg rekao tako nešto“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nebojša Bakarec: NED – Finansijsko oružje za nametanje politike SAD!
Kolumne

Nebojša Bakarec: NED – Finansijsko oružje za nametanje politike SAD!

Nacionalni fond za demokratiju - NED (engl. National Endowment for Democracy) je neprofitna američka vladina organizacija osnovana 1983. godine sa ciljem „promocije demokratije“. Fond dobija najveći deo finansijskih sredstava od Kongresa (United States Congress) i Ministarstva inostranih poslova SAD (US Department of State). U stvarnosti NED je zamena za dotadašnje „meke“ delatnosti CIA, i NED je organizacija koja je popunila prazan prostor u širenju američke meke moći, koji je postojao i pored slične delatnosti USAID i Stejt dipartmenta.

21.08.2024

18:53

TV

Hronika

Za mržnju u Srbiji nema mesta! Ženi koja je pretila vlasniku poslastičarnice "Pelivan" određeno zadržavanje!
Hronika

Za mržnju u Srbiji nema mesta! Ženi koja je pretila vlasniku poslastičarnice "Pelivan" određeno zadržavanje!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, Posebnim odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala uhapsili su Lj. K. (1968) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

21.08.2024

17:24

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija