• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

28.08.2024

00:15

Ruska lepotica smestila osnivaču Telegrama? Pavela Durova dovela pravo pred francusku policiju!

Shutterstock, Profimedia

Vesti

Ruska lepotica smestila osnivaču Telegrama? Pavela Durova dovela pravo pred francusku policiju!

Podeli vest

Ruska lepotica Julija Vavilova (24) uhapšena je zajedno sa osnivačem Telegrama Pavelom Durovim (39) u Francuskoj i verovatno je odgovorna za njegovo pritvaranje.

Devojka koja se često nalazila u društvu Durova otkrila je francuskim vlastima njegovu lokaciju preko društvenih mreža, što je omogućilo njegovo hapšenje. Ona je provela u pritvoru dva dana, nakon čega je puštena i od tada joj se gubi svaki trag.

Putovali zajedno

Vavilova, koja sebe opisuje kao gejmerku, kripto-investitorku i strimerku iz Dubaija, primećena je sa Durovim u više navrata, a bila je sa njim u privatnom avionu kad su sleteli u Pariz, nakon čega je usledilo hapšenje.

Njih dvoje žive u istom gradu - Dubaiju i nisu ozvaničili svoju vezu, ali česta zajednička pojavljivanja u javnosti ukazuju na priličnu bliskost. Lepotica, koja ima više od 22.000 pratilaca na Instagramu, objavljivala je priče iz, kako se veruje, privatnog aviona Durova, zajedno sa nekoliko svojih fotografija, kad je ranije bila zajedno sa njim u Parizu. Njene objave na društvenim mrežama pokazuju i da je nedavno bila u nekim zemljama u isto vreme kad je tamo boravio i osnivač Telegrama, uključujući Kazahstan, Kirgistan i Azerbejdžan. Upravo su iz Azerbejdžana, očigledno zajedno, otišli u Pariz, gde ih je na aerodromu "Burže" sačekala policija.

Trenutak njihovog dolaska u francusku prestonicu i kasnije hapšenje izazvali su široko rasprostranjene spekulacije o ulozi Vavilove u pritvaranju Durova. Neki izveštaji koji kruže internetom navode da je ona namerno privukla pažnju francuskih vlasti svojim brojnim objavama na društvenim mrežama, kojima je otkrila lokaciju Durova.

"Njih dvoje su nedavno bili u Parizu, što smo svi mogli da vidimo na društvenim mrežama. Kladim se da je tada sve dogovorila sa francuskim vlastima. Kasnije je fotografijama i storijima iz Kazahstana, Kirgistana i Azerbejdžana omogućila Francuzima da imaju uvid u kretanje Durova. Time im je nagovestila da se spreme za njegov dolazak u Pariz", jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Foto: Instragram/Društvene mreže

 

 

Pojedinci čak veruju da je Vavilova kao devojka nameštena Durovu.

"Znamo da tajne službe od davnina pribegavaju takvim metodama. Nameste nekome ženu, ona zadobije poverenje tog nekog, a posle se ispostavi da radi za stranu obaveštajnu službu", glasi drugi komentar na društvenim mrežama.

Postavlja se i pitanje zašto je Durov odlučio da sa Vavilovom ode u Francusku kad je bio svestan mogućnosti da mu tamo preti hapšenje.

Rusija spremna da pruži pravnu pomoć

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija spremna da pruži pravnu pomoć Pavelu Durovu.
- Naravno, imajući u vidu njegovo rusko državljanstvo, spremni smo da pružimo neophodnu pomoć, ali ono što komplikuje situaciju jeste činjenica da je on i francuski državljanin - rekao je Peskov.
Durov, inače, osim ruskog i francuskog državljanstva ima i pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), budući da živi u Dubaiju od 2014, ali je državljanin i Sent Kitsa i Nevisa.

U prilog tome da je Vavilova kriva za pritvaranje Durova ide i to što joj se nakon puštanja iz zatvora gubi svaki trag. Prema navodima medija, roditelji Vavilove ne mogu da je dobiju telefonom, niti znaju gde je ona, te postoji mogućnost da su je francuske vlasti sklonile negde na sigurno.

Čak 12 krivičnih dela

Podsetimo, Durov je uhapšen na aerodromu u Parizu u subotu uveče, a policijski pritvor produžen mu je do danas, kad bi francuski sud trebalo da odluči o njegovoj sudbini.

"Ruski biznismen je saslušan u sklopu istrage pokrenute za krivična dela, koja se odnose na organizovani kriminal, uključujući odbijanje da se obelodane informacije neophodne za zakonsko presretanje poruka i zločinačko udruživanje", navedeno je u saopštenju francuskog tužilaštva.

Sudska istraga, otvorena 8. jula nakon preliminarne istrage nacionalne službe za borbu protiv organizovanog kriminala (Junalco), odnosi se na ukupno 12 krivičnih dela. Među njima su saučesništvo u posedovanju fotografija maloletnika sa pedo-pornografskim sadržajem, saučesništvo u nabavci, transportu, posedovanju, ponudi ili prodaji droga, kao i saučesništvo u prevari koju je izvela organizovana banda. Drugim rečima, Durov će odgovarati zbog toga što, prema mišljenju francuskih vlasti, nije dovoljno kontrolisao Telegram, te je time omogućio raznim kriminalcima da preko te platforme obavljaju svoje poslove.

Lavrov: Čekamo odgovor Francuske

Foto: EPA

 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva čeka odgovor Francuske na zvaničnu diplomatsku notu u vezi sa pritvaranjem Pavela Durova.
- Naša nota je u razmatranju, čekamo odgovor - rekao je Lavrov.
On je dodao da su odnosi između Moskve i Pariza na najnižoj tački, između ostalog i zbog stava koji Francuska zauzima po pitanjima slobode govora, slobode širenja informacija i uopšte o pitanjima poštovanja profesije novinara.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu! (VIDEO)
Live TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu! (VIDEO)

Nikada žešći ruski napadi po dubini Ukrajine. Kinžal je postao kao "dobar dan". Došlo je do tog stepena mržnje između dva naroda da će decenije biti potrebne da se vrate saradnji. U emisiji "Otvoreni studio" gostovali su pravoslavni publicista Ranko Gojković i Dragan Vasiljković ispred fondacije "Kapetan Dragan". Oni su govorili o svim aktuelnim geopolitičkim temama.

27.08.2024

19:51

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija