• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

02.09.2024

19:30

Ključa u Kijevu! Oleščuk smenjen zbog Zalužnog?! Zelenski krenuo u novu čistku u ukrajinskoj vojsci

Ministarstvo odbrane Ukrajine

Vesti

Ključa u Kijevu! Oleščuk smenjen zbog Zalužnog?! Zelenski krenuo u novu čistku u ukrajinskoj vojsci

Podeli vest

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikolaj Oleščuk reagovao je na svoju smenu citirajući bivšeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Valerija Zalužnog. "Koliko god nam bilo teško, sigurno nas neće biti sramota - Valerij Zalužni", napisao je general na Telegramu posle smene.

Oleščuk je tako, tvrde upućeni u dešavanja u Kijevu, poslao jasnu poruku predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom i nagovestio da će stati uz bivšeg šefa vojske kada i ako se desi obračun između Zelenskog i Zalužnog u borbi za vlast u Kijevu.

Brojni grehovi

Podsetimo, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je komandanta ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikolaja Oleščuka nakon gubitka F-16. Zelenski tvrdi da je odluku o smeni generala Oleščuka doneo kako bi ukrajinske snage ojačao na komandnom nivou.

- Neophodno je i na komandnom nivou pojačati i zaštititi ljude i osoblje - naglasio je Zelenski i zahvalio se pilotima, inženjerima i "svima koji se zaista bore za Ukrajinu". Kako je prenela "Ukrajinska pravda", general-potpukovnik Anatolij Krivonožko, komandant vazduhoplovne komande "Centar", privremeno će obavljati dužnosti komandanta vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Istina, Oleščuk je napravio niz propusta poslednjih meseci u komandovanju ratnim vazduhoplovstvom Ukrajine! Osim gubitka jednog F-16, za koji se i dalje ne zna da li je oboren u "prijateljskoj vatri" ili ga je srušio ruski Su-35, na teret mu se stavlja i to što je omogućio televizijskoj ekipi da slika vazduhoplovnu bazu na zapadu Ukrajine, što je omogućilo Rusima da je pronađu i zaspu kinžalima. Baza je tom prilikom pretrpela brutalnu štetu, a u podzemnim hangarima navodno su teško oštećena još dva F-16. Kijev je dobio šest američkih lovaca i ako su tačni navodi medija i vojnih blogera, za manje od mesec dana Ukrajina ima još samo tri F-16.

Zamenica šefa Komiteta za odbranu Vrhovne rade Marijana Bezuglaja optužila je Oleščuka da nije pripremio vazduhoplovne snage za prijem F-16, da ukrajinski generali ne koriste kako treba avione i sisteme PVO. Bezuglaja je takođe primetila da su dva američka PVO sistema "patriot" uništena, jer nisu pomerana i nisu bili kamuflirana. Prema njenim informacijama, rukovodstvo ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva falsifikuje statistiku oborenih ruskih raketa.

Jasna pozadina

Iako zvanični Kijev uporno tvrdi da je reč o vojničkoj smeni zbog "grešaka" komandanta vazduhoplovstva, mediji su ubeđeni da je posredi nešto drugo. Zelenski se, tvrde oni, sprema za obračun sa Zalužnim, koji je prvi kandidat da ga nasledi na mestu predsednika Ukrajine, a Oleščuk slovi za čoveka koji podržava bivšeg šefa vojske.

Ukrajinski i ruski analitičari tvrde da Zelenski zna da Zapad igra dvostruku igru i da je svestan snažne podrške koju penzionisani general uživa u ukrajinskoj vojsci, ali i u narodu. Osim toga, podsećaju oni, Zalužni je ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji, što znači da zapadne obaveštajne službe tamo mogu nesmetano da rade sa njim.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ovog septembra stiže nova, redizajnirana Orion TV aplikacija!
Društvo

Ovog septembra stiže nova, redizajnirana Orion TV aplikacija!

Kompanija Orion telekom je predstavila redizajniranu verziju svoje popularne aplikacije za velike ekrane, donoseći korisnicima unapređeno iskustvo gledanja TV sadržaja uz moderniji dizajn i intuitivniji korisnički interfejs. Ova verzija aplikacije namenjena je korisnicima televizora, dok će verzija za telefone i tablete biti dostupna u skorijoj budućnosti.

02.09.2024

17:00

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija