• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.09.2024

11:10

Putine, pomagaj! Izrael hitno zvao ruskog lidera! Bliski istok samo što nije eksplodirao, Amerika nema snage da reši ovo!

EPA/Shutterstock

Vesti

Putine, pomagaj! Izrael hitno zvao ruskog lidera! Bliski istok samo što nije eksplodirao, Amerika nema snage da reši ovo!

Podeli vest

Zbog obustavljenih pregovora uz posredovanje SAD-a, Izrael se, kako izgleda, obratio Rusiji za pomoć u oslobađanju talaca koje drži Hamas, prenosi „Raša tudej“.

Obraćanje Izraela Rusiji za pomoć u oslobađanju talaca iz Gaze može delovati neočekivano, ali je logičan potez u kontekstu dugotrajnog i intenzivnog sukoba sa Hamasom.

S obzirom na to da diplomatski napori SAD-a, Katara i Egipta nisu dali konkretne rezultate, Izrael se odlučio obratiti Moskvi, jer ona ima dugogodišnje veze sa palestinskim frakcijama, uključujući i Hamas. Ovaj potez naglašava strateški značaj Rusije na Bliskom istoku, gde deluje ne samo kao partner raznim akterima, već i kao posrednik sposoban da utiče na strane koje su manje dostupne zapadnim diplomatama.

Netanjahu je primoran da traži alternativne kanale za ostvarenje svojih ciljeva, jer ključni međunarodni posrednici nisu bili efikasni u rešavanju krize sa taocima.

Traženje pomoći od Rusije je pokušaj da se pronađe izlaz iz kritične situacije koja bi mogla biti kobna za Netanjahuovu političku karijeru.

Šta Rusija dobija?

Za Rusiju, ovaj zahtev predstavlja priliku da ojača svoju poziciju na Bliskom istoku, ojača diplomatske veze s Izraelom i potvrdi svoju ulogu ključnog međunarodnog igrača sposobnog da rešava složene regionalne sukobe. Uspostavljene veze Moskve sa Hamasom čine je važnim partnerom u potencijalnim pregovorima o oslobađanju talaca.

Osim toga, Rusija može iskoristiti svoj uticaj na Hamas i druge palestinske frakcije kako bi podstakla na kompromis koji je ranije bio nedostižan.

Saradnja između Izraela i Rusije po pitanju talaca mogla bi značajno uticati na budući tok sukoba u Gazi. Ako Moskva uspe da ostvari napredak u pregovorima sa Hamasom, to bi ne samo ojačalo njen uticaj na Bliskom istoku, već bi predstavljalo i ključan korak za Izrael u rešavanju jednog od najosetljivijih pitanja u trenutnom sukobu.

Dok SAD nastavljaju svoje napore u pregovorima o prekidu vatre s Gazom, uslovi ostaju složeni, a duboka neslaganja i dalje postoje između strana. S obzirom na to da je Vašington trenutno zaokupljen predstojećim predsedničkim izborima u novembru i nema efektivnu polugu ni nad Izraelom ni nad Hamasom, ishod ovih pregovora ostaje neizvestan.

Kakvi god bili postignuti rezultati, oni bi mogli značajno uticati na dalji razvoj sukoba i stabilnost regiona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Putin može da upotrebi šta hoće u Kursku bez da odgovara za to! Rusi mogu da iskoriste bilo šta na svojoj teritoriji da bi očistili neprijatelja! (VIDEO)
Live TV

Putin može da upotrebi šta hoće u Kursku bez da odgovara za to! Rusi mogu da iskoriste bilo šta na svojoj teritoriji da bi očistili neprijatelja! (VIDEO)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će zbog kašnjenja zapadnih saveznjika u isporuci vojne pomoći, Ukrajina početi da proizvodi sopstveno oružje pod zemljom. Ovu informaciju komentarisao je magistar naftno-gasnog inženjerstva Nebojša Obrknežev tokom gostovanja u "Info jutru" Informer TV.

10.09.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija