• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic

10.09.2024

20:22

Deci će biti zabranjene društvene mreže! Novi rigorozni zakoni u Australiji! "Odlučili smo!"

Shutterstock

Vesti

Deci će biti zabranjene društvene mreže! Novi rigorozni zakoni u Australiji! "Odlučili smo!"

Podeli vest

Australija planira da do kraja godine uvede nove zakone koji će sprečiti decu da koriste društvene mreže zbog rizika koje predstavljaju po njihovo fizičko i mentalno zdravlje - izjavio je u utorak premijer Entoni Albanez.

Premijer Albaneze najavio je da će njegova vlada levog centra uvesti probni period u narednih nekoliko meseci koji će od korisnika društvenih mreža zahtevati da provere svoje godine.

- Želim da se deca i mladi udalje od svojih uređaja. Želim da ih vidim na fudbalskom terenu, bazenu ili teniskom terenu. Želim da imaju prava iskustva sa stvarnim ljudima jer znamo koliku štetu društveni mediji mogu da naprave - rekao je Albaneze nacionalnoj televiziji.

Deca ispod 14 godina bez društvenih mreža

Premijer nije bio sasvim precizan oko starosne granice ispod koje neće biti dozvoljeno korišćenje društvenih mreža, ali je rekao da će to biti između 14 i 16 godina.

Osim toga, on je naglasio da ga zabrinjavaju efekti koje sajber maltretiranje ima na mentalno zdravlje dece, kao i laka dostupnost sadržaja na društvenim mrežama koje smatra štetnim.

Do sada je nekoliko zemalja pokušalo da ograniči pristup maloletnicima društvenim mrežama, ali su se pravni izazovi i tehnologija, poput privatnih mreža koje prikrivaju lokaciju, pokazale kao najveće prepreke u ovom poduhvatu.

- Ovo je globalni problem sa kojim se suočavaju vlade širom sveta. Znamo da to nije jednostavno ni lako, inače bi vlade već reagovale i uradile nešto po tom pitanju - rekao je Albanes.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

Oglasilo se Tužilaštvo o slučaju male Danke Ilić: Samo u ovom slučaju Dragijević i Janković izlaze na slobodu
Hronika

Oglasilo se Tužilaštvo o slučaju male Danke Ilić: Samo u ovom slučaju Dragijević i Janković izlaze na slobodu

Za nešto manje od mesec dana Dejanu Dragijeviću i Srđanu Jankoviću koji su osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom polju, isteći će pritvor. Ukoliko optužnica do tada ne bude podignuta, oni će morati da budu pušteni na slobodu. Ipak, kako saznaje Telegraf.rs, Više javno tužilaštvo u Zaječaru nastoji da podigne optužnicu pre nego što osumnjičenima istekne šest meseci pritvora.

10.09.2024

15:52

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija