• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.09.2024

20:40

(VIDEO) Baciće je?! Rusija napravila bombu ravnu nuklearnoj i namerava da je upotrebi! Ako ovo padne na Kijev, sve je gotovo!

Reuters/youtube printscreen/video printscreen

Vesti

(VIDEO) Baciće je?! Rusija napravila bombu ravnu nuklearnoj i namerava da je upotrebi! Ako ovo padne na Kijev, sve je gotovo!

Podeli vest

Rusija poseduje vakuumsku bombu ODAБ-9000, čija eksplozivna snaga iznosi oko 44 tone TNT-a, što je čini izuzetno razornom i gotovo uporedivom sa taktičkim nuklearnim oružjem, ali bez štetnih radijacionih efekata, rekao je vojni ekspert Vasilij Dandikin.

Ovo oružje je taktički značajno u modernim sukobima jer pruža veliku razornu moć bez dugoročnog zagađenja, što ga čini pogodnim za upotrebu u blizini civilnih područja gde se želi izbeći trajna šteta.

Dandikin naglašava da je snaga ODAB-9000 u poređenju sa drugim konvencionalnim oružjem izuzetna, zbog čega je idealna za uništavanje neprijateljskih ciljeva u teško dostupnim terenima, poput onih gde se snage skrivaju u planinskim pećinama.

Vakuumske bombe nisu novost u ruskom arsenalu. Sovjetski Savez je još tokom rata u Avganistanu eksperimentisao sa ovim oružjem, koristeći ga protiv otpora smeštenih u planinskim skrovištima. Iako je upotreba ovako moćnog oružja delikatna odluka, Dandikin ističe da je ona uvek u rukama predsednika Rusije, Vladimira Putina. Ruska vojska je vrlo pažljiva u upotrebi takvih bombi, naročito u konfliktima gde su prisutni civili, kao što je slučaj u Ukrajini.

Dandikin takođe napominje da su ukrajinske snage često optuživane za korišćenje civila kao „živih štitova“, što dodatno komplikuje odluke o upotrebi vakuumskih bombi. Za razliku od masovnih bombardovanja u Drugom svetskom ratu, kao što je uništenje Drezdena, situacija u Donbasu zahteva precizno planiranje i obazrivo delovanje kako bi se izbegla nepotrebna razaranja i žrtve među civilima.

Prisustvo ovakvog oružja u ruskom arsenalu značajno utiče na vojnu taktiku, omogućavajući ruskoj vojsci da uništi velike neprijateljske formacije ili dobro utvrđene ciljeve bez upotrebe nuklearnog oružja, čime se izbegavaju političke i ekološke posledice. Međutim, Dandikin naglašava da ovakvo oružje ne sme biti korišćeno proizvoljno. Pre nego što se donese odluka o upotrebi, obavezno se sprovode temeljne obaveštajne operacije, uključujući nadgledanje dronovima i procene broja civila u zoni udara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

A za Maru - zlatnik! Najbolja je u svojoj klasi!
Srbija

A za Maru - zlatnik! Najbolja je u svojoj klasi!

Apsolutni šampion 57. Međunardnog poljoprivrednog sajma u Svilajncu je krava muzara Mara! Mara je ljubimica Aleksandra Jeremića iz sela Vojska, a u konkurenciji 70 grla simentalske rase goveda bila je najbolja!

11.09.2024

18:35