• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.10.2024

08:45

Nema kontrole! Bajden besan na Netanjahua! Telefonski razgovor se završio vikanjem i pretnjama!

EPA

Vesti

Nema kontrole! Bajden besan na Netanjahua! Telefonski razgovor se završio vikanjem i pretnjama!

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden sve više priznaje da nije u mogućnosti da utiče na vojno ponašanje Izraela, izvestio je u sredu Politiko, pozivajući se na dva neimenovana zvaničnika Bele kuće.

Bajden i njegovi saradnici bili su "više puta frustrirani" izraelskim ratom u Gazi, posebno velikim brojem poginulih među palestinskim civilima, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ignorisao savet SAD.

- Kako se njegov uticaj na Netanijahua smanjivao, predsednikov gnev je rastao - piše Politico.

U njemu se pozivaju neimenovani zvaničnici koji su rekli da su se telefonski razgovori između Bajdena i Netanijahua „sve više pretvarali u vikanje mečeva“.

Ova dinamika ilustruje „priznanje“ da Bajden možda neće biti u stanju da spreči „regionalni rat“ na Bliskom istoku, navodi časopis.

Ovo je primoralo Bajdena da se zadovolji sa „ograničavanjem odgovora Izraela umesto da ga potpuno obeshrabruje“.

Foto: Reuters

 

Izveštaj je izašao dan nakon što je Izrael pokrenuo kopnene napade protiv Hezbolaha u južnom Libanu.

Operacija, zajedno sa intenzivnim vazdušnim napadima, ima za cilj zaustavljanje prekograničnih raketnih i minobacačkih napada Hezbolaha, saopštila je ID.

Iran je u sredu ispalio skoro 200 projektila na Izrael, insistirajući da odgovara na „genocid“ u Gazi i Libanu, kao i na ubistva visokih ličnosti „palestinskog otpora“ , uključujući političkog šefa Hamasa Ismaila Hanija i lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

SAD su izrazile podršku pravu Izraela da se brani, istovremeno ga pozivajući da pokaže uzdržanost u odmazdi Iranu, Hamasu i Hezbolahu.

Bajden je prkosio pozivima propalestinskih grupa i nekih demokrata kod kuće da prestanu da snabdevaju Izrael oružjem, čak i nakon što su UN više puta optužile ID za neselektivne napade na civile.

Foto: EPA

 

U međuvremenu, pokušaji Vašingtona da posreduje u prekidu vatre između Izraela i Gaze su propali.

Politiko je prvobitno izvestio da su SAD tiho odobrile vojnu kampanju Izraela u Libanu, uprkos javnom pozivu jevrejskoj državi da traži prekid vatre sa Hezbolahom.

U svom naknadnom izveštaju u sredu, međutim, Politiko je tvrdio da Izrael nije unapred upozorio SAD o „specifičnostima“ svojih udara, što je navodno razbesnelo Belu kuću.

Bajden je u sredu rekao novinarima da neće podržati izraelske udare na iranska nuklearna mesta.

Izrael nije otkrio prirodu ili obim svoje planirane odmazde, ali neki tvrdolinijaši, uključujući bivšeg premijera Naftalija Beneta, pozvali su vladu da cilja iranski nuklearni program.

Rusija je oštro kritikovala pristup Vašingtona Bliskom istoku. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da to pokazuje „nesposobnost SAD da reše krize“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)
Live TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)

Nebojša Zelenović, predstavnik opozicije i kopredsednik stranke "Zajedno", rekao je da treba stupiti u generalni štrajk i da treba sve da stane, na taj način pozivajuću na haos i rušenje svega onoga za šta se Vučić gotovo deceniju i po bori. O tome su u Info jutru govorili prof. Goran Puzić i predsednik centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, Zoran Spasić.

03.10.2024

10:25

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija