• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.10.2024

09:15

Otvoreno više frontova? Pogođen glavni grad Sirije, ima poginulih, među njima i deca!

Twitter video printscreen

Vesti

Otvoreno više frontova? Pogođen glavni grad Sirije, ima poginulih, među njima i deca!

Podeli vest

Izrael je u sredu istupio na više frontova, vršeći kopneni upad u Liban protiv Hezbolaha u kojem je poginulo osam izraelskih vojnika i izvodeći udare u Gazi u kojima je ubijeno na desetine, uključujući decu, ali i napad na Damask.

Najnovije akcije na više frontova izazvale su strahove od šireg sukoba koji bi mogao privući Iran, kao i Sjedinjene Države, koje su požurile sa vojnim sredstvima u region u znak podrške Izraelu.

U međuvremenu, sirijska državna novinska agencija SANA saopštila je da je izraelski vazdušni napad pogodio stambenu zgradu u Damasku u sredu uveče, pri čemu su tri osobe poginule, a najmanje tri su ranjene.

Novinar Asošiejted presa na licu mesta rekao je da izgleda da je projektil gađao donji sprat četvorospratnice.

Pošto je Izrael obećao da će uzvratiti za napad iranskih balističkih raketa dan ranije, region se pripremio za dalju eskalaciju.

 

Foto: printscreen

 

U Gazi, gde skoro jednogodišnji rat koji je izazvao širenje sukoba besni bez kraja, izraelske kopnene i vazdušne operacije u drugom po veličini gradu Kan Iounisu na toj teritoriji ubile su najmanje 51 osobu, uključujući žene i decu, rekli su palestinski medicinski zvaničnici.

A u sredu kasno uveče, izraelski vazdušni napad pogodio je stambenu zgradu u blizini centra libanske prestonice, drugi put kada je Izrael pogodio centar Bejruta ove nedelje.

Najmanje šest osoba je poginulo, a sedam ranjeno u stambenoj četvrti Bašura.

Stanovnici su prijavili miris nalik na sumpor nakon napada, a libanska državna Nacionalna novinska agencija optužila je Izrael da koristi međunarodno zabranjene fosforne bombe.

Grupe za ljudska prava su u prošlosti optuživale Izrael da koristi zapaljive granate od belog fosfora na gradove i sela u južnom Libanu pogođenom sukobima.

Foto: Tanjug/AP

 

Višestruki udari su takođe prijavljeni u južnim predgrađima Bejruta u oblastima za koje je izraelska vojska izdala upozorenja o evakuaciji. Područje pogođeno u centralnom Bejrutu nije obuhvaćeno tim upozorenjima.

Iran, koji podržava i Hezbolah i militante Hamasa koji upravljaju Pojasom Gaze, lansirao je desetine projektila na Izrael u utorak uveče, što je još jedna eskalacija u ciklusu griz za kotom koji gura Bliski istok bliže regionalnom ratu. Izrael je upozorio da će napad imati „reperkusije“.

Izraelska vojska saopštila je da je sedam vojnika ubijeno u dva napada Hezbolaha u sredu u južnom Libanu, bez detaljnijeg objašnjenja.

Smrt je usledila nakon ranije objave o prvoj izraelskoj borbi u Libanu od početka upada - 22-godišnjeg kapetana u brigadi komandosa. Još sedam vojnika je ranjeno.

Zajedno, smrti objavljene uoči Roš Hašane, jevrejske nove godine, bile su neke od najvećih žrtava koje su izraelske snage pretrpele u poslednjih nekoliko meseci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Iran svestan da može sve izgubiti u direktnom ratu sa Izraelom i SAD, ali je odlučio da rizikuje! Naprosto, prisiljen je na akciju!
Prognoze nisu dobre!

Iran svestan da može sve izgubiti u direktnom ratu sa Izraelom i SAD, ali je odlučio da rizikuje! Naprosto, prisiljen je na akciju!

Sa iranskim ispaljivanjem oko 180 balističkih projektila na Izrael preko noći, Posle iranskog raketiranja Izraela kada je na jevrejsku državu lansirano više stotina projktila Bliski istok je ponovo na ivici pogubnog regionalnog rata. Tim prfe jer je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odmah je obećao da će uzvratiti za napad. On je to nazvao "velikom greškom" koju će Iran "platiti".

02.10.2024

19:40

sledeća vest

Vesti

TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)
Live TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)

Nebojša Zelenović, predstavnik opozicije i kopredsednik stranke "Zajedno", rekao je da treba stupiti u generalni štrajk i da treba sve da stane, na taj način pozivajuću na haos i rušenje svega onoga za šta se Vučić gotovo deceniju i po bori. O tome su u Info jutru govorili prof. Goran Puzić i predsednik centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, Zoran Spasić.

03.10.2024

10:25

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija