• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.10.2024

22:00

Stravične vesti iz Rusije! "Predugo smo čekali, vreme je..." Moskva radikalno promenila strategiju, ko preživi, pričaće!

Shutterstock, Reuters

Vesti

Stravične vesti iz Rusije! "Predugo smo čekali, vreme je..." Moskva radikalno promenila strategiju, ko preživi, pričaće!

Podeli vest

Ruska nuklearna doktrina bila je nepromišljena, i potrebno ju je stvarno promeniti, izjavio je za RIA Novosti naučni rukovodilac Fakulteta za svetsku ekonomiju i svetsku politiku na Nacionalnom istraživačkom univerzitetu Visoke škole ekonomije (NIU VŠE), Sergej Karaganov.

- Predugo smo čekali. Imali smo nepromišljenu, neodgovornu nuklearnu doktrinu. Jasno je da napadi na teritoriju Rusije, naše građane, naše vojne arsenale i naše Oružane snage moraju biti razlog za upotrebu nuklearnog oružja. Sada idemo u pravom smeru, iako sa velikim zakašnjenjem, jer smo ušli u specijalnu vojnu operaciju, a nismo uključili naš najvažniji resurs – nuklearni. Postupili smo neodgovorno i nepromišljeno, a sada se vraćamo zdravom razumu - rekao je Karaganov.

Prema njegovim rečima, ovo se ne odnosi samo na sukob sa Zapadom u Ukrajini.

- Svet je sada ušao u oštar period dugotrajnih kriza i ratova, povezanih s preuređivanjem svetskog sistema. Ako ovaj instrument ne bude funkcionisao, osuđeni smo na niz ratova, a zatim na veliki rat - naglasio je Karaganov.

Ranije, u junu 2023. godine, Karaganov je u svom članku za časopis Rusija u globalnoj politici izjavio da je prag za upotrebu nuklearnog oružja u ruskoj doktrini „nerazumno visoko postavljen“. Prema njegovom mišljenju, agresivnost zapadnih elita raste, i on ne vidi drugi način da ih probudi u smislu samoodržanja osim jačanja nuklearnog odvraćanja.

Karaganov je takođe moderirao plenarnu sesiju Peterburškog ekonomskog foruma u junu 2024. godine, kojoj je prisustvovao predsednik Rusije, Vladimir Putin. Tokom plenarne sednice, on je više puta pokrenuo temu upotrebe nuklearnog oružja protiv Ukrajine i Zapada. Na primer, govorio je o tome da se sukob u Ukrajini neće moći okončati bez „ubrzanog kretanja ka nuklearnoj eskalaciji“ i da bi to pomoglo „da se spasi veliki broj života“. Takođe je naglasio da, iako možda još uvek nije vreme za kretanje ka nuklearnoj eskalaciji, „ipak, treba kretati u tom pravcu“.

Putin je, s druge strane, odgovorio da polazi od toga da svet nikada neće stići do nuklearnih raketnih udara i da Rusiji za to nema potrebe, te da Moskva ne zvecka nuklearnim oružjem. Ipak, tada nije isključio mogućnost promena u ruskoj nuklearnoj doktrini.

U septembru ove godine, na godišnjoj sednici stalnog saveta Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju, Putin je predložio snižavanje nuklearnog praga. Predsednik je izjavio da Rusija zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje u slučaju agresije, uključujući i ako protivnik, koristeći konvencionalno oružje, stvara kritičnu pretnju suverenitetu. Predložio je da se agresija od strane nenuklearne države, uz učešće nuklearne, smatra njihovim zajedničkim napadom na Rusiju. Takođe, predsednik je predložio dopunu doktrine klauzulom koja bi omogućila Moskvi da upotrebi nuklearno oružje u slučaju agresije na Belorusiju kao člana Savezne države.

Predsednik je objasnio da je neophodnost promene nuklearne doktrine uslovljena potrebom da se predvidi situacija i prilagodi ovaj dokument strateškog planiranja sadašnjim realnostima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Čestitka predsednika Vučića pripadnicima 63. padobranske brigade: Uvek ste ispoljavali visok nivo pripadnosti svojoj vojsci i svom narodu!
Politika

Čestitka predsednika Vučića pripadnicima 63. padobranske brigade: Uvek ste ispoljavali visok nivo pripadnosti svojoj vojsci i svom narodu!

Vojna svečanost povodom Dana 63. padobranske brigade i 80 godina od njenog osnivanja, Dana vojnih padobranaca održana je danas na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu, a kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ukazom predsednika Republike Aleksandra Vučića jedinici je dodeljen Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena 63. padobranskoj brigadi, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i izvršavanju bezbednosnih zadataka.

13.10.2024

18:41

TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)
Live TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)

Situacija na Bliskom istoku se ne smiruje, ratu u Ukrajini se ne nazire kraj, a svet strahuje od globalnog sukoba. Da li će doći do eskalacije koja će prerasti novi svetski rat? Na ovo pitanje su, tokom gostovanja u "Info danu", odgovorali politički filozof Dragoljub Kojčić, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i akademik profesor dr Dragan Radenović.

13.10.2024

18:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka