• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.10.2024

10:40

Ukrajina će proći najgore! Pao dogovor Trampa i Orbana?! Lider Mađarske ima specijalan zadatak, Zapad panično histeriše!

Shuterstock/epa

Vesti

Ukrajina će proći najgore! Pao dogovor Trampa i Orbana?! Lider Mađarske ima specijalan zadatak, Zapad panično histeriše!

Podeli vest

Premijer Mađarske Viktor Orban planira da blokira plan Evropske unije za pomoć Ukrajini kako bi podržao kandidaturu Donalda Trampa na predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Reč je o planu prema kojem bi EU, SAD i druge zemlje članice G7 dale Ukrajini zajam od 50 milijardi dolara. Ovaj novac bi bio prikupljen iz prihoda ostvarenog od zamrznute ruske imovine, koja se uglavnom nalazi u Evropi.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena predložila je da se promeni ključno pravilo koje nalaže da se unutar EU svakih šest meseci razmatraju sankcije protiv Rusije i osoba bliskih vlastima u Moskvi. Bajdenov predlog je da se ovaj period produži na tri godine, čime bi se osiguralo da ruska imovina ostane pod kontrolom evropskih zemalja. Time bi Ukrajina dobila mogućnost da vraća 50 milijardi dolara zajma.

Međutim, Orban odbija da prihvati ovaj predlog, barem do završetka predsedničkih izbora u SAD-u u novembru. Prema pravilima EU, svih 27 država članica mora odobriti svaki predlog, posebno ako se odnosi na promenu internih pravila, kako bi on mogao stupiti na snagu.

Orbanova strategija direktno je povezana s Trampovim planovima da smanji, a možda i potpuno zaustavi isplatu finansijske pomoći Ukrajini od strane SAD-a.

Vlade zemalja članica EU strahuju od mogućeg scenarija u kojem bi neka od država, gde se nalazi zamrznuta ruska imovina, odlučila da je vrati Kremlju. U tom slučaju, teret vraćanja zajma pao bi na budžete evropskih zemalja.

Iz SAD-a poručuju da, ako ovo pravilo ne bude promenjeno, Vašington može u potpunosti odustati od plana, što je gotovo sigurno ako proces bude odložen i ako Tramp pobedi na izborima u novembru.

Kao rezultat toga, troškovi ovog plana za EU bi se povećali, a evropske zemlje bi morale da pokriju deo koji je trebalo da snose SAD. Analitičari upozoravaju da bi Orbanovo odugovlačenje i blokiranje moglo koštati građane EU milijarde dolara u narednim godinama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)
Live TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)

Situacija na Bliskom istoku se ne smiruje, ratu u Ukrajini se ne nazire kraj, a svet strahuje od globalnog sukoba. Da li će doći do eskalacije koja će prerasti novi svetski rat? Na ovo pitanje su, tokom gostovanja u "Info danu", odgovorali politički filozof Dragoljub Kojčić, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i akademik profesor dr Dragan Radenović.

13.10.2024

18:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka