• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: tanjug

20.10.2024

22:32

Rezultati predsedničkih izbora u Moldaviji! Građani rekli "ne" Evropskoj uniji!

Pixabay

Vesti

Rezultati predsedničkih izbora u Moldaviji! Građani rekli "ne" Evropskoj uniji!

Podeli vest

Građani Moldavije na referendumu nisu glasali za ulazak republike u EU. Nakon obrade 30 odsto glasačkih listića, 56 odsto je bilo "protiv", dok je 43 odsto glasalo "za", saopštila je Centralna izborna komisija.

Danas, zajedno sa referendumom o stupanju Moldavije u EU, održani su i predsednički izbori. Prema preliminarnim podacima, aktuelna predsednica Maja Sandu vodi sa 33 odsto glasova, nakon obrađenih 14 odsto biračkih listića.

Na drugom mestu našao se bivši državni tužilac Aleksandar Stojanoglo sa 30 odsto podrške. Lider Naše stranke Renato Usati zatvara prvu trojku sa 15 odsto glasova.

Paralelno s izborima držan je i referendum na kome su građani trebali da odgovore na pitanje: „Da li podržavate promenu Ustava kako bi Republika Moldavija ušla u Evropsku uniju?“.

U slučaju uspeha referenduma, preambula Ustava će biti dopunjena rečima „potvrđivanje evropskog identiteta naroda Republike Moldavije i nepovratnosti evropskog kursa Republike Moldavije, proglašavajući integraciju u Evropsku uniju kao strateški cilj Republike Moldavije“.

Osnovni zakon će takođe biti dopunjen novim odeljkom gde će se govoriti da će pristupanje Moldavije osnivačkim sporazumima EU biti utvrđeno parlamentarnim zakonom. Ovi ugovori i pravni akti „imaće prednost nad bilo kojim protivrečnim odredbama domaćeg zakona“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)
Live TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)

Jahja Sinvar, vođa Hamasa, ubijen je u u Gazi pre nekoliko dana, a nedavno je i pokušan napad dronom na privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako će ovo uticati na tok sukoba na teritoriji Izraela komentarisali su analitičar profesor dr Miloš Laban i inženjer telekomunikacija Avram Izrael tokom gostovanja u "Info jutru".

20.10.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!
Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!

Ove godine su kazandžije i lampeci za pečenje rakije posebno traženi, jer je šljiva u čačanskom kraju dobro rodila. Kolika je potražnja svedoče i liste čekanja, kod malobrojnih koji se ovim poslom još bave.

20.10.2024

17:27