• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.10.2024

07:10

(VIDEO) Šta se zapravo dogodilo u Turskoj?! Pojavili se sumnjivi detalji terorističkog napada: Znali su tačno gde ulaze...

Printscreen X

Vesti

(VIDEO) Šta se zapravo dogodilo u Turskoj?! Pojavili se sumnjivi detalji terorističkog napada: Znali su tačno gde ulaze...

Podeli vest

Napad na postrojenje aerokosmičke kompanije TUSAŞ u Ankari očigledno je bio pažljivo isplaniran, a napadači su unapred procenili objekat i znali gde se nalaze ulazi i izlazi, izjavio je za RIA Novosti stručnjak za bezbednost i član rukovodstva Demokratske partije (DP) Turske Mustafa Begurdžu.

Stručnjak koji je analizirao snimke sigurnosnih kamera primetio je da su napadači očigledno namerno izveli napad u 15:20, neposredno nakon završetka jutarnje smene, koja traje od 8 ujutru do 15 časova.

- Ušli su u zgradu zajedno sa zaposlenima koji su bili u šoku i panici, i počeli su da pucaju po ulazu, ne birajući ciljeve. Jedan napadač je imao dugorcevno oružje sa kratkim kundakom, dok je drugi imao dugorcevno sa dugim kundakom. Izgleda da su prvo ubili i ranili članove obezbeđenja, a zatim i zaposlene, što jasno ukazuje da je ovo bio tipičan teroristički napad - rekao je Begurdžu.

Podsetio je na teroristički napad prošlog oktobra u centru Ankare, ispred zgrade parlamenta, kada su pripadnici Radničke partije Kurdistana (RPK) primenili sličnu taktiku — prvo eksplozija, zatim pokušaj ulaska u zgradu. Takođe je istakao rastući broj terorističkih napada koje sprovode verski radikali.

- Verovatno su teroristi sproveli preliminarnu izviđačku misiju objekta, s obzirom na to da se radi o proizvodnim pogonima površine četiri miliona kvadratnih metara, što je četvrto najveće postrojenje te vrste u svetu. Postoji oko osam ulaza, pa su napadači prvo aktivirali eksplozivnu napravu, a zatim pokušali da uđu sa dugorcevnim oružjem, rančevima i municijom - zaključio je stručnjak za bezbednost.

Prema mišljenju eksperta, ovaj napad je ukazao na ranjivosti u bezbednosnim merama i obaveštajnim aktivnostima na objektu.

Eksplozija je odjeknula u sredu u oblasti Kahramankazan u Ankari, ispred zgrade turske korporacije TUSAŞ, proizvođača vojnih aviona i kosmičke opreme. Nakon eksplozije usledila je pucnjava. Dva napadača su likvidirana od strane organa reda, a tužilaštvo Ankare započelo je istragu terorističkog napada. U napadu je poginulo pet osoba, a 22 su ranjene. Turske vlasti sumnjaju da su za napad odgovorni pripadnici Radničke partije Kurdistana (RPK), zabranjene terorističke organizacije u Turskoj, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Turske, Ali Jerlikaja.

Kompanija TUSAŞ bavi se razvojem turskog lovca pete generacije Kaan, bespilotnih letelica Anka, kao i modernizacijom lovaca F-16. Osim proizvodnog centra, u tom području se nalazi i centar za ispitivanje svemirskih letelica i satelita USET.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija