• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.10.2024

11:10

(VIDEO) Kakav spektakl u Njujorku! Scene sa mitinga obišle svet: Tramp i njegove pristalice napravili šou za pamćenje!

Tanjug/AP

Vesti

(VIDEO) Kakav spektakl u Njujorku! Scene sa mitinga obišle svet: Tramp i njegove pristalice napravili šou za pamćenje!

Podeli vest

Republikanski kandidat za predsednika SAD, Donald Tramp, održao je u nedelju predizborni miting u Medison skver gardenu u Njujorku, poznatom mestu za košarkaške utakmice i koncerte.

Skup, koji je bio obojen nizom kontroverznih izjava Trampovih saveznika, poslužio je kao završna prilika za iznošenje argumenata protiv njegove protivkandidatkinje, Kamale Haris, uprkos tome što je savezna država Njujork poslednji put podržala republikanskog kandidata još 1984. godine.

„Da li vam je bolje nego pre četiri godine?”

Tramp je svoj govor otvorio pitanjem: „Da li vam je sada bolje nego pre četiri godine?” Na to je publika odgovorila povicima: „Ne!” Tokom svog obraćanja, Tramp je obećao da će, ukoliko pobedi na izborima zakazanim za 5. novembar, zaustaviti „invaziju kriminalaca koji dolaze u našu zemlju”, nazivajući Kamalu Haris „osobom s vrlo niskim kvocijentom inteligencije”.

Foto: Tanjug/AP

Donald i Melanija Tramp

Tramp je takođe najavio da bi, u slučaju pobede, dao slobodu delovanja Robertu F. Kenediju mlađem, bivšem nezavisnom predsedničkom kandidatu i jednom od vodećih zagovornika teorija zavere o vakcinama, da se posveti pitanjima zdravstva, hrane i lekova.

Kontroverzni uvodni govori Trampovih saveznika

Među najmanje 20 uvodnih govornika našli su se bivši profesionalni rvač Hulk Hogan, bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani i Trampovi sinovi Erik i Don Junior. Neki od govornika koristili su rasistički i jezik mržnje kako bi zagrejali publiku.

Rudi Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka i lični advokat Donalda Trampa, izneo je lažnu tvrdnju da je Kamala Haris „na strani terorista” u izraelsko-palestinskom sukobu i da želi da dovede Palestince u SAD.

Komičar Toni Hinčklif koristio je grube izraze, šaleći se da Latinoamerikanci „vole da prave decu”, a karipsku teritoriju SAD, Portoriko, nazvao je „plutajućim ostrvom smeća”. Portorikanski pevač Riki Martin podelio je isječak Hinčklifovog govora na svom Instagramu, uz poruku na španskom jeziku: „Ovako oni misle o nama.”

Portorikanci kao američki državljani

Portorikanci su državljani SAD-a, ali oni koji žive na ostrvu nemaju pravo glasa na američkim opštim izborima.

Foto: Tanjug/AP

Dena Vajt

Međutim, milioni Portorikanaca koji su se preselili na kopno SAD mogu da glasaju, a mnogi od njih žive u Pensilvaniji. Ranije tog dana, Kamala Haris posetila je portorikanski restoran u Filadelfiji, Pensilvanija, kako bi ohrabrila ljude da glasaju, i objavila je video na društvenim mrežama u kojem obećava da će kao predsednica „ulagati u budućnost Portorika.”

Ilon Mask: Podrška Trampu i obećanje o smanjenju saveznog budžeta

Američki milijarder Ilon Mask, koji podržava Trampovu kandidaturu za ponovni izbor, pojavio se na sceni i dočekan je uzvicima „Ilon!” Mask, za koga je Tramp najavio da bi ga imenovao za vođu nove vladine komisije za efikasnost, izjavio je da bi savezni budžet mogao biti smanjen za „najmanje” 2 triliona dolara. U fiskalnoj 2024. godini, koja se završila 30. septembra, američki budžet premašio je 6,75 triliona dolara.

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

Tramp najavio strožu imigracionu politiku i poreznu podršku negovateljima

Tokom mitinga, Tramp je dobio ovacije publike zbog oštrog stava prema migrantima. Obećao je da će zabraniti gradove-utočišta i pozvati se na zakon o stranim neprijateljima iz 1798. godine kako bi deportovao imigrante sa kriminalnim dosijeima. Pored toga, najavio je novu politiku dodele poreskih kredita za negovatelje koji brinu o roditeljima ili voljenim osobama.

Trampov tim tvrdi da je događaj bio rasprodat

Trampov tim saopštilo je da je nedeljni miting u areni sa 19.500 sedišta, čije iznajmljivanje može koštati više od milion dolara, bio rasprodat. Ulaznice su bile besplatne i deljene po principu „ko prvi dođe, prvi dobije.”


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji! Vulin nakon BRIKS-a poručio: To Moskva veoma ceni!
Politika

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji! Vulin nakon BRIKS-a poručio: To Moskva veoma ceni!

Srbija je jedina zemlja u Evropi, zahvaljujući predsedniku Vučiću na prvom mestu, koja nije uvela sankcije Rusiji. To ceni Moskva, naravno i u ekonomskom i političkom smislu, ali na prvom mestu u istorijskom smislu, da istorija nije samo mrtvo slovo, da bliskost naroda nije samo priča iz bajki nego da to zaista postoji, poručio je potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vulin, koji je predvodio delegaciju Srbije na samitu BRIKS-a u Kazanju.

28.10.2024

11:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija