• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.10.2024

06:40

Tramp ili Kamala?! Spektakl na Informer TV! Vukelić: Pratimo najtešnju izbornu trku u istoriji SAD!

Reuters/Nikola Babić

Vesti

Tramp ili Kamala?! Spektakl na Informer TV! Vukelić: Pratimo najtešnju izbornu trku u istoriji SAD!

Podeli vest

Politički analitičar i novinar Dejan Vukelić, od večeras od 20 sati na Informer televiziji vodiće emisiju "Američki izbori - ekskluzivni specijal" koja će našim gledaocima približiti predsedničku trku u SAD. Tim povodom razgovarali smo sa kolegom Vukelićem.

1. Koji su ključni izazovi s kojima se suočavate u pripremi i vođenju emisije o američkim izborima?

- To da ljudima na pravi način objasnimo kako izgleda američki izborni sistem, koji je dosta komplikovan u poređenju sa našim, da bi ljudi shvatili šta znači pobediti u Americi na izborima. To ne znači dobiti najveći broj glasova, imali smo slučaj da je Hilari Klinton dobila u ukupnom zbiru dobila više glasova od Donalda Trampa, a on je pobedio, zbog specifičnog izbornog sistema. I to je jedna od stvari koju ćemo objasniti već u prvoj emisiji - rekao je Vukelić.

2. Kako se pripremate za praćenje i analizu američke političke scene, s obzirom na njenu složenost i dinamiku?

- Konsultujem se sa nekim ljudima koji žive i živeli su u Americi, i bave se američkom politikom, poznajem dosta njih. Pratim američke medije, obe strane, mediji su tamo jasno polarizovani, podržavaju jednog ili drugog kandidata. Uvek se trka svede na dva kandidata, retko kad ima treći. Pratim i jedne i druge medije da bih mogao da steknem objektivnu sliku. Nemam nameru da izbore predstavim na navijački način. Imam svoje mišljenje, šta bi bilo bolje za Srbiju, neću se libiti da ga kažem, ali trudiću se da predstavim i jednu i drugu stranu  sa svim prednostima i manam - navodi on.

Foto: Foto: Nikola Babić

 

3. Kako ćete osigurati nepristrasno i objektivno izveštavanje o kandidatima i njihovim kampanjama?

- Pošteno i objektivno ću izneti sve uglove priče. To je najbolja vrsta novinarstva, da ljudima kažete sve strane istine - kaže Vukelić.

4. Koji su najvažniji trenuci ili događaji koje očekujete do izborne noći?

- Debata više neće biti.  Ova kampanja je nepredvidiva, obiluje događajima koji se nisu dešavali, imali smo dva pokušaja atentata na Donalda Tramp, pri čemu je u jednom povređen. Nisam siguran da do izbora možemo da isključimo da se nešto slično neće desiti. Karakteristično za američku politiku da oni u finišu izborne trke da plasiraju ključnu stvar kada je reč o onome što oni zovu "smear campaign", kampanja blaćenja protivnika, ne bi me čudilo da ispliva neki podatak, informacija, fotografija, snimak koji može da kompromituje jednog od kandidata. Vrlo je važan momenat, ako se takva informacija plasira u finišu kampanje, kandidat koji je žrtva nema vremena da se odbrani, i biračima u glavi ostaje ta informacija, a ne demanti - izjavio je Vukelić.

Foto: Foto: Nikola Babić

 

5. Kako mislite da će rezultati ovih izbora uticati na globalnu politiku, a posebno na odnose između SAD-a i naše zemlje?

- Američki izbori praktično su globalni izbori. Ne postoji zemlja u svetu koja nije zainteresovana za ishod tih izbora. Oni će uticati i na naš region, i na Srbiju. Naša vlast je svojom diplomatijom dovela Srbiju u dosta dobru poziciju, mi smo izgradili odnose i sa jednom i sa drugom stranom u Americi. Tramp je bio predsednik, on se takmiči za drugi mandat, Harisova je potpredsednica, možemo reći da se neki način bori za drugi mandat. Ako posmatramo te dve grupe, možda smo imali bolju poziciju dok je Tramp bio predsednik, ali poznajući način kako vodimo spoljnu politiku već duži niz godina, trudimo se da ništa ne prepuštamo slučaju i da se obezbedimo na vreme, takva je naša politika gledano - mi smo suverena zemlja koja štiti svoje interese i traži svoje saveznike na svim stranama. Mislim da smo obezbedili dosta dobru poziciju ko god da pobedi na tim izborima - kaže naš kolega i dodaje:

- Donald Tramp gradi kampanju na rečenici da će u roku od 24-48 sati zaustaviti rat u Ukrajini, to je njegov adut. Nisam siguran da je Tramp odvojen toliko od onoga što mi zovemo američka duboka država, da bi mogao u tako kratkom periodu zaustavi to. Ipak, verujem da ukoliko bi on pobedio da bi to ubrzalo završetak rata u Ukrajini, i generalno smirivanje tenzija u celom svetu.

6. Lične prognoze, Tramp ili Kamala?

- U ovom trenutku ne mogu to da kažem. Ovo je najtešnja izborna trka u istoriji američkih izbora. Mislim da će odlučivati i hiljade glasova, ne bih se usudio da to prognoziram. Moj predosećaj govori mi da bi Donald Tramp mogao da pobedi na izborima, što opet ne znači da će to tako lako biti proglašeno. Verujem da će Tramp dobiti više glasova i u zbiru i u elektorskim glasovima. Bojim se da može da dođe do optužbi za krađu.... Vidimo se večeras uživo od 20h do 21h sa gostima, sa zanimljivim grafikama, sa uključenjima Andree Veskov direktno iz SAD, biće šaroliko, trudićemo se da približimo našim ljudima njihov izborni sistem, ko su kandidati, šta je suština njihovih politika, pa će gledaoci imati priliku da sami donesu sud šta je bolje za nas - zaključuje Vukelić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija