• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: Informer

19.04.2023

17:59

MNOGE ŽENE U SRBIJI PATE OD OVOG SINDROMA A DA NISU NI SVESNE! Psihološkinja otkriva kako da prepoznamo da smo postale Zvončice!

PIXELS/PRIVATNA ARHIVA

Live TV

MNOGE ŽENE U SRBIJI PATE OD OVOG SINDROMA A DA NISU NI SVESNE! Psihološkinja otkriva kako da prepoznamo da smo postale Zvončice!

Podeli vest

U jednoj od ranijih emisija bilo je reči o sindromu Petar Pan. Ovoga puta govorimo o sindromu Zvončica koji je vrlo sličan, ali je vezan isključivo za žene.

 

Ljudi u odraslom dobu koji pate od sindroma Petar Pan karakterišu se kao dečaci i mamini sinovi.  Slično tome, devojke i žene koje su bile mezimice svojih roditelja ponekad mogu patiti od sindroma Zvončica. Ovakva žena često je jako uspešna u svojoj karijeri.  To su šarmantne devojke, sklone koketiranju, ali imaju strogo zacrtanje ciljeve. Idu samo za svojim potrebama i često ovakve žene postaju lideri.

Foto: Pixabay

 

- Međutim, kada njihovi ciljevi nisu ispunjeni onda mogu da budu jako neprijatne, da se izlažu konfliktu, i budu arogantne.  Sebe jako uzdižu tako što podcenjuju okolinu i njima niko ne može da izađe na crtu - rekla je psihološkinja Jovana Stojković.

Sindrom Zvončica isključivo se odnosi na osobe ženskog pola. Kada ih posmatrate, one će delovati da su pune sebe, imaće dobar vokabular, uspešne žene... Međutim, unutar njih je jedno veliko nezadovoljstvo. One su besne, izuzetno tužne, neispunjene...  Sve to dolazi iz njihove primarne porodice.  Naučene su da za ljubav treba da se bore, da se ljubav ne dobija i zato one imaju visoke ciljeve. Moraju uvek biti perfektne, najbolje  jer veruju da će samo tako dobiti poštovanje drugih i steći samopoštovanje.

Foto: Pixabay

 

Do treće godine života formiraju se unutrašnji obrasci, odnosno afektivni obrasci vezivanja kod svakog deteta. Zato je veoma bitno da roditelji u prve dve godine budu privrženi detetu i da zadovoljavaju njegove potrebe. Važno je da prepoznaju šta je ono što je detetu potrebno i da budu sigurna baza. Međutim, kod dece koja će u budućnosti imati sindrom Zvončice, roditelji su bili prezahtevni, kruti,  imali su rigidne granice, moralo je da bude samo po njihovom i ta devojčica je morala ceo život da se bori i dokazuje.  Skloni su da minimiziraju uspeh svog deteta, ali su zato veoma kritički nastrojeni njemu.  Jako često je u takvim porodicama devojčica bila kažnjavana. Govorimo o rigidnim, hladnim roditeljima i zapravo se tada razvoja izbegavajući tip atačmenta.

Foto: Pixabay

 

-Takve žene koje imaju izbegavajući tip atačmenta teško se vezuju za svoje partnere, jako teško ostvaruju prijateljstva i one takođe postaju hladne.  Uglavnom su fokusirane samo na jednu stvar, a to je često posao. Kroz posao gledaju svoj uspeh.  Kada dođu u situaciju da su ugrožene,  one će biti te koje će prve prekinuti radni odnos ili vezu samo da bi imale taj osećaj da niko njih nije otpustio ili ostavio.  Ovakve žene zapravo se jako plaše napuštenosti i samoće - zaključila je Jovana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MK

pre 11 meseci

". ..izbegavajući tip atačmenta...." Šta to beše lepi srpski jezik?!

DAVIDSON ALBERT

pre 9 meseci

Pozdrav svima, svima onima kojih se to možda tiče, ovdje sam da podijelim opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio svoju financijsku slobodu od g. Davidsona Alberta. Dobio sam njegov kontakt od kolege na poslu i pokušao sam s njim, uvijek ću mu biti zahvalan što mi je pomogao da dobijem osigurani zajam kojim sam riješio svoje financijske probleme. Ako ste zainteresirani za dobivanje kredita, možete ga kontaktirati putem e-pošte: davidsonalbertloan@gmail.com

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija