• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

23.02.2023

11:05

Ove biljke su spas za alergijske reakcije – smanjuju svrab, crvenilo, osip i otok

Pixels Studio

Live TV

Ove biljke su spas za alergijske reakcije – smanjuju svrab, crvenilo, osip i otok

Podeli vest

Skoro da ne postoji osoba koja makar jednom u životu nije osetila neku alergijsku reakciju. Stručnjaci kažu da alergije pogađaju milione ljudi tokom godine, a simptomi, kao i sve ono što izaziva ovaj problem, mogu biti različiti.

 

Najteži i najopasniji oblik alergijske reakcije je anafilaktički šok, kod kojeg je potreban nadzor lekara, dok one površinske promene nekada mogu da se reše uz pomoć prirode. Diplomirana kozmetičarka i fitoterapeutkinja Tatjana Čopa otkriva koje biljke smanjuju svrab, crvenilo, osip i otok.

Zašto dolazi do alergijske reakcije?

- Alergija je odgovor imunog sistema na neku supstancu, odnosno alergen. Alergiju mogu da izazovu razne namirnice, lekovi, kozmetički proizvodi, aditivi u namirnicama koje svakodnevno jedemo, životinjska dlaka, prašina, polen... Treba napomenuti da alergije nisu ispitane do kraja i mnogo je teško utvrditi uzrok tih reakcija. Alergije se često vezuju za psihosomatiku. Usled neke emocionalne razdražljivosti ili stresa, dešava se da dođe do alergijskih reakcija na površini kože.

Foto: Shutterstock

 

Koje sve alergije postoje?

- Najpoznatije alergije su koprivnjača, neurodermatitis, ekcem odnosno atopijski dermatitis, kao i alergija na UV zrake koja se najčešće aktivira tokom letnjih meseci. Kada je reč o neurodermatitisu, njega karakterišu crvene promene na koži koje često svrbe, a kada se upale osoba ima osećaj žarenja. Ista je situacija i kod koprivnjače. Često se dešava da osobe nakon konzumiranja ribe, morskih plodova, jagoda i nekih lekova mogu da dobiju koprivnjaču. U tim slučajevima se koriste antihelmintici koji smanjuju lučenje histaminina koji ustvari dovodi do alergijske reakcije na koži. Kod ekcema nema pravila – pojavljuje se kod beba, dece, kao i odraslih osoba. Osećaj je vrlo neprijatan, koža puca, peruta se, a nekada se stvaraju i rane. U tom slučaju je potrebno nadoknaditi masnoću. Preporuka je da se koristi prirodna kozmetika i biljna ulja. U obzir dolazi ulja od žutog noćurka, susama, nevena i to sve u kombinaciji sa uljem lavande, eukaliptusa, smilja. Sva ta ulja se preporučuju kada su u pitanju dermalne promene.

Foto: Pixabay

Koje lekovito bilje može da pomogne kod perifernih alergijskih reakcija?

- Koža treba da se leči spolja, ali i iznutra. Lekovito bilje koje može da pomogne kod alergijskih reakcija jesu prirodni čajevi poput koprive, maslačka, zove, peršuna, breze, bršljena, kamilice i majčine dušice. Neke od ovih biljaka su prirodni antihelmintici, dok druge pomažu u izbacivanju viška tečnosti iz organizma štoje veoma važno kod alergija. S druge strane, ove biljke služe i za smirenje jer osobe sklone alergijama su vrlo osetljive, često menjaju raspoloženje, nemirne su. Gel od aloja vere ima rashlađujuće dejsto, pa se preporučuje za sve periferne alergijske reakcije.

Foto: Shutterstock

 

Kako nastaje alergija na UV zrake i na koji način zaštititi kožu?

- Ne volim da kažem da postoji alergija na sunce. To je pre alergija koja se dešava usled spajanja UV zraka sa nekim sastojcima iz kozmetičkog proizvoda koji smo naneli na kožu, a koji je uglavnom hemijskog porekla. Postoje prirodna ulja koja mogu da štite od UV zraka – ulje od semena maline, konopljino ulje, zatim ulje šargarepe. Sva ova ulja u kombinaciji sa etarskim uljem lavande, koja deluje protivupalno, štite kožu od UV zraka.

Foto: Shutterstock

 

Koje bi bilo instant rešenje za alergijsku reakciju kod ujeda insekata?

- Biljka koja se pokazala delotvorno kod ujeda insekata jeste bokvica. Dovoljno je da opran list bokvice prislonite na mesto ujeda i ona će polako otkloniti otok. Možete da koristite i ulje od ove biljke. Kada govorimo o ujedu pčele ili pauka, treba biti oprezan. Kada su alergije u pitanju nikako se ne isključuje zvanična medicina. Alergijske reakcije poput gušenja ili oticanja jezika podrazumevaju hitan odlazak kod lekara. 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Peđa

pre 1 godinu

Antihistaminici! Koristi se npr presing, aa ne ivermektin...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija