• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.02.2021

07:11

MILAN NIKADA "POŠTENO" NIJE IZBACIO ZVEZDU! Prvo magla i novi meč, pa UEFA mafija! Šta će biti ovog puta? /VIDEO/

Crvena zvezda

MILAN NIKADA "POŠTENO" NIJE IZBACIO ZVEZDU! Prvo magla i novi meč, pa UEFA mafija! Šta će biti ovog puta? /VIDEO/

Podeli vest

Fudbaleri Crvene zvezde će narednog četrvtka, 18. februara, dočekati Milan u prvoj utakmici šesnaestine finala Lige Evrope, pa je to idealna prilika da se podsetimo prethodnih okršaja crveno-belih i "rosonera" koji su svakako bili epski

Zvezda i Milan su u istoriji odigrali dva dvomeča, prvi u Kupu šampiona u sezoni 1988/89, a drugi u poslednjem kolu kvalifikacija za ulazak u Ligu šampiona na leto 2006. godine.

Italijanski velikan je u oba navrata bio favorit, a to se neće promeniti ni u predstojećem dvomeču, jedina razlika će biti što će se ovog puta prva utakmica igrati u Beogradu, a revanš na "San Siru".

Sezona 1988/89

Crvenu zvezdu i Milan je te sezone žreb spojio već u osmini finala tadašnjeg Kupa šampiona, a posle nevišene drame je prolaz dalje ostvario Milan.

Prvi meč se igrao u Italiji, a on je zaršen bez pobednika, rezultatom 1:1. Zvezda je povela golom Dragana Stojkovića Piksija u 47. minutu, ali je odmah u prvom napadu posle toga Antonio Virdis postavio konačan rezultat.

Dve nedelje kasnije, na prepunoj "Marakani" je Zvezda totalno nadigrala "rosonere" imala igrača više i prednost od 50. minuta kada je Dejan Savićević zatresao mrežu gostiju. Međutim, 15 minuta kasnije je sreća okrenula leđa crveno-belima, neverovatna magla se spustila na teren u Ljutice Bogdana i nemački arbitar Diter Poli je prekinuo meč.

Umesto da se sutradan utakmica dovrši, UEFA je donela skandaloznu odluku da se igra potpuno novi meč, od 0:0 i sa po 11 igrača od starta, s tim što za goste nisu mogli da nastupe Virdis koji je dan ranije isključen i Karlo Anćeloti zbog parnog kartona koji je dobio na prekinutom duelu.

Nova utakmica je završena rezultatom 1:1, a golove su postigli Marko van Basten i Dragan Stojković, ali je posle penala Milan prošao u četvrtfinale rezultatom 4:2.

Na kraju te sezone, Milan je podigao pehar namenjen šampionu Evrope.

Sezona 2006/07

Beogradski crveno-beli i milancki crveno-crni su se ponovo sastali 18 godina kasnije u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, kada su Italijani posle Kalčopolija bukvalno "s plaže" stigli na dvomeč sa Zvezdom, posle odluke UEFA da im dopusti učešće u Evropi.

Prva utakmica igrala se 9. avgusta 2006. godine na stadionu "Đuzepe Meaca", a rešio ju je Filipo Inzagi golom u 22. minutu. Ipak, Delije se i dalje pitaju šta bi bilo da je Blagoj Georgijev iskoristio veliku šansu na samom startu meča koju mu je pripremio Boško Janković.

Revanš se igrao 13 dana kasnije u Beogradu, a slavio je ponovo Milan, ovog puta sa 2:1. Crveno-bele je načeo ponovo Pipo Inzagi pogotkom u 29. minutu, a svaku nadu Zvezdi ubio je Klarens Sedorf u 79. minutu. Ipak, počasni pogodak za srpski tim postigao je Dušan Đokić samo minut kansije.

Inače, sa te utakmice je ostala upamćena koreografija Delija koji su zbog toga što je Evropska kuća fudbala ubacila Milan u kvalifikacije za elitu preko severa ispisali "UEFA mafiosi".

Foto: Starsportphoto

Koreografija Delija protiv Milana 2006. godine "UEFA mafiosi"

Baš kao i 18 godina ranije, posle dvomeča sa Zvezdom, Milan je na kraju sezone došao do krova Evrope.

Dakle, Crvena zvezda i Milan su se u istoriji sastali u dva dvomeča i oba puta je pobednik tih duela na kraju osvojio takmičenje u kom su odmerili snage. Prema tome, navijači crveno-belin i crveno-crnih se nadaju istom epilogu i ove sezone.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17