• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. T.

15.06.2024

09:37

"Orlovi" idu mečki na rupu! Spremaju se mnogo veće provokacije

Peđa Milosavljević

EURO 2024

"Orlovi" idu mečki na rupu! Spremaju se mnogo veće provokacije

Podeli vest

Izbeći incidente, ne nasedati na provokacije (a biće ih sigurno) i za kraj – pobediti Engleze.

Tako glasi idealan vikend scenario za srpsku fudbalsku reprezentaciju i njene navijače koji će je bodriti uživo u Gelzenkirhenu na prvoj utakmici na Evropskom prvenstvu.

Naš nacionalni tim će danas tačno u podne čarter letom iz Minhena otputovati u 600 kilometara udaljeni Gelzenkirhen, mesto kojeg se sećamo sa jezom u kostima, jer je stadion Šalkea fudbalsko stratište za nas. Na istom mestu pre 18 godina, kad su Nemci organizovali Svetsko prvenstvo, reprezentacija naše zemlje doživela je jedan od najtežih poraza u istoriji – 6:0 protiv Argentine.

Foto: EPA

 

 

Nadamo se i verujemo da će sutra situacija na terenu čuvenog nemačkog drugoligaša biti sasvim drugačija.

Za početak biće potrebno izbeći provokacije svake vrste, a izvesno je da će ih biti. „Orlovi“ su čak i u bazi u Augzburgu imali par situacija koje su mogle da prerastu u vrlo neprijatne i gotovo incidentne, ali je brzom reakcijom naše policije, odnosno Jedinice za obezbeđenje ličnosti i objekata (JZO), čiji su pripadnici u pratnji „orlova“, sprečena bilo kakva eskalacija.

Prvog dana kad su naši igrači stigli na jug Nemačke, ispred hotela Maksimilijan, u kome su smešteni, dva puta su iz sivog automobila u pokretu Šiptari dobacivali pokazujući rukama njihovog dvoglavog orla.

Dan kasnije jedna žena je ušetala u hotel, budući da hotelskom obezbeđenju nije bilo nimalo čudno što nosi baš crveni kačket sa simbolom Albanije. Kad je počela glasno da viče, onda su reagovali i izbacili je napolje.

Konačno, u noći između četvrtka i petka trojica muškaraca su ušla u hotel i kretala se neometano, ali i u delovima hotela rezervisanog za naše igrače. Tad je propust hotelskog obezbeđenja ponovo ispravila naša JZO.

 

Za očekivati je, čak su o tome stidljivo pisali i nemački mediji, da sličnih pokušaja „diverzije“ bude i u Gelzenkirhenu, gde je veoma brojna imigracija stanovništva albanskog porekla iz same Albanije i sa Kosova i Metohije. Navodno je veliki broj njih spreman da sutra dođe iz okolnih mesta u ovaj industrijski grad kako bi "lovili Srbe". Pokušaće, s jedne strane, da na sve moguće načine poremete naš tim, ali i da na ulicama pruže podršku Englezima i učestvuju u potencijalnim tučama sa srpskim navijačima.

Sve je dodatno podgrejala navodna izjava načelnika policije Gelzenkirhena, koji je britanskom Gardijanu otkrio da je planiran dolazak oko 500 okorelih huligana iz Srbije.

Potom su britanski mediji predstavili i danima predstavljaju da od 500 srpskih huligana (ako se uopšte pojave) preti veća opasnost po bezbednost nego od 50.000 engleskih fanova, koliko ih se očekuje na ulicama ovog grada na severozapadu Nemačke. Bez obzira što dobar deo njih neće imati ni ulaznicu ua meč.

Foto: EPA

 

 

Sve zapravo podseća na unapred pripremljen scenario po kojem će Srbi ponovo biti optuženi za incidente, ako do njih uopšte dođe. Zato će biti važno i za naše navijače, bez obzira s kojim osnovnim ciljem došli u Gelzenkirhen, da gledaju utakmicu i uživaju u fudbalu ili da ostvare pobedu na ulici što je u maniru ultrasa, da probaju da izbegnu sve vrste provokacija i unapred pripremljenih zamki.

Isto važi i za selektora Dragana Stojkovića Piksija i fudbalere. I njima su Englezi spremili brojne zamke, doduše one fudbalske, na terenu, ali bilo bi ostvarenje snova da se sve one izbegnu i da „orlovi“ trijumfom započnu Evropsko prvenstvo.

E, to bi onda zaista bio nagoveštaj nečeg novog, drugačijeg u odnosu na Katar i nečeg velikog, jer Dušan Tadić i drugovi tvrde da su u Nemačku došli po veliki rezultat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija