• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vu. Tomković

18.11.2015

07:15

(VIDEO) KUCAMO NA VRATA ZABORAVLJENIH KLUBOVA (1) Evo gde su danas Milicionar, Bečej, Zvezdara…

Fudbal

(VIDEO) KUCAMO NA VRATA ZABORAVLJENIH KLUBOVA (1) Evo gde su danas Milicionar, Bečej, Zvezdara…

Podeli vest

Sećate li se nekadašnjih fudbalskih "ala" Milicionara, Železnika, Hajduka iz Kule, Sartida, Bečeja, Proletera, Mladosti iz Apatina?

 

Znate li gde su danas, koliko su duboko propali sa nekadašnjih visina, na kojima su znali da uzmu meru i Zvezdi i Partizanu, neki, bogami, da uzmu i trofej?

Možda će se neki od vas iznenaditi kada čuju da neki od pobrojanih klubova više ni ne postoje...

A, sećate li se ekipa iz sredine devedesetih, onih egzotičnih imena Badnjevac, Jastrebac, Mladost iz Bačkog Jarka, koji su takođe znali da dobace daleko u domaćem fudbalu.

Evo gde su danas...

BADNJEVAC

Public

Klub iz malog istoimenog mesta koje ima 1.500 stanovnika. Iz opštine Batočina. Ovaj klub je slavu na srpskom nebu stekao u sezoni 1995/96 kada je igrao polufinale Kupa države protiv Partizana i tesno ispao u dvomeču. U Badnjevcu je bilo 1:1, a u Beogradu 2:1 za crno-bele.

Badnjevac se danas takmiči u Opštinskoj ligi Rača, što je sedmi nivo takmičenja.

 

MLADOST BAČKI JARAK

Public

Ekipa Mladosti dve sezone zaredom, 1995/96. i 1996/97. je igrala u tadašnjoj Prvoj B ligi Jugoslavije. Odmeravala je snage sa OFK Beogradom, Radom, Spartakom, Zemunom, Borcem, Obilićem...

Mladost iz Bačkog jarka nije doživela neku tešku havariju, danas se bori u Srpskoj ligi Vojvodina, što je treći rang takmičenja.

 

 

MILICIONAR

Public

Kroz Milicionar je prošlo nekoliko značajnih imena srpskog fudbala: Milivoje Ćirković, Ivan Gvozdenović, Ivan Ranđelović… Četiri sezone je bio član elitne divizije domaćeg fudbala, a utakmica koja je ostala za pamćenje je protiv Borca iz Čačka u decembru 1999. godine završena pobedom Milicionara sa 7:4.

Klub je 2001. godine ispao iz Prve lige i tada je krenuo njegov sunovrat. Dva puta je menjao ime, najpre u 13. maj, kada je dan policije, a onda u Policajac, što mu je i danas naziv. Takmiči se u Grupi A Prve beogradske lige, što je peti rang takmičenja.

 

BEČEJ

Public

Fudbalski klub Bečej je odmah po raspadu velike Jugoslavije, 1992. godine, ušao u Prvu ligu. Prvi veliki uspeh ostvario je u sezoni 1994/95, kada je osvojio četvrto mesto i izborio izlazak na evropsku scenu, u tadašnji Intertoto kup. Tu je izgubio od rumunskog Farula (2:1), francuskog Kana (1:0), beloruskog Dnjepra (2:1), dok je bio bolji od poljskog Pogona (2:1).

Bečej je opet naredne godine bio četvrti,a onda je zaigrao u kvalifikacijama za Kup UEFA, gde je odmah ispao od slovenačke Mure (0:0, 0:2).

Kada je 1998. godine ispao iz Prve lige, krenuo je težak sunovrat. Klub u kojem su igrali Dimitrije Injac, Siniša Mulina, Radovan Krivokapić, danas je u međuopštinskoj ligi Vrbas-Titel-Bečej, što je šesti rang takmičenja.

 

 

ZASTAVA KRAGUJEVAC

groundhoppingsrb.blogspot.com

Ekipa Zastave nije igrala u Prvoj ligi, ali je napravila sjajan uspeh u sezoni 1992/93, kada je došla do polufinala Kupa izbacivši redom prvoligaše.

Najpre je savladala Proleter, pa OFK Beograd, pa podgoričku Budućnost, da bi na kraju u dvomeču Partizan bio prejak (2:0, 4:0).

Zastava, klub čiji su dres nosili Marko Mirić, Vladimir Božović, danas je na pretposlednjem stepeniku fudbala u Srbiji - u Drugoj ligi Kragujevca.

 

 

ZVEZDARA

Public

Zvezdara je verovatno najmanje voljeni beogradski klub, jer su mu u kratkom roku ubijena dvojica predsednika. Najpre je Miodrag Nikšić likvidiran 1995. godine ispred kluba "Mig" na Zvezdari, a onda i njegov kum Branislav Trojanović Trojke 2001. godine.

I baš te sezone je Zvezdara taman ušla u Prvu ligu, posle ubistva predsednika dogurala jedva do polusezone i onda - napustila takmičenje. Danas je u Beogradskoj zoni, četvrtom nivou takmičenja.

Dres Zvezdare nosio je svojevremeno reprezentativac Ukrajine Marko Dević, pa član državnog tima Crne Gore Mitar Novaković…

 

JASTREBAC NIŠ

Public

Nekim čudnim gospodnjim putevima ekipa Jastrepca iz Niša našla se u Prvoj B ligi Jugoslavije u sezoni 1993/94. Borila se protiv Sutjeske, Hajduka iz Kule, Rudara iz Pljevalja, Rada, Radničkog iz Niša i na kraju je završila kao poslednja.

Od tada je krenuo pad, pa je Jastrebac danas u Prvoj Niškoj ligi, pretposlednjem nivou takmičenja.

Najpoznatiji fudbaler koji je nosio dres ovog kluba je Ivica Kralj, jedan od najboljih naših golmana u poslednjih 20 godina, koji je bio na pozajmici iz Partizana kao mladi čuvar mreže. Tu je igrao i Saša Zorić, član šampionske ekipe Obilića i jedne sezone fudbaler Crvene zvezde.

 

OFK KIKINDA

groundhoppingsrb.blogspot.com

OFK Kikinda je jedan od klubova koji je iznedrio mnogo više dobrih igrača, nego što je beležio neke fantastične uspehe. Od raspada velike Jugoslavije, Kikinđani su dva puta bili član Prve B lige i oba puta su ispadali kroz baraže.

U sezoni 1993/94 Kikinda je bila 14. na tabeli, a naredne godine je ispala u baražu od Loznice. Uspela je da se vrati dve godine kasnije, ali je opet "izletela" kroz doigravanje, ovog puta od Radničkog iz Kragujevca.

Najveći uspeh Kikinde je, ipak, u doba SFRJ, 1980. godine kada je stigla do polufinala Kupa, gde je bolji od nje bio Dinamo iz Zagreba, kasniji osvajač trofeja.

Dres Kikinde su nosili Mladen Krstajić, Dragan Žilić, Vladimir Mudrinić, Predrag Jokanović, a davne 1977/78. legenda našeg fudbala Blagoje Paunović je odigrao nekoliko prvenstvenih utakmica za ovaj klub.

Kikinda je danas u Banatskoj zoni, što je četvrti nivo takmičenja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
grobarinbg

pre 8 godina

zar nije i Milan tri-penala-hocu-ja Lukac iz Backog Jarka :))

insajder

pre 8 godina

a Baticev Radnicki Obrenovac? sta je s njima sad?

scepovic

pre 8 godina

gde su bivsi igraci tih klubova, da ne kazem legende, da pomognu, da se spasi makar neki. uzeli pare i aj cao

kondor

pre 8 godina

naravno da su se raspali, kad su to sve bili dzajini sateliti, tako su se osvajale titule

djura

pre 8 godina

je li je to piramida radosti fudbalera Badnjevca? :D

dulo

pre 8 godina

becej bio sila secam se,secam se milicionara u slobino vreme,za jedno desetak godina ce i neki borac cacak bsk borca itd isto ovako zavrsiti

Hardcore

pre 8 godina

Fotografija u sklopu teksta o Milicionaru nije njihov stadion/igraliste na Makisu vec stadion na novosadskoj Detelinari na kojem igra RFK Novi Sad koji se takmici u poslednjem rangu takmicenja. Stari FK Novi Sad je 2012. doziveo krah, reoformljen je pod imenom RFK Novi Sad i vec trecu sezonu igra u Gradskoj ligi Novog Sada gde je proslu sezonu zavrsio na trecem mestu. Nekada standardni drugoligas, igrao je u Prvoj jugoslovenskoj ligi tri sezone od 1961. do 1964.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17