• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

04.10.2017

07:00

BOLJE BITI NACISTA, NEGO ANTIFAŠISTA! Dvostruki aršini svetske i evropske kuće fudbala!

Fudbal

BOLJE BITI NACISTA, NEGO ANTIFAŠISTA! Dvostruki aršini svetske i evropske kuće fudbala!

Podeli vest

FIFA kaznila FS Nemačke sa 28.000 evra, jer su navijači na meču sa Češkom uzvikivali nacistički pozdrav "Zig hajl", dok je Legija iz Varšave zbog podsećanja na istoriju morala u kasu UEFA da uplati 35.000 evra

Nacističko ponašanje navijača bolje prolazi kod čelnika FIFA i UEFA od onih koji izražavaju antifašističke stavove! Sudeći po kaznama koje su izrečene nacionalnim savezima i klubovima, očigledno je da svetska i evropska fudbalska federacija nemaju iste aršine, a najbolji primeri za to su FS Nemačke i Legija.

"Panceri" besni
To nisu navijači, već huligani koji sa fudbalom nemaju nikakve veze. Mi se od takvih distanciramo

Mats Humels, fudbaler Nemačke

Naime, "panceri" u kasu FIFA moraće da uplate 28.000 evra, jer su njihove pristalice uzvikivale poznati nacistički pozdrav "Zig hajl" na utakmici protiv Češke (2:1) početkom septembra, u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji. Oko 200 navijača Nemačke je tom prilikom ometalo intoniranja himne, a vređali su i svog napadača Tima Vernera.

Vređali i Vernera

To je razbesnelo i fudbalere, a posebno je ljut tada bio Mats Humels, defanzivac "pancera".

- Ovo je katastrofa. Takva podrška nam ne treba. To nisu navijači, već huligani koji sa fudbalom nemaju nikakve veze. Počeli su još tokom minuta ćutanja, zaista je bilo ružno, sve vreme su vređali Vernera, a onda su počeli da uzvikuju ta sranja, te nacističke parole. Mi se od takvih distanciramo i zato nismo ni otišli da ih pozdravimo na kraju utakmice. Nismo ni pomišljali na to jer nam takve gluposti uopšte nisu potrebne - poručio je Humels posle meča protiv Češke.
 

Homofobija najteži prekršaj

Pored Nemačke, još nekoliko saveza moraće da napuni kasu FIFA, a sve zbog homofobičnog ponašanja navijača svojih nacionalnih timova. To su Argentina (56.750 evra), Panama (43.660), Čile (30.560), Urugvaj (21.830), Ekvador (17.460), Mađarska (17.460), Brazil (8.700) i Meksiko (8.700). Takođe, FS Urugvaja je kažnjen sa 39.290 evra zbog nereda na utakmici protiv Turske, a istu sumu platiće i federacija Irana zbog incidenata na meču sa Sirijom.

U ovoj priči mnogo gore je prošao klub iz Varšave, čiji su fanovi poznati po borbi protiv fašizma, ali zbog čestih suspenzija već godinama vode rat protiv UEFA.

Tako je Legija početkom avgusta kažnjena sa čak 35.000 evra zbog koreografije na meču sa Astanom, u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Navijači poljskog šampiona su tom prilikom podsetili na istorijsku činjenicu i stradanje svog naroda u Varšavskom ustanku.

Na tribini je bila razvijena velika zastava, na kojoj nemački vojnik u jednoj ruci drži glavu deteta, a u drugoj pištolj, a ispod poruka: "Tokom Varšavskog ustanka Nemci su ubili 160.000 ljudi. Hiljade među njima bila su deca."

Rat se nastavlja

Čelnici evropske kuće fudbala smatrali su da je to uplitanje politike u sport, izrekli su novčanu kaznu, a dve nedelje kasnije dobili su i odgovor.

Tokom meča protiv Šerifa u kvalifikacijama za Ligu Evrope najvatrenije pristalice Legije napravile su koreografiju na kojoj je svinja sa džakom para predstavljala čelnike UEFA. Ispod je stajao transparent na kojem je pisalo "I 35.000 evra ide do...". Usledila je nova kazna - 50.000 evra i zatvaranje severne tribine u Varšavi na narednom evropskom meču!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

УЕФУ су и основали...неонацисти....?! Као и Олимпијски Комитет....! Прочитајте књигу Љубодрага Симоновића и све ће Вам бити јасно...

Znalac

pre 6 godina

Zna se da su u Evropi(pogotovo Evropskoj Uniji) na vlasti deca i unuci bivših nacista...to je kao neka novost,šta li?Inflitrirali su se u vrhove svih organizacija pa tako i spodtskih(ipak,bankarski je neprikosnoven-tu je prava moć).

Lka

pre 6 godina

FIFI I UEFI nije bitan toliko sport,koliko su im bitna dogadjanja na tribinama,njima su bitne novcane kazne koje ce naplatiti.Najteze im je kad moraju da kazne klub da igra bez gledalaca,nema ko da pravi probleme,pa da oni uzimaju pare kao kaznu.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17