• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. N.

07.04.2020

15:10

POZNATI MENADŽERI O POSLOVANJU NAJVEĆIH SRPSKIH KLUBOVA! Kriza neće uticati na transfere večitih!

Fudbal

POZNATI MENADŽERI O POSLOVANJU NAJVEĆIH SRPSKIH KLUBOVA! Kriza neće uticati na transfere večitih!

Podeli vest

Zvezda i Partizan će i dalje moći da prodaju igrače za po nekoliko miliona evra kao i dosad, a problem će imati oni koji su se nadali transferima od po 70 miliona, objašnjavaju Ranko Stojić i Zoran Stojadinović

Kriza koja je nastala u evropskom fudbalu usled epidemije koronavirusa neće uticati na visinu transfera igrača Crvene zvezde i Partizana, tvrde fudbalski menadžeri Ranko Stojić i Zoran Stojadinović!

Oni u razgovoru za Informer kažu da će posledice osetiti samo oni koji imaju igrače vredne po nekoliko desetina miliona evra, što nije slučaj sa najvećim klubovima u Srbiji.
Crveno-beli su planirali da narednog leta zarade od prodaje El Fardua Bena, Miloša Degeneka i Ričmonda Boaćija, kao i od mladih Veljka Nikolića, Željka Gavrića i Njegoša Petrovića. Čelnici Partizana računali su na velike transfere Umara Sadika, Takume Asana, Sejdube Sume, kao i mladog Filipa Stevanovića.

Lančana reakcija

Čelnici beogradskih večitih rivala izrazili su bojazan da od tih prodaja neće biti ništa zato što je fudbal stao u celom svetu. Menadžer Ranko Stojić, međutim, ističe da će sezona biti nastavljena ove godine i da će prelazni rok biti produžen, tako da će biti prostora za transfere.

Biće sve po starom

Čim ovo prođe, igrači će ponovo biti na terenu i moći će da ih vidi onaj ko želi da ih vidi
Ranko Stojić

- Haos izazvan koronavirusom ne bi trebalo da ima uticaja na transfere u domaćoj ligi. Sad jeste pauza, ali preporuka UEFA je da svako prvenstvo bude završeno, a ne prekinuto. Onaj ko ne završi sezonu neće moći da učestvuje u evropskim takmičenjima. Dakle, igrači će biti na terenu i moći će da ih vidi onaj ko želi. Ozbiljni klubovi imaju skaute po celoj Evropi i već znaju gde mogu da nađu zanimljive igrače. Onaj ko je želeo nekog igrača Zvezde ili Partizana želeće ga i dalje - objašnjava Stojić.

Činjenica je da će usled ekonomske krize biti sve manje novca u fudbalu, ali Stojić smatra da kupovina srpskih igrača ne predstavlja udarac na budžet evropskih klubova.

Nikakva šteta

Prihodi srpskih klubova od prodaje TV prava i ulaznica i dosad su bili smešni
Zoran Stojadinović

- Tačno je, biće manje novca jer je to lančana reakcija i odraziće se na sve. Ipak, uticaj na naše klubove, bar što se tiče transfera, biće minimalan. Oni koji su želeli da kupe igrača čija je vrednost milion, dva ili tri moći će to da rade i dalje - ističe Stojić.

Slično razmišlja i Zoran Stojadinović, koji naglašava da Zvezda i Partizan ne bi prodavali igrače za desetine miliona evra čak i da nema koronavirusa.

- Ponude za srpske igrače uglavnom su dolazile sa istoka. Ti klubovi, recimo iz Kine, i dalje će moći da izdvoje po pet, šest, pa i deset miliona evra za igrače iz Srbije. Pad cene biće kod onih koji su do pre dva meseca vredeli 70 miliona. Oni će sad vredeti najviše 40. Kad su igrači iz Srbije u pitanju, govorimo o fudbalerima za koje je pitanje hoće li biti prodati za tri ili za četiri miliona. To su sume koje će ozbiljni klubovi i dalje moći da plate - smatra Stojadinović.

Ćaldović: Biće teže prodati klince

Fudbalski menadžer Rade Ćaldović veruje da će Zvezda i Partizan moći da prodaju igrače kao što su El Fardu Ben, Miloš Degenek, Ričmond Boaći, Umar Sadik, Sejduba Suma ili biser Filip Stevanović, ali da će im teže biti da na tržište proguraju mlađe fudbalere.
- Igrači koji su imali nešto višu tržišnu vrednost pre koronavirusa imaće je i posle. Jasno je da će svi imati manje novca, ali njih će moći da plate. Međutim, biće teže napraviti transfere poput onog kad je Zvezda prodala braću Ilić u Mančester siti - kaže Ćaldović.

Nedostatak kvaliteta

Njemu je neshvatljivo i zašto su najveći srpski klubovi odlučili da smanje plate igračima i zaposlenima, budući da ne žive od prodaje ulaznica ili TV prava.
- Koliko znam, sponzorski ugovori su ostali isti. Novac od TV prava bio je minimalan. Prihodi od ulaznica, izuzimajući evropske utakmice, bili su smešni. Sad niko od naših klubova ne igra Evropu, tako da je to sa ulaznicama smešna priča. Nejasno mi je to ispiranje mozga narodu pričom da "zbog korone smanjujemo plate u srpskom fudbalu". Verujem da se nekima ovo neće dopasti, ali imam dovoljno godina i iskustva da smem da kažem kako stvari stoje. Evropska takmičenja će se igrati čim ovo prođe, prelazni rok će biti nastavljen i svako ko ne proda nekog ne može da krivi virus, već nedostatak kvaliteta - zaključuje Stojadinović.
 

 

Neće biti transfera od 200 miliona evra

Najveći evropski klubovi ovog leta, a možda ni sledećeg, neće praviti transfere od 200 miliona evra, smatra Ranko Stojić. Čak i oni koji budu imali novca neće to uraditi da ne bi ljutili svlačionicu, kojoj nisu redovno isplaćivali plate.
- Najveći klubovi u Evropi osetili su gubitak zbog toga što nemaju novac od TV prava i od ulaznica. Međutim, novac od TV prava, koji računaju kao siguran priliv, stići će im čim počnu takmičenja. Problem će biti ako se mečevi budu igrali bez prisustva publike, pošto neće biti zarade od ulaznica. Svakako će oni najbogatiji imati manje novca i neće moći da plate igrača po 200 miliona evra. Čak i kad bi mogli, neće to raditi, jer kako bi onda objasnili svojim igračima zbog čega su im smanjivali plate - objašnjava Stojić.
Menadžer Zoran Stojadinović smatra da je suludo bilo kog fudbalera platiti 150 ili 200 miliona evra.
- Ja živim od provizija i sad će delovati kao da sam sebe udaram po džepu, ali sulude su te cifre od 150-200 miliona evra. Toliko niko ne bi trebalo da košta. Vidim da se mnogi nadaju da će ova situacija da uredi malo tržište, ali meni se čini da će biti nastavljeno po starom čim prođe kriza - zaključuje Stojadinović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)
Live TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59