• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.04.2021

08:19

FUDBALSKI ZEMLJOTRES! Ukidaju se grupe u Ligi šampiona, novi format, 100 mečeva...

Fudbal

FUDBALSKI ZEMLJOTRES! Ukidaju se grupe u Ligi šampiona, novi format, 100 mečeva...

Podeli vest

UEFA najavljuje velike promene u Ligi šampiona, sprema se revolucija u elitnom takmičenju

Na sastanku Izvršnog komiteta UEFA u ponedeljak bi trebalo da bude doneta odluka o potpuno novom načinu takmičenja u Ligi šampiona.

Nova Liga šampiona

Prvo, kako je predloženo, od sezone 2024/2025 više ne bi trebalo da bude takmičenja po grupama, što je sada slučaj, kada se 32 ekipe rasporedi u četvoročlane grupe. Ideja je da postoji jedna liga od 36 klubova. Ne bi igrao svako sa svakim igrao, već je sistem prilično nov za međunarodna nadmetanja.

Ako se predlog usvoji, svi učesnici novog formata Lige šampiona bi na žrebu bili podeljeni u četiri "divizije", po jačini, a onda bi se određivalo s kojim će to rivalima u prvoj fazi ovog novog takmičenja igrati ukupno deset utakmica, po pet "kod kuće" i u gostima.

Najjači timovi Evrope bi tako igrali dva meča protiv rivala iz najjače divizije, tri protiv suparnika iz druge po snazi, tri protiv timova iz trećeg "šešira", a dva protiv onih iz najslabijeg.

Foto: Printscreen You Tube/Montaža

 

Zbog većeg broja utakmica - 180 umesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sistemu takmičenja, od početka do finala -  igraće se ne samo utorkom i sredom, već i četvrtkom.

Kada se odigra pomenutih deset kola, osam najboljih timova prolazi direktno u osminu finala, a timovi koji su od 9. do 24. mesta na tabeli razigravaće u svojevrsnom baražu - ko će da nastavi takmičenje u nokaut fazi, a ko to ispada zajedno s onih 12 najlošijih uz uvodnog dela Lige šampiona.

Šta to znači za klubove iz Srbije?

Predviđeno je da će direktan plasman u novu Ligu šampiona imati i šampion one zemlje koja ne daje automatski člana elitnog takmičenja, ali ima najveći UEFA koeficijent među takvim državama.

Crvena zvezda je trenutno 50. na rang listi UEFA po koeficijentu klubova i, posmatrano po tome, najbliža je mogućnosti da kroz nešto više od tri godine bude direktan učesnik Lige šampiona - naravno, pod uslovom da sezonu 2023/2024 završi kao prvak Srbije.

Foto: ap photo/tanjug

 

Partizan trenutno zauzima 90. mesto na pomenutom rangiranju, pa bi u naredne tri sezone morao da popravi svoj evro-plasman ne bi li, kao eventualni šampion naše zemlje 2023. to leto dočekao kao direktni učesnik novog elitnog takmičenja.

Konkurenti Srbiji će biti Hrvatksa (Dinamo Zagreb je 33. na UEFA rang listi), Grčka (Olimpijakos 37.), Švajcarska i drugi, ali sve je sada najpre na čelnicima evropskog fudbala. Potom na našim klubovima, da svojim dobrim evro-nastupima dočekaju to leto 2023/2024 sa pozicije koja vodi direktno u novu Ligu šampiona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija