• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.06.2021

11:11

KLECAJU KOLENA PRED NJIMA! Mbape i Benzema predvode Francuze, da li mogu do trona?

ap photo

Fudbal

KLECAJU KOLENA PRED NJIMA! Mbape i Benzema predvode Francuze, da li mogu do trona?

Podeli vest

Prednost okončanja duge zavade sa Karimom Benzemom je to što će selektor Francuske Didije Dešan započeti Evropsko prvenstvo sa verovatno najjačim napadom na turniru

Foto: reuters

 

Čak se i generalno pragmatični Dešan borio da obuzda svoj entuzijazam kada su ga nedavno pitali o napadu u kojem igraju Benzema, Kilijan Mbape i Antoan Grizman.

- Srećan sam što mogu da računam na igrače vrlo, vrlo visokog nivoa. Ne mogu da se žalim - rekao je Dešan.

Foto: reuters

 



Njemu će možda biti potrebna i sva trojica s obzirom na to koliko je Grupa F, u kojoj su još Nemačka, Portugal i Madđrska, teška.

Svetski prvaci će prvi meč, 15. juna, igrati u Minhenu protiv domaće selekcije, dok će četiri dana kasnije odmeriti snage s Mađarskom u Budimpešti.

Foto: ap photo

 

Grupnu fazu zaključiće protiv Portugala, u reprizi poslednjeg finala Evropskog prvenstva, a meč će biti odigran u Budimpešti.

Dešan je mnogo radio na promeni imidža reprezentacije, nakon što je selekcija 2010. Svetsko prvenstvo završila u grupnoj fazi, a sada mnogi postavljaju pitanje da li bi Benzemin povratak mogao da poremeti sve to.

- Karim nije glup, veoma je inteligentan. Zna da se vraća u tim koji osvaja trofeje - rekao je 52-godišnji selektor.

Benzema je iz selekcije uklonjen zbog skandala koji je uključivao i ucenjivanje kolege iz reprezentacije Matjua Valbuene. Bez njega, Francuska je igrala finale Evropskog prvenstva 2016. godine, a dve godine kasnije osvojili su titulu prvaka sveta.

Foto: ap photo

 


Benzemina izvanredna forma u Real Madridu, zajedno s povredom kolena Entonija Marsijala (Mančester junajted) i hroničnim nedostatkom utakmica za Olivijea Žirua (Čelsi), otvorili su put njegovom povratku.

- Dugo sam čekao ovo. Uvek sam vredno radio, nikada se nisam predavao -  rekao je 33-godišnji Benzema.

Benzema i Mbape imali su najbolje sezone u karijerama. Benzema je postigao 30, a Mbape u dresu Pari Sen Žermena 42 gola. Nakon lošeg starta, Grizamnova forma je rasla tokom sezone, a na kraju je uspeo da osvojii španski Kup sa Barselonom.



Francuzi imaju iskustva sa tim da najbolji napad na papiru ne mora uvek da znači i ostvarenje ciljeva. Na Svetskom prvenstvu 2002. godine ispali su u grupi, iako su u napadu tada bili Tijeri Anri, David Trezege i Djibril Sise, vodeći strelci u nacionalnim prvenstvima pre početka turnira.

Foto: printscreen

 



Mesto u startnoj postavi mogao bi da izgubi Žiru, koji sa 44 gola zauzima drugo mesto na listi najboljih strelaca reprezentacije i teško će uspeti da prestigne Anrija (51).

Žiru je retko igrao za Čelsi od dolaska Tomasa Tuhela. Od 13 utakmica koje je odigrao od februara, dve su bile za Francusku. Dešan će sigurno imati dilemu ko će biti prvi golman - Ugo Loris (Totenhem) sa prosečnom sezonom iza sebe, Majk Menjan iz Lila, koji je sa tom ekipom osvojio francusku ligu, a na toj poziciji nalazi se i Stiv Mandanda (Marsej).

Menjan je, zajedno sa Kejlorom Navasom iz PSŽ-a, bio najbolji golman domaće lige, pošto je na 21 utakmici sačuvao svoju mrežu.

Centralni deo odbrane čine Rafael Varan iz Reala i Presnel Kimpembe iz PSŽ-a, koji će morati da bude smireniji nakon dva dobijena crvena kartona u ovoj sezoni.

U veznom redu N'Golo Kante i Pol Pogba pronašli su svoju najbolju formu na klupskom nivou za Čelsi, odnosno Mančester junajted, što je veliko pojačanje za Dešana i očekuje se da budu njegov prvi izbor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija